Home » Life & Style » Când și cum a apărut boxul. Motivul pentru care ringul de box este păstrat

Când și cum a apărut boxul. Motivul pentru care ringul de box este păstrat

Voicu Costin / 17.05.2022, 13:03
Când și cum a apărut boxul. Motivul pentru care ringul de box este păstrat

Originea boxului se pierde undeva în negura vremii, când era o lupta de forță, o confruntare violență, brutală, care dădea câștig de cauza celui mai puternic. Așa au apărut învingătorii Olimpiadelor antice grecești și, mai târziu, în arenele române, unde gladiatorii se băteau între ei până la epuizare pentru a culege aplauzele publicului și îndurarea imperatorului. Când și cum a apărut boxul?

Cum și când a apărut boxul

În timp ce oamenii s-au luptat în luptă mână-la-mâna de la începutul istoriei umane, cele mai timpurii dovezi ale concursurilor sportive de luptă cu pumnul datează din Orientul Antic în mileniul al III-lea și al II-lea î.Hr. Cele mai vechi dovezi ale regulilor boxului datează din Grecia Antică, unde boxul a fost stabilit ca un joc olimpic în 688 î.Hr.

Boxul a evoluat de la primele lupte ale secolului al XVI-lea, al XVII-lea și al XVIII-lea, în mare parte în Marea Britanie, la precursorul boxului modern, de la mijlocul secolului al XIX-lea, odată cu introducerea Regulamentului Marchizului de Queensberry (Marquess of Queensberry Rules, dar scris. de fapt, de galezul John Graham Chambers) din 1867.

În 1838, au fost introduse noi reguli în box, odată cu primul ring pătrat, care avea frânghii de-a lungul laturilor pentru a obține o delimitare pentru luptători.

S-au ales platformele pătrate, pentru că sunt mai ușor de construit și sunt mai robuste, conferind o mai mare flexibilitate și un suport mai bun atunci când vine vorba de lupte. În ciuda formei sale pătrate, termenul ring a continuat să fie folosit, deoarece a început să facă parte din limbajul comun al oamenilor şi mai ales al sportivilor profesionişti.

Trebuie remarcat că un ring de box diferă de un ring de lupte. Un ring de wrestling are doar trei corzi (care pot fi cabluri de oțel) și este construit pentru a oferi o suprafață flexibilă decât un ring de box.

Boxul, probabil cel mai vechi sport din lume adaptat la regulile din zilele noastre

Boxul (sau pugilismul) este un sport marțial străvechi (probabil cel mai vechi sport marțial, cu origini preistorice), în care doi concurenți, cu greutăți similare, luptă cu ajutorul pumnilor, într-o serie de reprize, numite runde.

Victoria este obținută in urma punctelor date pentru lovituri de catre juriu, sau atunci când adversarul este doborât la pământ și nu reușește să se ridice înainte ca arbitrul să termine de numărat până la 10, (engleză Knockout sau KO) sau când adversarul este prea rănit pentru a continua (engleză Technical Knockout sau TKO).

Clasificare după vârstă

  • Boxeri între 18 și 34 de ani, în categoria „Elite” (Seniori)
  • Boxeri de 17–18 ani, în categoria „Tineret”
  • Boxeri de 15–16 ani, în categoria „Juniori”

Vârsta unui boxer se stabilește pe baza anului său de naștere

Toate competițiile destinate școlarilor și altor grupe de vârste mai mici se stabilesc numai la nivel național și continental. Vârsta acestor grupe nu va fi mai mare de 14 ani. Nivelele de vârstă pentru acești boxeri care participă la asemenea competiții nu vor fi mai mari de 2 ani.

Top 3 cei mai mari boxeri ai timpurilor moderne

Muhammad Ali

Începem acest clasament cu un nume care a făcut istorie la categoria grea în perioada sa: Muhammad Ali. Este considerat de mulți cel mai mare boxer din toate timpurile, fiind o adevărată personalitate atât în ring, cât și în afara sa.

Născut în 1941 în Louisville, Kentucky, Cassius Marcellus Clay Jr. și-a schimbat ulterior numele în Muhammad Ali, ca urmare a convertirii acestuia la religia musulmană. Cu o carieră impresionantă (56 de victorii din 61 de partide / 37 K.O-uri), acesta a reușit să rămână în istorie.

Mike Tyson

Lovea cu o putere incredibilă sacul de box, iar adversarii săi de sparing intrau la antrenamente cu o teamă pentru siguranța lor fizică. Mike Tyson a fost dintotdeauna dispus să ofere totul, pentru a deveni într-o zi campion mondial. Un nume legendar al boxului, Tyson a câștigat 50 din 60 de partide disputate de-a lungul carierei sale. Recunoscut pentru croșeele sale devastatoare și viteza cu care își amețea adversarii, Tyson a făcut istorie la categoria grea, la finalul anilor ‘80 și începutul anilor ‘90.

Rocky Marciano

Născut în 1969 în Statele Unite ale Americii, Rocky Marciano a fost primul boxer american care a cunoscut celebritatea în rândul oamenilor. Rocky Marciano este un boxer cu un palmares ce poate fi invidiat de mulți. În întreaga sa carieră, acesta nu a fost învins de niciun adversar într-un ring de box. Din totalul celor 49 de partide disputate, 43 au fost terminate prin K.O.