Home » Când, unde, cum » Cine este românul care a sculptat chipul celebrei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro. Povestea mai puțin știută

Cine este românul care a sculptat chipul celebrei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro. Povestea mai puțin știută

Cojocaru Cristian / 13.10.2021, 10:33
Cine este românul care a sculptat chipul celebrei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro. Povestea mai puțin știută

”Cristo Redentor” sau statuia lui Iisus din Rio de Janeiro reprezintă unul dintre cele mai recunoscute simboluri atât pentru oraș cât și pentru țară. Cu siguranță nu știai cine este românul care a sculptat chipul acestei statui.

Românul care a sculptat chipul statuii era un mare portretist

Celebrul monument se află pe muntele Corcovado situată la 700 de metri altitudine deasupra mării, în pădurea Tijuca. Cel cui îi aparține creația este francezul Paul Landowsk, dar foarte puțini știu că Gheorghe Leonida este românul inclus de către Paul pentru a lucra în echipa care avea să facă una dintre cele mai impozante monumente mondiale. După începerea lucrărilor din anul 1922, Gheorghe Leonida a fost însărcinat să lucreze chipul statuii lui Iisus Hristos, datorită abilităților sale de protretist.

”Să faci o asemenea statuie înseamnă foarte multă pasiune, foarte mult spirit, iar pentru brazilieni care sunt mici ca furnicile la picioarele acestei statui e tocmai ideea asta de a bate o minge care pare frivolă la picioarele unei asemenea imensităţi. Dar până la urmă cumva lucrurile se cuplează mi se pare mie. Adică e granitul acesta, piatra aceasta uriaşă bine înfiptă acolo, şi jos oameni care bat mingea , care cântă, dansează” a spus jurnalistul Radu Naum.

În urmă cu șapte ani avea loc Campionatul Mondial de Fotbal care a fost organizat în Brazilia. Cum era de așteptat, Rio de Janeiro a devenit o destinație foarte importantă pentru microbiștii de pe întreg globul. La acea vreme, statuia a fost luminată în culorile verde și galben, atunci când pe teren juca echipa națională a Braziliei.

Românul Gheorghe Leonida se năștea la Galați în anul 1893, într-o familie numeroasă cu unsprezece frați. De fapt, Gheorghe Leonida a fost fratelui inginerului Dimitrie Leonida și totodată a primei femei inginer din lume, Elisa Leonida. Ulterior, acesta urmat cursurile de artă la Roma, iar în anul 1925, acesta a decis să se mute în Paris. Astfel, a ajuns să fie angajat la atelierul lui Paul Landowski.

”În esenţă primul specific al unui portret al lui Gheorghe Leonida este faptul că nu se înscrie în tendinţa modernităţii, a modernismului de tip brâncuşian, de tip să zicem avangarde, art nouveau şi tot ce mai înseamnă experienţa radicală de materializare a sculpturii aşa cum a făcut-o Brâncuşi. S-a format în ambianţa pariziană, dar în ambianţa pariziană s-au format mulţi şi opţiunile lor sunt foarte diferite. Deci el a făcut această opţiune, nu faptul că a stat la Paris îl determină să meargă pe linia clasică să zicem, pe linia michelangelescă”, a spus criticul de artă Pavel Șușară.

românul sculptat
Gheorghe Leonida a devenit cunoscut dupa ce a sculptat chipul statuii din Rio de Janeiro

Gheorghe Leonida a fost sculptorul oficial al Casei Regale

Se pare că acesta a început să devină un nume important în lumea artei atunci când la Saloanele de Artă de la Roma și Paris a expus un nud. Desigur, sculptorul este recunoscut pentru nudurile sale feminine. Lucrările sale au fost remarcate chiar și de Casa Regală a României de la acea vreme, devenind sculptor oficial.

În perioada comunismului, lucrările lui Leonida au fost ascunse de public, de aceea și numele său aproape neștiut de nimeni. În momentul în care a ales să sculpteze chipul lui ”Cristo Redentor” a fost și momentul în care a devenit cunoscut. Deși românul se bucura de faimă și de apreciere pentru operele sale, sfârșitul nu a fost tot unul spectaculos. Acesta a murit atunci când se afla în București, căzând dintr-un tei atunci când îi culegea florile.

”A murit în jur de 50 de ani, în plină forţă, în plină putere de concepţie, de putere de muncă, de putere a imaginarului, de toate. Deci dacă asta ar fi partea care ar indica maturizarea şi opţiunea fermă pentru anumită stilistică, atunci Art Deco-ul ar putea să dea o imagine mult mai dinamică a personalităţii lui Gheorghe Leonida decât nudurile. Nici în muzee nu găseşti la tot pasul lucrări de Gheorghe Leonida. Ceea ce face din el un personaj artistic misterios, însă necunoscut, legenda adevărată cu capul Christului de la Rio şi moartea stupidă toate lucrurile astea creează ingrediente suficiente pentru a identifica o personalitate mai puţin obişnuită, şi asupra căreia interesul să se manifeste din ce în ce mai mult”, a mai adăugat Șușară.