Home » Life & Style » Călcâiul lui Ahile: cum a luat naștere celebra expresie și cine a fost de fapt Ahile. Origine și semnificație

Călcâiul lui Ahile: cum a luat naștere celebra expresie și cine a fost de fapt Ahile. Origine și semnificație

Voicu Costin / 03.04.2022, 13:10
Călcâiul lui Ahile: cum a luat naștere celebra expresie și cine a fost de fapt Ahile. Origine și semnificație

Când vrem să descriem o slăbiciune sau un punct vulnerabil al unei persoane, folosim expresia „călcâiul lui Ahile” care scoate în evidență o slăbiciune. Dar pentru a înțelege pe deplin această expresie, care are un iz istoric, trebuie să ne întoarcem în timp, în vremea lui Homer, autorul celor două mari opere literare, Iliada și Odiseea. Așadar, cine a fost Ahile și de ce avea ca punct sensibil călcâiul?

Cine a fost Ahile

Ahile este un celebru erou din mitologia greacă (cunoscut mai ales datorită epopeii homerice Iliada), care a participat la războiul troian de partea grecilor. La fel ca mulţi eroi din mitologie, Ahile era jumătate om, jumătate fiinţă supranaturală.

Părinţii săi au fost Peleus, regele Tesaliei din nordul Greciei şi zeița mării, Thetis. Potrivit lui Homer, Thetis a fost cea care l-a crescut şi pe cel mai bun prieten al lui Ahile, Patroclus.

Războiul troian si moartea lui Ahile

Ahile a fost unul dintre cei mai aprigi luptători din mitologia greacă. Ahile era înzestrat cu putere, curaj, mândrie şi onoare, adică toate acele calităţi pe care grecii le preţuiau cel mai mult. Cu toate acestea, în comportamentul său apăreau şi momente de furie şi încăpăţânare.

Lupta dintre Ahile și Memnon este doar o reproducere a luptei dintre Ahile și Hector, singura diferență fiind că Memnon, spre deosebire de Hector, este fiul unei zeițe. Acest episod stă însă la baza epopeii Aethiopis, care a fost scrisă după Iliada, probabil în secolul al VII-lea î.Hr.

Așa cum a prezis Hector când se afla în pragul morții, Ahile este ucis de către Paris. O variantă spune că zeul Apollo a îndreptat săgeata lui Paris către călcâiul lui Ahile, unicul său punct sensibil, în timp ce eroul se afla pe câmpul de luptă. O altă variantă susține că Ahile a fost ucis înjunghiat în spate cu un cuțit de Paris, în timp ce era împreună cu prințesa troiană Polixena, iubita sa, în templul lui Apollo.

De unde a venit expresia „Călcâiul lui Ahile”

O altă versiune a poveştii lui Ahile spune că Thetis a încercat să îl facă pe fiul său invulnerabil şi l-a scufundat în râul Styx. Apa din râu nu a reuşit să atingă şi călcâiul de care ea îl ţinea pe Ahile, iar acest punct a rămas vulnerabil.

Acest mit este sursa expresiei „călcâiul lui Ahile”, care se referă la cea mai mare vulnerabilitate pe care o are o persoană.

Tendonul lui Ahile chiar este o parte sensibilă a corpului nostru

Din punct de vedere medical, Tendonul lui Ahile este o structură de țesut fibros care leagă mușchii gambei de osul călcâiului (calcaneu) – practic, el face legătura între gambă și călcâi. Tendonul lui Ahile mai este denumit tendonul ahilean, fiind cel mai mare și mai puternic tendon din organism.

Când mușchii gambei se flectează, tendonul lui Ahile apasă pe călcai, această mișcare permițându-ne să călcăm pe vârfuri în timpul mersului, alergatului sau săriturilor. Deși are o structură puternică, tendonul lui Ahile este vulnerabil la traumatisme ca urmare a alimentării limitate cu sânge și a presiunii ridicate la care este supus.