Home » Life & Style » Când și cine a descoperit cafeaua. Istoria neștiută a băuturii celebre în toată lumea

Când și cine a descoperit cafeaua. Istoria neștiută a băuturii celebre în toată lumea

Voicu Costin / 01.01.2022, 12:00
Când și cine a descoperit cafeaua. Istoria neștiută a băuturii celebre în toată lumea

Consumatorii de cafea folosesc această băutură pentru a-și începe ziua într-un mod energic. A doua cea mai consumată băutură din lume, după apă, cafeaua reușește prin aroma ei și efectul energizant să fie nelipsită din viață unor oameni. Când și cine a descoperit băutura care ne trezește miraculos la viață în fiecare dimineață aflăm în articolul următor!

Cafeaua, alintaroma dimineții

Cafeaua este o băutură de culoare neagră ce conține cafeină și se obține din boabe de cafea prăjite și măcinate. Arborii de cafea din familia Rubiaceae au ca și fructe boabele de cafea. Două tipuri sunt cele mai importante și cele mai folosite în consum: Coffea arabica și Coffea robusta (Coffea canephora). Diferența dintre cafeaua arabica și cea robusta este că, cea arabica are o aromă mai fină și este mai plăcut de consumat, iar cafeaua robusta este mai puțin aromată și mult mai amară.

Cu toții vrem să consumăm o cafea mai calitativă, mai cremoasa, mai aromată, de aceea este foarte important locul de cultivare. Depozitarea boabelor după culegere și procesul de torefiere au și ele un rol important în obținerea calității cafelei.

Băutorii de cafea preferă să îmbunătățească gustul cafelei cu îndulcitori sau chiar cu lapte. Lichidul de culoare neagră este amar și ușor acidulat având un efect stimulant. În timp oamenii au descoperite diferite moduri de preparare creând o gama variată de cafele: espresso, cappuccino, café latte etc.

Cafeaua se poate bea atât rece cât și caldă. Dacă în sezonul rece toți preferă să bea cafeaua fierbinte, vara, café frappe cu gheață și înghețată este alegerea potrivită pentru zilele toride.

Când şi cine a descoperit cafeaua?

Istoria consumului de cafea ar putea începe în secolul al XV-lea, din Yemen, Peninsula Arabică. Arabii au folosit boabele de cafea pentru prima dată prăjite și consumate într-un mod similar celui din prezent. Însă originea boabelor de cafea se crede a fi din regiunea Etiopia, Africa de Nord.

Datorită comerțului și legăturilor popoarelor călătoare, cafeaua reușește să părăsească țara de origine și ajunge și pe celelalte continente. În timp au apărut plantații în India, Europa și America. Negustorii arabi au reușit să răspândească băutura miraculoasă în toate colțurile lumii. La început cafeaua era consumată ca aliment și nu ca băutură.

În prezent, cafeaua este produsă în peste 50 de țări de pe glob. În anul 2016, Brazilia era pe primul loc în lume din punct de vedere al producției boabelor de cafea, ceea ce se traduce într-o producție de o treime din totalul cafelei produse la nivel mondial. Alte țări din Asia și America precum: Vietnam, Columbia, Indonezia și Mexic reușesc să producă și să fie principali exportatori de cafea pentru tot Globul.

Este cafeaua un medicament?

Studiile realizate în timp au dovedit că ar ajuta la sănătatea umană. Consumul moderat ajută sistemul cardiac, ficatul și creierul și reglează consumul de zahăr din sânge. Bolile neurodegenerative, precum Parkinson sau Alzheimer au șanse mai mici de apariție la oameni, cu până la 60%, dacă este consumată cafeaua în mod regulat.

Cafeaua este o băutură care nu conține calorii și oferă corpului substanțe minerale ca fier, potasiu, magneziu și mangan. Putem găsi în acesta băutură și vitamine: riboflavină, acid pantotenic, vitamina E, vitamina C și vitamina B6.

Cafeaua este o băutură sănătoasă, dar trebuie consumată în cantități moderate.