Carnea se frăgezește după un proces care este relativ simplu, utilizat de foarte mult timp. Prin frăgezire, aceasta își modifică textura, pentru a fi mai ușor de consumat. Există mai multe metode prin care aceasta poate fi frăgezită, în funcție de ce se dorește să se obțină. Iată cum se frăgezește corect carnea de porc, vită, miel, pasăre, iepure sau pește și care sunt trucuri de aur din bucătărie.
Dovezi despre frăgezirea cărnii există încă din secolul 1 e.n., în imperiul roman, când este documentată pentru prima oară. Încă de pe atunci frăgezirea se făcea prin lovire sau înțepare.
Când vine vorba de calitatea cărnurilor pe care le consumăm, de gust și de suculența acestora, factorul frăgezire este unul dintre cei mai importanți. În funcție de textura cărnii, precum și de alți factori precum nivelul de grăsime, se obține această calitate greu de obținut. Acest lucru face ca prețul cărnii fragede să fie mai crescut față de cel al cărnii care a re o consistență mai dură.
Există mai multe metode inedite de frăgezire a cărnii, în funcție de fiecare fel de carne în parte. Există numeroase rețete și baițuri. Iată cum se frăgezește corect carnea de porc, vită, miel, pasăre, iepure sau pește, precum și unele trucuri de aur din bucătărie.
Frăgezirea cărnii se face urmând anumite tehnici, care diferă de la carne la carne, dar care au anumite caracteristici comune. Iată care sunt tipurile de frăgezire a cărnii, după tehnica folosită:
Carnea de porc se poate frăgezi prin mai multe moduri: mecanic, marinare sau saramură.
Carnea de vită se poate frăgezi mecanic și chimic:
Carnea de miel se poate frăgezi prin mai multe moduri: marinare ușoară. Aceasta este deja fragedă și nu trebuie marinată prea mult. O metodă bună prin care se poate frăgezi carnea de miel este iaurtul sau laptele bătut. Pentru a completa aromele se pot adăuga condimente ca: condimente: lămâie, rozmarin, cimbru, menta, chimen și ulei de măsline și se poate împăna cu căței de usturoi.
Carnea de pasăre se poate frăgezi mecanic și chimic:
Carnea de iepure se poate frăgezi prin saramură și prin marinare:
Carnea de pește este deja fragedă și nu trebuie acționată mecanic. Marinarea se face cu acid sau enzime ușoare, pentru scurt timp. Carnea se introduce într-o pungă sigilată care se lasă la frigider. Se poate adăuga ulei de măsline, suc de lămâie, usturoi, sare și piper, chimen și paprika.