Home » Când, unde, cum » Cum se frăgezește corect carnea de porc, vită, miel, pasăre, iepure sau pește. Trucuri de aur din bucătărie

Cum se frăgezește corect carnea de porc, vită, miel, pasăre, iepure sau pește. Trucuri de aur din bucătărie

Nistor Alexandru / 24.12.2021, 14:27
Cum se frăgezește corect carnea de porc, vită, miel, pasăre, iepure sau pește. Trucuri de aur din bucătărie

Carnea se frăgezește după un proces care este relativ simplu, utilizat de foarte mult timp. Prin frăgezire, aceasta își modifică textura, pentru a fi mai ușor de consumat. Există mai multe metode prin care aceasta poate fi frăgezită, în funcție de ce se dorește să se obțină. Iată cum se frăgezește corect carnea de porc, vită, miel, pasăre, iepure sau pește și care sunt trucuri de aur din bucătărie.

Trucurile de aur din bucătărie – cum se frăgezește corect carnea de porc, vită, miel, pasăre, iepure sau pește

Dovezi despre frăgezirea cărnii există încă din secolul 1 e.n., în imperiul roman, când este documentată pentru prima oară. Încă de pe atunci frăgezirea se făcea prin lovire sau înțepare.

Când vine vorba de calitatea cărnurilor pe care le consumăm, de gust și de suculența acestora, factorul frăgezire este unul dintre cei mai importanți. În funcție de textura cărnii, precum și de alți factori precum nivelul de grăsime, se obține această calitate greu de obținut. Acest lucru face ca prețul cărnii fragede să fie mai crescut față de cel al cărnii care a re o consistență mai dură.

Metode de frăgezire a cărnii

Există mai multe metode inedite de frăgezire a cărnii, în funcție de fiecare fel de carne în parte. Există numeroase rețete și baițuri. Iată cum se frăgezește corect carnea de porc, vită, miel, pasăre, iepure sau pește, precum și unele trucuri de aur din bucătărie.

Frăgezirea cărnii se face urmând anumite tehnici, care diferă de la carne la carne, dar care au anumite caracteristici comune. Iată care sunt tipurile de frăgezire a cărnii, după tehnica folosită:

  • Mecanic – frăgezirea prin batere sau înțepare
  • Prin gătire sau înăbușire
  • Cu ajutorul enzimelor
  • Prin marinare în suc de lămâie, oțet, ulei, vin sau iaurt
  • Păstrarea cărnii în saramură
  • Uscarea cărnurilor la rece.

Frăgezirea cărnii de porc

Carnea de porc se poate frăgezi prin mai multe moduri: mecanic, marinare sau saramură.

  • mecanic: se recomandă ca înainte de a fi condimentată, carnea de porc să fie bătută
  • marinare: pentru a ajuta la frăgezirea cărnii de porc se folosește un acid (vin roșu sau sos de soia, alături de zahăr brun) sau enzime care se găsesc în sucul unor fructe precum ananasul sau papaya). Se pot folosi lactate precum iaurtul, sau laptele bătut, pentru a evita efectul unei marinade foarte acide
  • saramura: aceasta conține apă și sare, dar se pot adăuga și alte substanțe ca cidrul de mere, zahărul brun, rozmarin sau cimbru.
Cum se frăgezește carnea de porc, vită, miel, pasăre, iepure sau pește
Cum se frăgezește carnea de porc, vită, miel, pasăre, iepure sau pește

Frăgezirea cărnii de vită

Carnea de vită se poate frăgezi mecanic și chimic:

  • mecanic: se scoate excesul de grăsime de pe carnea de vită și se lasă la frigider o jumătate de oră. Se bate carnea pe ambele părți
  • chimic: se face marinadă din sucuri de lămâie sau lime, oțet, iaurt sau vin. Funcționează la fel de bine și ananasul sau kiwi-ul, care sunt alimente bogate în enzime. Carnea de vită mai poate fi frăgezită cu lapte bătut sau iaurt.

Frăgezirea cărnii de miel

Carnea de miel se poate frăgezi prin mai multe moduri: marinare ușoară. Aceasta este deja fragedă și nu trebuie marinată prea mult. O metodă bună prin care se poate frăgezi carnea de miel este iaurtul sau laptele bătut. Pentru a completa aromele se pot adăuga condimente ca: condimente: lămâie, rozmarin, cimbru, menta, chimen și ulei de măsline și se poate împăna cu căței de usturoi.

Frăgezirea cărnii de pasăre

Carnea de pasăre se poate frăgezi mecanic și chimic:

  • mecanic: se scot oasele și se acoperă cu prosop sau folie și se bate carnea pe ambele părți
  • chimic: se face o marinadă ușoară din iaurt sau lapte bătut (se adaugă piper sau alte condimente), în care se lasă carnea cam o oră, fiind acoperită. Se mai pot folosi și enzimele din fructe pentru a frăgezi sau chiar marinarea in sucuri acidulate.

Frăgezirea cărnii de iepure

Carnea de iepure se poate frăgezi prin saramură și prin marinare:

  • saramură: se recomanda folosirea sării uscate, deoarece carnea gătită va deveni mai fragedă
  • marinare: cea mai bună marinare este cea cu lapte bătut, care diminuează aroma de vânat. Se poate folosi și marinadă cu vin, ulei de măsline și miere, la care se adaugă condimente ca: rozmarinul, salvia, dafinul, lămâița, coriandrul si busuiocul.

Frăgezirea cărnii de pește

Carnea de pește este deja fragedă și nu trebuie acționată mecanic. Marinarea se face cu acid sau enzime ușoare, pentru scurt timp. Carnea se introduce într-o pungă sigilată care se lasă la frigider. Se poate adăuga ulei de măsline, suc de lămâie, usturoi, sare și piper, chimen și paprika.