Home » Când, unde, cum » Ce nu e bine să faci, pe 25 martie, de Buna Vestire. Tradiții, obiceiuri, semnificație

Ce nu e bine să faci, pe 25 martie, de Buna Vestire. Tradiții, obiceiuri, semnificație

Alexandru Cazacu / 25.03.2022, 09:41
Ce nu e bine să faci, pe 25 martie, de Buna Vestire. Tradiții, obiceiuri, semnificație

Anual, la data de 25 martie, cu nouă luni înainte de Nașterea Domnului (Crăciunul), creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire. Deși pică în Postul Paștelui, în această zi, credincioșii care postesc au dezlegare la pește. Dar, ce nu e bine să faci de Buna Vestire? Ei bine, asta veți afla în continuare. Românii au mai multe tradiții și obiceiuri cu ocazia acestei sărbători foarte importante din luna martie.

 Despre Buna Vestire

Biserica ortodoxă sărbătorește Blagoslovenia, cum mai este numită această sărbătoare, în fiecare an la 25 martie. Buna Vestire amintește de momentul în care Arhanghelul Gavriil a dat de veste Sfintei Fecioare Maria că va da naștere Mântuitorului. Există mai multe tradiții și obiceiuri de cu ocazia acestei zile, iar noi vi le vom prezenta în rândurile de mai jos.

Dintre sărbătorile dedicare Maicii Domnului, Buna Vestire este prima confirmată în documentele creștine, însă data acestei sărbători a variat de-a lungul timpului. Inițial, unii creștini o sărbătoreau pe 5 ianuarie (în Ajunul Bobotezei), iar în unele țări din Apus, Buna vestire era sărbătorită la 18 decembrie. Potrivit fețelor bisericești, în Răsărit, creștinii au început să sărbătorească Buna Vestire pe 25 martie, cel mai probabil, în secolul al V-lea.

Ce nu ai voie să faci de Buna Vestire

După cum am menționat și anterior, Buna Vestire este prăznuită în fiecare an în Postul Mare, însă indiferent de ziua în care pică, cei care postesc au dezlegare la pește. Chiar și așa, se spune că în această zi pescarii nu au voie să arunce mămăligă la pești, deoarece aceștia vor muri.

Obiceiurile și tradițiile românilor de Buna Vestire  diferă de la o zonă la alta. De exemplu, în zona Bucovinei există o superstiție, potrivit căreia nu trebuie să pui ouă la cloșcă deoarece puii ar putea ieși cu două capete. Conform unei tradiții, pe 25 martie nu e bine să te cerți pentru că vei avea parte de necazuri tot anul.

De asemenea, fiind zi de sărbătoare, nu e bine să facem diferite munci. Se spune că dacă lucrezi în această zi nu vei mai avea spor pe tot parcursul anului. Totodată, în această zi nu e bine să dormi la prânz, pentru că vei fi somnoros până la sfârșit de an.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Ce să nu faci pe 25 martie
Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Ce să nu faci pe 25 martie

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

În unele locuri din țară, omenii strâng lucruri pe care nu le mai folosesc și le dau foc. În Maramureș, tradiția este cunoscută sub denumirea de „Noaptea focurilor”. În alte zone, se spune că persoanele care mănâncă pește de sărbătoarea Bunei Vestiri se vor simți tot anul la fel de bine ca peștele în apă.

O vorbă din vremuri de mult trecute spune că pe 25 martie cucul cântă pentru prima oară, acesta fiind și motivul pentru care sărbătoarea mai este denumită și „Ziua Cucului”. Tradiția cere ca oamenii să aștepte Ziua Cucului îmbrăcați în straie curate, cu bani în buzunare și cu multă veselie.

Conform credinței populare, cum va fi vremea în ziua aceasta, așa va fi și de Paște. De asemenea, se crede că de Blagoslovenie se întorc rândunelele.