Home » Life & Style » Timp liber » Care sunt cele 7 minuni ale lumii moderne și ce povești ascund. Sunt de o frumusețe ireală. FOTO

Care sunt cele 7 minuni ale lumii moderne și ce povești ascund. Sunt de o frumusețe ireală. FOTO

Voicu Costin / 02.01.2022, 19:40

În istorie au rămas câteva construcții care au impresionat lumea modernă prin măreția lor. Civilizații din întreaga lume au vrut să scrie o pagină în istorie construind cetăți, situri sau monumente care păreau imposibil de construit în aceea vreme. Cu trecerea anilor aceste monumente, considerate minuni ale lumii moderne, au fost afectate de cutremure, incendii sau alte catastrofe naturale. Află care sunt cele 7 minuni și ce povești ascund!

Cele 7 minuni ale lumii moderne

Marele Zid Chinezesc

Construcția care se poate vedea și de pe Lună, a fost construită în 1800 de ani. Construcția zidului a început în anul 220 î.Hr. și a durat până în 1644 d.Hr. Numeroase dinastii chineze au contribuit la realizarea celui mai mare zid din lume și au apărat cu prețul vieții de popoarele invadatoare mărita construcţie. Cu o lungime de 6.700 de kilometri este construit din piatră și pământ iar înălțimea lui poate ajunge până la 8 metri. Zidul este alcătuit din mai multe ziduri suprapuse, iar lungimea combinată este de nu mai puțin de 21.196 de kilometri. Zidul a fost inclus în Patrimoniul UNESCO în anul 1987.

Colosseumul din Roma

După nume putem afirma că se situează în Roma, Italia. Este singura minune a lumii moderne aflată în Europa. A fost construit pentru concursuri cu gladiatori și spectacole în aer liber la care romanii mergeau să asiste începând cu secolul 1 d.Hr. Construcția amfiteatrului din capitala Romei a fost începută în anul 72 d.Hr. de către împăratul Vespasian și a fost finalizată în anul 80 d.Hr. de către succesorul acestuia, Titus.

Cutremurele și exploatarea materialelor Colosseumului au făcut ca structura actuală să reprezinte doar o treime din cea originală. Fiecare turist care ajunge în capitala Italiei vizitează măcar o dată ruinele construcției, considerate minune a lumii moderne.

Obiectivul arheologic de la Petra

Iordania se poate mândri cu una dintre cele 7 minuni a lumii moderne. Petra sau Orașul Trandafirilor, cum mai este numit datorită pietrei de culoare roșie, reușește să atragă milioane de turiști anual pentru a vizita zidurile. A fost construit de nabatieni, o populație arabă care a trăit în valea Wadi Musa, iar grație îndemânării și viziunii lor monumentul are acum o valoare arheologică, istorică și arhitecturală.

Palatul Taj Mahal

El este considerat cel mai faimos monument din India, un templu magnific ce amintește lumii de bogata civilizație a unei țări care a dat lumii nu doar minuni ale lumii, dar și personalități marcante ale istoriei.

Templul se găsește în orașul istoric Agra. Mausoleul a reprezentat dovada supremă de dragoste a unui bărbat în memoria soției sale. În anul 1631, Shah Jahan a dat ordin pentru ridicarea edificiului după moartea soției sale, Mumtaz Mahal. La nașterea celui de-al 14-lea copil aceasta a decedat, iar împăratul distrus de durere a ordonat ridicarea complexului în memoria ei. Trupul lui Mumtaz Mahal a fost îngropat în Taj Mahal.

Când a fost construit, Taj Mahal a fost acoperit cu pietre prețioase din toate zonele Asiei: turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia și perle din Oceanul Indian. Datorită pietrelor prețioase, pe timp de zi, zidurile templului par să aibă culori diferite. Dimineața mausoleul apare roz, seara devine alb, iar noaptea, la lumina lunii, zidurile par aurii.

Statuia lui Iisus Mântuitorul de la Rio de Janeiro

Dacă nu știai până acum, statuia lui Iisus a fost sculptată și de un român! Chipul lui Iisus a fost sculptat de Gheorghe Leonida, iar restul sculpturii a fost realizată de francezul Paul Landowski.

Cu o înălțime de 38 de metri, statuia Mântuitorului veghează asupra orașului Rio de Janeiro. Situată pe Muntele Corcovado, la o altitudine de 710 metri, este inaugurată în anul 1931. Deschiderea brațelor statuii măsoară 28 de metri. Structura este realizată din oțel armat și cântărește peste 1.000 de tone!

Ruinele incașe de la Machu Picchu

America de Sud se mândrește cu ruinele incașe de la Machu Picchu situate în Peru. Pentru a ajunge la ruinele celebre trebuie să ajungeți la o altitudine de 2.430 de metri, fiind poziționate pe versantul estic al Munților Anzi. Împăratul incas Pachacuti Incă Yupanqui pare să fii fost realizatorul acestei minuni.

În jurul anului 1450 s-au pus bazele orașului dar o sută de ani mai târziu spaniolii l-au cucerit. O teorie mai nouă sugerează faptul că Machu Picchu ar fi putut reprezenta un vechi traseu de pelerinaj al incașilor. Structurile principale ale sale sunt Intihuatana, Templul Soarelui și Camera celor Trei Ferestre.

Piramida Chichén Itzá

Un alt sit arheologic situat în Peninsula Yucatan, Mexic, adună milioane de turiști anual pentru a vedea orașul străvechi maias. Piramida plasată în mijlocul sitului oferă o imagine spectaculoasă a locului.

Situat în Peninsula Yucatan din Mexic, situl arheologic precolumbian Chichén Itzá este renumit pentru piramida sa masivă, păstrată în mare măsură în centrul său. Se presupune că templul a fost folosit pentru a studia mai bine tainele astronomiei. Templul lui Kukulkan din Chichén Itzá are 365 de trepte care semnifică fiecare zi a anului. Chichén Itzá a fost abandonat în anii 1400.