Home » Life & Style » Cine a construit Farul din Alexandria, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, și ce scop avea la început. Povestea neștiută

Cine a construit Farul din Alexandria, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, și ce scop avea la început. Povestea neștiută

Voicu Costin / 20.02.2022, 16:00

Farul din Alexandria reprezintă una din cele șapte minuni ale lumii antice. Cele mai impunătoare monumente, situri sau monumente celebre au fost dovezi că omenirea a vrut să lase o fărâmă de istorie în urma trecerii prin această lume. Cele 7 minuni ale lumii antice, Marea Piramidă din Gizeh (Piramida lui Kheops), Templul din Efes, Farul din Alexandria, Mausoleul din Halicarnassos, Colosul din Rodos, Grădinile suspendate din Babilon și Statuia lui Zeus din Olympia, au fost piatră de temelie pentru ahitectura modernă. Cine a construit Farul din Alexandria?

Povestea Farului  din Alexandria

Farul din Alexandria a fost construit în secolul al III-lea î.Hr. în Egipt pe insula Pharos de lângă orașul antic Alexandria (de la această insulă provine și cuvântul românesc „far”). La început farul a fost doar un simbol al portului, apoi a devenit indicator pentru marinari.

Farul avea o înălțime între 115 și 135 de metri. Antipater din Sidon l-a numit una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Timp de multe secole a fost una dintre cele mai înalte structuri din lume create de om. S-a construit de regele grec ptolemeic al Egiptului Antic, în timpul domniei lui Ptolemeu al II-lea Philadelphus (280–247 î.Hr.).

Farul a fost grav avariat de trei cutremure între 956 și 1323 d.Hr. și a devenit o ruină abandonată. A fost a treia cea mai lungă minune antică care a supraviețuit (după Mausoleul de la Halicarnas și Marea Piramidă din Giza existentă), supraviețuind parțial până în 1480, când ultimele pietre rămase au fost folosite pentru a construi Cetatea Qaitbay pe amplasament.

În 1994, o echipă de arheologi francezi au cercetat apa portului Alexandriei și au descoperit câteva rămășițe ale farului pe fundul mării. În 2016, Ministerul de Stat al Antichităților din Egipt a avut planuri de a transforma ruinele scufundate ale Alexandriei antice, inclusiv cele ale Pharos, într-un muzeu subacvatic.

Pharos era o mică insulă situată pe marginea vestică a Deltei Nilului. În 332 î.Hr. Alexandru cel Mare a fondat orașul Alexandria pe un istm vizavi de Pharos. Alexandria și Pharos au fost mai târziu conectate printr-o fâşie de pămât care se întindea pe mai mult de 1.200 de metri, care a fost numită Heptastadion.

Etimologia lui „Pharos” este incertă, dar poate deriva de la „faraon”, care însemna inițial „casă mare”. Cuvântul a devenit generalizat în greaca modernă (φάρος „fáros”) și a fost împrumutat în spaniolă („faro”). În anul 290 î.Hr. Regele Egiptului Ptolemeu I Soter a început construcția farului, care a fost terminată după moartea lui, de către fiul său, Ptolemeu al II-lea Philadelphus.

Farul a fost construit după concepția architectului Sostratus. Legenda spune că regele Ptolemeu i-ar fi interzis lui Sostratus să-și pune numele pe construcție, dar Sostratus a scris pe baza farului:

„Eu Sostratus, fiul lui Dexiphanes din Chinidai, ofer această operă Zeilor Navigatori și oamenilor care călătoresc pe mări.”

Cum a fost construit farul?

A fost construit din blocuri uriașe de marmură albă și avea trei nivele separate. Baza farului avea o formă pătrată și era înaltă de 55.9 m. În mijloc, secțiunea farului era de formă octogonală. Era gol pe dinăuntru și avea o înălțime de 30 de metri. Din interior, ieșeau flăcări care nu se stingeau niciodată, luminând atât noaptea cât și ziua și făcând vizibil drumul spre port. Partea de sus avea o formă de cerc și era înaltă de 7 metri. Se spunea că flacăra se vedea de la 50-60 km depărtare.

Deasupra farului era o statuie. Nu se știe sigur dacă era statuia lui Poseidon sau a lui Zeus. Costul total al construcției a fost de 800 de talanți, moneda vremii, sumă care echivalează în prezent cu aproximativ 19 milioane de euro.