Home » Life & Style » Templul Zeiței Artemis din Efes: când și cine l-a construit, dar și alte curiozități despre legendara construcție

Templul Zeiței Artemis din Efes: când și cine l-a construit, dar și alte curiozități despre legendara construcție

Voicu Costin / 05.03.2022, 20:00

Una dintre cele șapte minuni ale lumii antice reușește să uimească și în ziua de astăzi cu istoria sa. Nenumărate atrocități s-au abătut asupra Templului lui Artemis cunoscut ca și Templul Dianei. În prezent, se mai găsesc fragmente ale vechii ruini, odată monument ce atrăgea uimirea și invidia popoarelor invadatoare. Undese află ruina templului, cine a construit-o și ce secrete se ascund în spatele ei aflăm în articolul următor!

Unde se află Templul lui Artemis în prezent?

Templul lui Artemis sau Artemision, cunoscut și sub numele de Templul Dianei, a fost un templu grecesc dedicat zeiței Artemis (asociată cu Diana, o zeiță romană). Templul a fost ridicat în anul 550 î.Hr. în Efes, oraș aflat atunci pe teritoriul imperiului babilonian. Templul zeiței Artemis din Efes se află la 50 km la sud de orașul Izmir, Turcia. Până în 401 d.Hr. fusese ruinat sau distrus. Din templul original, considerat una din cele șapte minuni ale lumii, doar fundațiile și fragmentele ultimului templu au rămas în prezent.

Construcția și descrierea templului

Cea mai veche versiune a templului a avut origini cu mulți ani în urmă în imigrația ionică. Callimachus, în idolatrizarea sa către Artemis, l-a atribuit amazoanelor. În secolul al VII-lea î.Hr., a fost distrusă de o inundație. Reconstrucția sa, într-o formă mai grandioasă, a început în jurul anului 550 î.Hr.

Templul a fost construit timp de 120 ani, după planurile concepute de către Chersiphron și fiul său, Metagenes. Clădirea a fost construită de 51 m lățime și de 105 m lungime. 127 de coloane de 18 m înălțime susțineau acoperișul. În interiorul templului se afla statuia de 2 m a zeiței Artemis acoperită cu aur și argint. Această versiune a templului a fost distrusă în 356 î.Hr. de Herostratus într-un act de incendiere.

Istoricii sunt surprinși de minunea lumii antice

Următoarea, cea mai mare și ultima formă a templului, finanțată de Efeseni înșiși, este descrisă în lista celor șapte minuni ale lumii a lui Antipater din Sidon:

„Am văzut zidurile din Babilon, am văzut grădinile din Semiramis, am văzut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rodos, piramidele. Dar când am văzut templul din Efes, celelalte minuni au dispărut ca în ceață.”

Legenda spune că în noaptea în care templul a ars, s-a născut Alexandru cel Mare, iar Artemis a fost prea ocupată cu nașterea lui și nu a avut grijă de templu.

Alexandru a oferit oamenilor din Efes bani pentru a reconstrui templul, dar aceștia nu au acceptat. Construcția noului templu a început în anul 323 î.Hr, din banii efesenilor și a continuat timp de mai mulți ani. Acest templu era mult mai mare decât precedentul: 69 m lățime, 137 m lungime, dar numărul de coloane și înălțimea lor a rămas aceiași. Cultul zeiței Artemis era unul extrem de viu, de aceea, orașul a beneficiat de fonduri pentru a construi un mare templu.

În anul 162 d.Hr, în vremea împăratului roman Marc Aureliu, a fost dat un edict în urma căruia se recunoștea importanța festivalului religios anual dedicat lui Artemis de la Efes.

În anul 268, templul a fost avariat în urma raidurilor goților când aceștia au atacat Efesul și au incendiat mare parte din el. Istoria ulterioară a templului este destul de neclară. Este posibil să fi fost renovat, dar a intrat în declin după incendiul din 268 care l-a distrus în mare parte.

Părți ale vechiului templu întâlnite la muzeu

Se știe că multe dintre coloanele vechiului templu au fost transportate la Constantinopol pentru construirea catedralei Hagia Sofia sau Sfintei Sofia. După săpăturile arheologice din secolul al XIX-lea, respectiv secolul XX, multe dintre comorile vechiului templu printre care statui, vase și basoreliefuri au fost transportate la British Museum din Londra și la Muzeul de Arheologie din Efes.