Home » Life & Style » Benone Sinulescu – viața și cariera. De ce a murit îndrăgitul interpret român de muzică populară

Benone Sinulescu – viața și cariera. De ce a murit îndrăgitul interpret român de muzică populară

Cojocaru Cristian / 18.11.2021, 17:03

Unul dintre cei mai îndrăgiți artiști din România, Benone Sinulescu s-a stins din viață în data de 18 noiembrie 2021. Află informații despre viața, cariera, dar și decesul marelui cântăreț de muzică populară.

Viața și cariera lui Benone Sinulescu

Îndrăgitul interpret de muzică populară s-a născut la data de 24 mai 1937 în localitate Siriu din județul Buzău, făcând parte dintr-o familie de muncitori. Talentul muzical a fost o moștenire de familie, din partea tatălui său care avea o voce impresionantă. Atunci când era copil, acesta se urca în copaci și cânta, fiind modalitatea prin care se asigura că este remarcat de către toți cei din jur.

După ce a finalizat școala primară din Siriu, acesta a devenit dirijor și solist al corului din Pleșcoi. Încă de când era elev la Școala Medie Tehnică din Buzău, acesta cânta la stația de amplificare a orașului. La vârsta de 18 ani, Benone Sinulescu lansa primele sale piese la radio precum ”La Lenuța sub cerdac”, ”Străina mamei, străină” sau ”În munții Buzăului”.

Alături de ansamblul ”Ciorcârlia”, acesta a cunoscut succesul interpretând piese în fața a mii de oameni. Concertele sale nu au întârziat să apară, ajungând și pe scena teatrului ”Balșoi” din Moscova dar și la Kiev. Ulterior, artistul a început o colaborare cu Irina Loghin, cei doi fiind și cei care au abordat genul dialog din folclorul românesc.

Succesul acestuia îl aducea în fața lui Brejnev, Hrușciov, Kim Ir Sen, Nicolae Ceaușescu dar și Klaus al Austriei, iar cel mai cunoscută melodie a sa a fost ”Radu mamii”. Acesta a început o colaborare în anul 1999 cu trupa ”Ro-Mania”, devenind cea mai bine vândută trupă a vremurilor. Dintre trupele cu care a mai colaborat enumerăm: K1, Etno, Hora, Double D, Di Steffano și BabyKat.

Acesta a primi nenumărate distincții și premii de-a lungul carierei sale dintre care Discul de Aur în anul 2002, Medalia Muncii – 1963, Ordinul Muncii – 1966, Ordinul ”Meritul Cultural” – 1968, Titlul de ”Academician în folclor” – 1999 și nu numai.

benone sinulescu
Indragitul artist s-a stins din viata la varsta de 84 de ani

Artistul a decedat în data de 18 noiembrie 2021

În data de 18 noiembrie 2021, artistul a murit la vârsta de 84 de ani, din cauza problemelor de sănătate pe care le avea. În urmă cu câteva luni, organismul a început să dea semne de slăbiciune, acela fiind momentul când cântărețul a fost găsit leșinat în casă. La acea vreme, soția acestuia a decis să îl trimită la un centrul paleativ, însă starea de sănătate a acestuia nu s-a îmbunătățit.

După ce apropiați ai acestora au insistat să fie transferat, Benone Sinulescu a fost dus la spital unde medicii au depus toate eforturile pentru ca starea de sănătate să se îmbunătățească. Datorită faptului că organismul acestuia a răspuns la tratamentul intensiv, el a fost externat, fiind total recuperat.

Din păcate însă, starea sa de sănătate s-a deteriorat din nou, iar cântărețul s-a temut să mai meargă la spital din cauza Covid-19. Astfel, acesta ajuns să fie răpus în patul său de o pneumonie. Soția acestuia suferă în urma pierderii artistului. Aceasta a declarat în exclusivitate pentru  Impact.ro ce urmează să facă și ce simte acum.

 ”Am rămas singură, era bine, ne bucuram, dar a făcut o pneumonie de aspirație și s-a dus, n-a vrut să fie dus la spital, de frică, din cauza Covid-19. A murit astăzi, la orele 14.30, îl ducem la o casă mortuară, la o firmă, apoi de aici o să-l ducem la Filarmonica, îl vom înmormânta la Eternitatea. El este în casă acum, în pat, așteptăm firma mortuară să vină, sunt distrusă de durere. Nu am nevoie de nimic, pe el înapoi nimeni nu îl mai întoarce!”, a declarat soția lui Benone Sinulescu pentru Impact.ro.