Home » Life & Style » Animalele cu cele mai scurte vieți. 4 creaturi care trăiesc doar 24 de ore

Animalele cu cele mai scurte vieți. 4 creaturi care trăiesc doar 24 de ore

Voicu Costin / 01.02.2022, 11:37
Animalele cu cele mai scurte vieți. 4 creaturi care trăiesc doar 24 de ore

Pare greu de crezut, dar unele insecte pot trăi doar o zi pe Pământ. Nici nu apucă să guste din frumusețea vieții că deja părăsesc această lume. Sunt însă și excepții, în care acestea ajung să petreacă câteva luni de zile pe acest Pământ. Care sunt creaturile care trăiesc atât de puțin?

4 creaturi care pot trăi foarte puțin

  1. Libelula

Libelulele pot fi găsite în toate regiunile temperate și tropicale ale lumii, în apropierea lacurilor, bălților și râurilor. Libelulele adulte se caracterizează printr-o pereche de ochi compuși mari, cu mai multe fațete, două perechi de aripi puternice, transparente, uneori cu pete colorate și un corp alungit. Ea trăiește sub apă, cea mai mare parte a vieții sale, ca nimfă.

Deși este o insectă fascinantă și viu colorată, puțini știu că trăiește doar 4 luni. Specia are foarte mulți prădători: insecte, păsări și reptile. Chiar și în stadiul de larvă poate fi vânată de păsări, așa că rareori ajunge să trăiască 4 luni.

  1. Musca de casă

De asemenea, musca de casă este una dintre cele mai răspândite insecte de pe glob fiind întâlnită aproape oriunde. Ele pot transporta agenți patogeni pe corpul lor și în fecale, pot contamina alimentele și pot contribui la transferul bolilor transmise prin alimente.

Muștele adulte trăiesc în mod normal două până la patru săptămâni, dar pot hiberna în timpul iernii. Muștele care intră în casă pot trăi mai mult, însă în natură nu supraviețuiesc mai mult de o lună.

  1. Furnica

Furnicile au evoluat din strămoși similari viespilor pe la mijlocul cretacicului acum 110–130 milioane de ani și s-au diversificat după creșterea numărului de plante cu flori. Furnicile formează colonii ale căror dimensiuni variază de la câteva zeci de indivizi prădători ce trăiesc în mici cavități naturale până la colonii extrem de bine organizate ce ocupă teritorii largi și sunt formate din milioane de indivizi.

Aproape toate coloniile de furnici au și câțiva masculi fertili numiți trântori și una sau mai multe femele fertile numite mătci sau regine. Masculul trăiește doar 3 săptămâni și are un singur scop în viață lui scurtă: să se împerecheze cu regina și să ducă mai departe traiul coloniei. El nu participă la construirea coloniei și e hrănit de femelele furnică. De aici vine și numele de trântor.

Multe culturi umane utilizează furnicile în bucătărie, farmacie și în ritualuri.

     4. Musca efemeră

În limba română aceste insecte se numesc rusalii deoarece apar în același timp cu sărbătoarea Rusaliilor. Numele latin derivă de la două cuvinte grecești: ephemeros adică „de scurtă durată” și pteron – „aripi”. Musca își petrece majoritatea timpului în stadiul de nimfă (înainte să aibă loc metamorfoza) și moare la scurt timp după ce s-a reprodus. Anumite specii de muscă efemeră trăiesc chiar mai puțin, în jur de 8 – 10 ore, dar reușesc să producă următoarea generație într-un timp scurt. Sunt mai puțin răspândite ca specie faţă de musca de casă, așadar, ele nu pot fi întâlnite prea des, mai ales că au un ciclu scurt de viață.