Home » Când, unde, cum » De ce se mănâncă carne de miel de Paște. Semnificația acestui obicei

De ce se mănâncă carne de miel de Paște. Semnificația acestui obicei

Manolică Anca / 30.04.2021, 12:12
De ce se mănâncă carne de miel de Paște. Semnificația acestui obicei

O masă tradițională de Paște nu este completă fără ouă vopsite, drob, cozonac, pască, dar și fără faimoasa friptură de miel. Din cele mai vechi timpuri asociem aceste delicioase preparate cu Paștele. Însă, de ce se mănâncă tocmai carne de miel de Paște? Care este semnificația consumului acestui tip de carne

De ce se mănâncă carne de miel de Paște

Un motiv important pentru care s-a creat un meniu tradițional de sărbătorile de Crăciun și Paște provine din sărbătorirea posturilor și a necesității de a renunța la anumite alimente. Astfel, mielul, cel mai vechi fel de carne asociat cu Paștele, provine din timpurile precreștine, devenind astăzi de bază pe masa de Paște.

La origine, tradiţia mielului vine de la evrei, unde era adus ca jertfă în faţa lui Dumnezeu. Însă, semnificația slujirii mielului în tradițiile religioase evreiești timpurii diferă în funcție de fiecare popor în parte. Astfel, evreii askenazi nu au mâncat miel la Paște și consideră că consumul acestui tip de carne echivalent cu consumul unui sacrificiu pentru Dumnezeu.

De ce se mănâncă carne de miel de Paște? De cealaltă parte se află evreii sefardici, care s-au stabilit mai la vest. Acestora li se permite să mănânce miel la Paște, întrucât ei văd această zi o retrăire a evenimentelor din Paștele original.

Odată cu trecerea la creştinism, a fost preluat şi obiceiul mielului la masa de Paşti

Creştinii se referă azi la Iisus ca la „mielul lui Dumnezeu„. Până în secolul X, de la masa de Paşti a creştinilor nu lipsea mielul întreg, chiar și Papa respectând acest obicei. După secolul al X-lea, au început să fie folosite doar bucăţi de miel, în locul mielului intreg.

Pentru creștini, mielul este mai degrabă o reprezentare a lui Iisus ce s-a sacrificat și a murit pe cruce pentru iertarea păcatelor noastre. Creștinii mănâncă miel la Paște pentru a-și aminti acest sacrificiu. De altfel, mielul jertfitor este menționat în Vechiul Testament, atunci când Dumnezeu î-a cere lui Avraam să-și sacrifice fiul. Fiul lui Avraam, văzând focul pregătit, a întrebat: „Focul și lemnul sunt aici, dar unde este mielul pentru arderea de tot?”

Când Dumnezeu a văzut că Avraam este dispus să-și sacrifice fiul, Dumnezeu i-a spus să se oprească și în schimb, a fost sacrificat un miel.

Carnea de miel în vremea lui Ceaușescu

De departe, cea mai greu de cumpărat, în acea vreme, era carnea de miel. În anii ’80 nu era permis transportul alimentelor dintr-un judeţ în altul. Așadar, creativi din fire, românii procurau un sicriu în care puneau mieii și transportau pentru a îi împărți. Nimeni nu îi oprea să îi întrebe ceva sau să le ceară documente.

Conform tradiției populare, mielul este aducător de noroc. Dacă întâlneşti un miel în preajma Paştelui, se spune că este semn de noroc şi bunăstare. De asemenea, în popor există şi superstiţia care spune că diavolul poate lua forma oricărui animal, mai puţin pe cea a unui miel, fiind considerat sacru.