Home » Când, unde, cum » Cât costă carnea de miel pentru Paște, în 2022. Cu cât au crescut prețurile

Cât costă carnea de miel pentru Paște, în 2022. Cu cât au crescut prețurile

Alexandru Cazacu / 12.04.2022, 08:30
Cât costă carnea de miel pentru Paște, în 2022. Cu cât au crescut prețurile

De Paște, gospodinele din România pregătesc fel și fel de preparate specifice acestei sărbători, printre care și carne de miel. Ei bine, veștile nu sunt tocmai bune pentru românii care doresc să aibă carne de miel pe masa de Paște din acest an, deoarece vor scoate mai mulți bani din buzunare, în comparație cu anul trecut. Haideți să vedem cu cât au crescut prețurile și cât costă carnea de miel pentru Paște, în 2022.

Cât costă carnea de miel pentru Paște, în 2022

După cum spuneam, carnea de miel pentru Paște va fi mai scumpă în acest an. Se pare că scumpirea are loc, mai ales, că primele luni ale lui 2022 au venit cu scumpiri în domeniul agriculturii.

Așadar, pentru un kilogram de carne de miel (în viu) românii vor trebui să scoată din buzunar 22 de lei. Pe de altă parte, kilogramul de carne de miel tăiat va costa între 35 și 40 de lei. În plus, conflictul militar din Ucraina ar putea genera o adevărată criză pe piața cerealelor, potrivit Antena 3.

Carnea de miel se scumpește, în 2022

După cum bine știm, atât prețurile la carburanți, cât și la îngrășăminte au crescut foarte mult în ultima perioadă, iar acest lucru duce automat și la scumpirea cărnii de miel. Ba chiar mai mult de atât, s-au scumpit și furajele.

Conform unui cioban din comuna Obârșia de Câmp, boabele mai scumpe, seceta și faptul că nu are unde să ducă oile la păscut, sunt principalii factori care duc la scumpirea cărnii de miel în acest an. În concluzie, dacă în 2021, carnea de miel (viu) se vindea cu aproximativ 15 lei/kilogram, anul acesta prețul va fi de cel puțin 20 de lei.

Prețuri mai mari la carnea de miel pentru Paște, în 2022
Cât costă carnea de miel pentru Paște, în 2022

Ei bine, românii care doresc să aibă carne de miel pe masa de Paște trebuie să ia în calcul și adaosul unor magazine și supermarketuri. Este important să menționăm faptul că, prețul cărnii se stabilește și în funcție de dimensiunile carcasei, dacă animalul este achiziționat întreg, pe jumătate sau doar pe un sfert, mai scrie sursa citată.

Seceta le pune bețe în roate crescătorilor de animale

Din cauza secetei din ultimii ani, crescătorii își fac griji că nu pot asigura hrană pentru animale. Se pare că pășunile au rămas fără verdeață mult mai devreme spre deosebire de anii precedenți, iar cerealele s-au uscat mult mai repede.

”Ținând cont că anul trecut a fost unul foarte critic pentru noi din punct de vedere al furajului care a fost mai scump, pentru că nu au fost furaje și s-a crescut mai greu, sperăm să fie mai scump. La ora actuală, după cum s-a dat, este 14,5 lei pe kilogram în viu. Dacă se mențin prețurile astea, până la Paște cu siguranță o să fie 30 – 32 de lei kilogramul tăiat, de miel sau ied”, spune Florin Marin, un fermier din Buzău, potrivit playtech.ro.

Prețul cărnii de miel pentru Paște va crește cu cel puțin 30%

Florin Dragomir, președinte al Asociației Eco Miorița din comuna Vurpar (Sibiu), susține că în acest an, prețul cărnii de miel va fi semnificativ mai mare față de cel de anul trecut. Conform spuselor sale, prețul carcasei de miel va fi influențat de tarifele mielului în viu.

De asemenea, el spune că la finele lui martie au fost oferte semnificative de cumpărare a mieilor vii la prețul de 20 de lei pe kilogram. Ei bine, dacă la acea dată prețul a fost atât de ridicat, până la sărbătorile pascale carcasa de miel ar putea ajunge chiar și la 45 de lei kilogramul, în magazine.

„Dacă prețul kilogramului de carne de miel se va vinde în viu sau în viață, cum mai spunem noi, cu 20 sau 25 de lei, atunci în supermarket carnea va ajunge să fie vândută cu 40 – 45 de lei. La magazine, indiferent de mărimea acestora, mă tem că carcasa de miel nu va fi scoasă la vânzare sub 40 sau 45 de lei, kilogramul. Știm prețurile de ani buni”, a declarat Florin Dragomir pentru sursa citată.

În concluzie, crescătorii de animale anticipează prețuri mai ridicate la carnea de miel pentru Paște, în 2022. După cum ați putut observa, atât scumpirile la carburanți și furaje, cât și seceta influențează prețul cărnii de miel.