Home » Life & Style » Calendar ortodox noiembrie 2022. Principalele sărbători din această lună. Câte sunt cu cruce roșie

Calendar ortodox noiembrie 2022. Principalele sărbători din această lună. Câte sunt cu cruce roșie

Ileana Mladinoiu / 26.10.2022, 16:49
Calendar ortodox noiembrie 2022. Principalele sărbători din această lună. Câte sunt cu cruce roșie

Calendar ortodox noiembrie 2022. Numele noiembrie, în latină november, se trage de la cuvântul latinesc novem, nouă, deoarece era a noua lună în calendarul roman antic. Noiembrie, penultima lună a anului, este, prin excelență luna de toamnă, când scăderea temperaturilor continuă, cerul fiind adesea cenușiu și cețos. Ba chiar asistăm adesea la primele înghețuri sau chiar la primele ninsori.

Calendar ortodox noiembrie 2022. Ce sfinți sunt prăznuiți în această lună

În calendarul gregorian, luna noiembrie este a 11-a lună a anului și una dintre cele patru luni gregoriene ce are o durată de 30 de zile. Ziua numără zece ore, iar noaptea 14. Important este, ca de fiecare dată când se așteaptă intrarea într-o altă lună, să știm ce sărbători religioase sunt consemnate în calendarul ortodox anul acesta și mai ales câte sunt cu cruce roșie.

Popular luna noiembrie mai este denumită brumar, luna promoarei, luna brumei mari și a promoroacei sau vinicer, vinar, luna vinurilor, vremea fermentării, a  limpezirii vinului în butoaie. Din punct de vedere astrologic, noiembrie debutează cu soarele in semnul Scorpionului, terminându-se în semnul Săgetătorului, iar pentru astronomie, noiembrie începe cu soarele în constelația Balanței, trecând prin Scorpion și sfârșind cu soarele în constelația Ofiuchus.

Credincioșii ortodocși știu deja că luna noiembrie vine cu o serie de sărbători religioase importante, dintre care cele marcate în calendarul ortodox cu cruce roșie sunt: Soborul Sfinților Mihail și Gavriil, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului și Sfântul Apostol Andrei.

Care sunt sărbătorile creștine din luna noiembrie dintre care trei marcate cu cruce roșie

  • 8 noiembrie – Soborul Sfinților Mihail și Gavriil;
  • 9 noiembrie-Sfântul Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancer;
  • 11 noiembrie-Sfântul Mare Mucenic Mina;
  • 12 noiembrie-Sfântul Atanasie Todoran;
  • 13 noiembrie-Sfântul Ioan Gură de Aur;
  • 15 noiembrie-Începutul Postului Nașterii Domnului, Sfântul Paisie de la Neamț;
  • 16 noiembrie-Sfântul Apostol și Evanghelist Matei;
  • 20 noiembrie-Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul;
  • 21 noiembrie-Intrarea în Biserică a Maicii Domnului;
  • 23 noiembrie-Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea;
  • 25 noiembrie-Sfânta Muceniță Ecaterina;
  • 26 noiembrie-Sfântul Stelian, ocrotitorul pruncilor;
  • 30 noiembrie-Sfântul Apostol Andrei; Sfântul Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei

Cele trei mari sărbători consemnate cu cruce roșie din noiembrie au fiecare imortanța lor

Calendar ortodox noiembrie 2022. Ce mari sărbători sunt

1.Arhanghelii Mihail și Gavriil

Sărbătoarea de pe 8 noiembrie poartă în popor denumirea de Sfinții Arhangheli, Sfinții Voievozi. Arhanghelii vestesc oamenilor tainele cele mari ale lui Dumnezeu, descoperă prorocirile cele înalte îngerilor și, prin ei, oamenilor. Ei înmulțesc sfânta credință între oameni, luminând înaintea lor cu lumina Sfintei Evanghelii.

2.Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului și are loc pe 21 noiembrie. Atunci se face dezlegare la pește. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului comemorează aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana.

3.Sfântul Apostol Andrei

Pe data de 30 noiembrie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, considerat ocrotitorul nostru deoarece a propovăduit Evanghelia și cuvântul Domnului pe aceste meleaguri. Credincioșii merg la biserică pentru a se ruga pentru sănătate și noroc, rostind Rugăciunea către Sfântul Apostol Andrei, spre a fi feriți de rele.

Tradița populară despre luna noiembrie

Conform tradiției populare, în luna noiembrie iarna va fi cu moină în caz că luna va fi plină, iar cerul senin. În schimb, daca cerul va fi întunecat, va ninge sau va ploua, iar peste iarnă vor cădea zapezi mari și grele. Chiar dacă în noiembrie frigul începe să-i îndeamne pe gospodari să se adune la gura sobei, activitățile câmpului nu se termină. Se plantează copaci sau se sapă gropi pentru copacii ce urmează să fie sădiți în primăvară. Pentru a o proteja de ger, via se îngroapă, iar copacii se dau cu var, ca iepurii să nu le distrugă scoarța.

Mustul dulce începe să se transforme în vin aromat, însă, dacă fermentează prea repede, trebuie stropit imediat butoiul cu apă rece ca gheața. Fermentarea lentă ne spune că are nevoie de mai multă căldură, de aceea o pătură i-ar fi de folos. Nici un butoi nu se umple cu vin pe jumătate, pentru că se spune că numai butoaiele pline reprezintă un semn de spor și rodnicie.