Home » Life & Style » Calendar ortodox iulie 2022. Ce mari sărbători sunt în această lună

Calendar ortodox iulie 2022. Ce mari sărbători sunt în această lună

Ileana Mladinoiu / 06.07.2022, 14:22
Calendar ortodox iulie 2022. Ce mari sărbători sunt în această lună

Iulie este a șaptea lună a calendarului gregorian sau iulian. Numele său provine din latinescul Julius în onoarea lui Iulius Cezar cel care a schimbat sistemul calendaristic și care a introdus lumii ideea unui an de 365 de zile cu un an bisect la fiecare patru ani, constând dintr-o lungime de 366 de zile. Fiind a cincea lună a calendarului roman antic, iulie era numit anterior quintilis-al cincilea. Chiar în anul morții lui Iulius Cezar (44 î.Hr.), Marc Antoniu, dorind să onoreze memoria cuceritorului Galiei, a primit numele de Quintilis, înlocuit cu cel de Julius (Iulius), care înseamnă tânăr. Iar de la Julius s-a ajuns la iulie.

O singură mare sărbătoare luna aceasta

În această perioadă a anului, frumoasa stea numită Sirius răsare și apune în același timp cu soarele. Credințele populare atribuiau acestei stele căldura mai intensă a lunii iulie și, întrucât Sirius face parte din constelația Câinelui, în latină canis, al cărui diminutiv este canicula (cățea), perioada temperaturilor ridicate a fost numită popular luna lui Cuptor, a fierbințelelor/coacerilor.

Potrivit calendarului creștin ortodox, o singură sărbătoare religioasă este consemnată cu cruce roșie, respectiv Sfântul Ilie, prăznuit pe 20 iulie. Sfântul și Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul. Sfântul Proroc Ilie a fost fiul lui Sovah, din cetatea Tesva, din Galaad, dincolo de Iordan, de unde şi numele Prorocului: Ilie Tesviteanul. A trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea lui Ahab, regele iudeilor (874-853 î.Hr.), scrie basilica.ro

Conform aceleași surse el s-a arătat, împreună cu Prorocul Moise, la Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, pe muntele Tabor. Sfânta Scriptură ne spune că: „Sfântul Ilie va reveni pe pământ, la sfârşitul veacurilor, ca înainte-mergător al celei de a doua veniri a lui Hristos, mustrând pe Antihrist şi fiind omorât de către el, după care va fi înviat de Mântuitorul, Mielul cel biruitor”.

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Ilie

De Sfântul Ilie se mănâncă primele roade ale verii, nuci şi mere, interzise până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele.

De Sfântul Ilie femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la biserică, punându-l la icoane. Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi devreme. De asemenea, se pot împărți fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate. În trecut, femeile duceau, în această zi, busuioc la biserică pentru a fi sfinţit. Întoarse acasă, îl puneau pe foc iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice atunci când copiii lor făceau bube în gură.

Mai există credinţa că, de Sfântul Ilie, este bine să porţi ramuri de salcie pentru a fi ferit de trăsnete.

În această zi, nu se muncește deloc. În caz contrar, Sfântul Ilie se mânie şi aruncă fulgere asupra celui care nu respectă tradiția, grindină şi prăpăd asupra recoltelor.

Calendar ortodox iulie 2022. Principalele sărbători creștine cu cruce neagră

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare (pe 2 iulie);

Șefan cel Mare a fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române la 20 iunie 1992, pentru râvna sa întru apărarea credinţei ortodoxe, pentru marile sale vitejii şi pentru numeroasele sale ctitorii, mănăstiri şi biserici, care împodobesc şi astăzi Moldova.

Sfânta Mucenița Chiriachi-7 iulie;

Sfinții Epictet și Astion-8 iulie;

Sfântul Pangratie-9 iulie;

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfânta Veronica; Sfântul Paisie Aghioritul; Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie-12 iulie;

Sfântul Emilian de la Durostor; Sfântul Cuvios Pamvo-18 iulie;

Sfântul Proroc Iezechiel; Cuvioșii Rafael și Partenie de la Agapia-21 iulie;

Sfântul Ermolae; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel-26 iulie;

Sfântul Mucenic Pantelimon-27 iulie

Pentru rugăciunile Prorocului Tău Ilie, Hristoase Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi. Amin.

Ileana Mlădinoiu