Home » Life & Style » Calendar ortodox martie 2023. Ce sfinți importanți sunt prăznuiți în această lună

Calendar ortodox martie 2023. Ce sfinți importanți sunt prăznuiți în această lună

Ileana Mladinoiu / 24.02.2023, 17:47
Calendar ortodox martie 2023. Ce sfinți importanți sunt prăznuiți în această lună

Martie este a treia lună a anului din calendarul iulian și gregorian. Totodată, este și prima lună de primăvară, echinocțiul având loc pe 20 martie. La originea calendarului roman, pe vremea împăratului Romulus, luna martie era prima a anului, deoarece revenirea vremii frumoase a marcat începutul perioadei de război. Mai exact, numele lunii martie provine din latinescul martius, denumirea în cinstea zeului Marte, zeul războiului. Dar, în anul 45 î.Hr., Gaius Iulius Caesar a introdus Calendarul Iulian, iar de atunci anul a început pe 1 ianuarie.

Calendar ortodox martie 2023. Principalele sărbători din această lună

În tradiția populară românească, luna martie se mai numește Mărțișor, datorită sărbătorii mărțișorului ce are loc în această lună. În cultura modernă, luna martie reprezintă luna în care toate femeile sunt sărbătorite în fiecare an la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale lor, cât lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.

Ce sfinți importanți sunt prăznuiți în luna martie

Calendarul bisericesc al lunii martie începe cu Sfântul Teodor Tiron, pe data de 4, când are loc marea sărbătoarea de pomenire a morților. Este ziua când se vor ține slujbe în amintirea celor trecuți în neființă și când oamenii pot aduce la biserică vin, colivă, colaci sau pâine. Ce sfinți importanți sunt prăznuiți în luna martie

9 martie-Sfinții 40 de mucenici din Sevastia Armeniei

Pe 9 martie sunt Moșii de Primăvară, zi care marchează debutul primăverii și reprezintă o altă ocazie de pomenire a celor adormiți. Creștinii pot să facă colivă și mucenici cu nucă și miere pentru a da de pomană. În această zi sunt numiți cei 40 de Mucenici din Sevastia,  sărbătoare care apare în calendar cu cruce neagră.

Numele celor 40 de mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.

12 martie- Sfântul Ierarh Grigorie Dialogul, Episcopul Romei

Sfântul Ierarh Grigorie cel Mare a trecut la cele veșnice în ziua de 12 martie 604, în Roma. El a fost recunoscut ca Sfânt, imediat după moartea sa.

25 martie – Buna Vestire (Blagoveștenia)

Este praznicul în care ne amintim de Sfântul Arhanghel Gavriil, cel care a anunțat-o pe Sfânta Fecioară Maria că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Este și  prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbă­torile Maicii Domnului. La început, unii o sărbăto­reau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus (Spania, Galia și Milano), Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie. Data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică până în secolul al XI-lea, iar în Răsărit, probabil, îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot pe 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a secolului al V-lea.

26 martie- Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil

Pomenit în următoarea zi după Buna Vestire, pentru că el este cel care i-a adus Fecioarei Maria vestea cea bună a întrupării Fiului lui Dumnezeu.

30 martie-Sfântul Cuvios Ioan Scărarul

Sfântul Cuvios Ioan Scărarul este mai  cunoscut sub numele de Ioan Sinaitul, deoarece a fost egumen la Mănăstirea Sinai. Dar, pentru erudiția și cultura sa, este numit și Ioan Scolasticul. Numele de „Scărarul” sau Climacus, vine de la principala sa opera, intitulată ]Scara Raiului” (“Scara dumnezeiescului urcuș”), unde viața duhovnicească este descrisă sub forma unei scări cu 30 de trepte care ne duce spre Dumnezeu. Despre Sfântul Ioan Scărarul s-a spus că a fost ca un „al doilea Moise” în pustiul Sinai, ajungând la Ierusalimul cel de sus” prin viața sa dedicată celor veșnice și rugăciunii.

Pe lângă sărbătorile cu cruce neagră sau roșie al lui martie, în calendarul ortodox, mai sunt consemnate și altele de care creștinii ar trebui să știe. Pe data de 1 este înscris Canonul cel Mare III, zi de post, în care nu se fac nunți. A doua zi are loc Canonul cel Mare IV, recomandările rămânând aceleași. Pe 3 martie sărbătorim Sf. Mc. Eutropie, Cleonic și Vasilisc, zi de post.