Home » Life & Style » Câți musulmani sunt în lume și ce sărbători au ei, de fapt

Câți musulmani sunt în lume și ce sărbători au ei, de fapt

Voicu Costin / 10.05.2022, 14:30
Câți musulmani sunt în lume și ce sărbători au ei, de fapt

Musulmanul este o persoană adeptă a religiei Islam, o religie monoteistă și avraamică bazată pe Coran. Musulmanii consideră Coranul a fi „cuvântul lui Dumnezeu”, așa cum i-a fost adresat profetului Mahomed. De asemenea, musulmanii urmează învățăturile și practicile lui Mahomed așa cum sunt scrise în hadith. „Muslim” este cuvântul arab pentru „musulman” și înseamnă literalmente „cel care se supune (lui Dumnezeu)”. Câți musulmani sunt în lume și ce sărbători au ei?

Musulmanii răspândiţi în întreaga lume

Islamul este una dintre cele trei mari credințe abrahamice, alături de iudaism și creștinism. Islamul, este religia cu cea mai rapidă creștere din lume, are aproximativ 1,8 miliarde de adepți în întreaga lume. În 2015 existau 1,8 miliarde de musulmani în lume, aproximativ 24% din populația globală. Majoritatea musulmanilor la nivel mondial (62%) trăiesc în regiunea Asia-Pacific, inclusiv populații mari din Indonezia, India, Pakistan, Bangladesh, Iran și Turcia. Indonezia este în prezent țara cu cea mai mare populație musulmană din lume.

Ce sărbători au musulmanii

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

1 februarie – Ziua Mondială a Hijab-ului islamic

Ziua Mondială a Hijabului este sărbătorită în fiecare an la 1 februarie pentru a onora femeile musulmane care poartă hijab. Este, de asemenea, o zi pentru a îndemna femeile de diferite origini și credințe să încerce hijab-ul și să vadă cum este să îl poarte.

Femeile musulmane își mențin modestia prin purtarea hijabului. Multe dintre ele îl folosesc, de asemenea, pentru a se proteja de hărțuirea masculină. Hijab-ul este un văl pe cap și pe piept purtat de femeile musulmane, de obicei atunci când se află în preajma bărbaților care nu fac parte din familia lor apropiată.

Termenul „hijab” înseamnă „partiție” sau „cortină”, în ciuda aspectului său de văl de cap. Hijaburile sunt plăcute de purtat, deoarece vin într-o gamă largă de culori și stiluri.  Deși femeile sunt obligate să poarte hijab doar în compania bărbaților care nu fac parte din familia lor apropiată, multe femei musulmane preferă să poarte hijab ca mijloc de promovare a solidarității culturale.

Isra și Mi’raj

Sunt cele două părți ale unei călătorii de noapte pe care, conform islamului, profetul islamic Mahomed (570–632) a făcut-o într-o singură noapte în jurul anului 621. În Islam, înseamnă atât o călătorie fizică, cât și spirituală. O scurtă schiță a poveștii este în Coranul surah al-Isra , în timp ce mai multe detalii se găsesc în hadith, cum ar fi, culegeri ulterioare ale rapoartelor, învățăturilor, faptelor și zicerilor lui Muhammad.

În partea Israʾ a călătoriei, se spune că Muhammad a călătorit în spatele lui Buraq la Moscheea Al-Aqsa, unde îi conduce pe alți profeți în rugăciune. În următoarea parte a călătoriei, Mi’raj , el urcă la cer unde îi salută individual pe profeți și mai târziu, vorbește cu Allah, care îi dă instrucțiuni lui Mahomed să le aducă înapoi musulmanilor cu privire la detaliile rugăciunii. Călătoria și ascensiunea sunt marcate ca una dintre cele mai celebrate date din calendarul islamic.

Ramadanul

Ramadanul este a noua lună a calendarului Islamic și marchează perioada postului obligatoriu pentru toți musulmanii. De asemenea, este un moment important pentru comemorarea istoriei sacre a Islamului. Acest act, postul, reprezintă unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului și necesită abținerea de la orice fel de mâncare, băutură și activitate sexuală de la răsăritul până la apusul zilelor. Luna Ramadan este o lună binecuvântată și este comemorată Laylat al-Qadri (noaptea destinului), reprezentând pogorârea Coranului. Recitarea și lecturarea Coranului sunt practicate cu deosebire în această lună.

Postul se încheie prin Sărbătoarea ruperii postului „aid al-fitr”. Luna a noua a calendarului musulman, însemnând în limba arabă „mare căldură”, desemnează luna sacră de încetare a ostilităților în tradiția arabă preislamică.  În raport cu calendarul gregorian, cel musulman cuprinde doar 354 de zile, motiv pentru care Ramadanul este decalat în fiecare an.

Eid al-Fitr

Adesea prescurtat ca Eid, este o sărbătore musulmană care marchează sfârșitul Ramadanului, luna sfântă islamică a postului (sawm). Eid este un cuvânt arab care înseamnă „sărbătoare”, în timp ce Fitr înseamnă „încetarea postului”. Sărbătorea celebrează încheierea a 29 sau 30 de zile de post din zori până la apus pe tot parcursul lunii de Ramadan. Prima zi de Eid, prin urmare, cade în prima zi a lunii Shawwal. Aceasta este o zi în care musulmanii din întreaga lume încearcă să arate un obiectiv comun de unitate.

Ziua de Arafah

Este a noua zi a lunii lunare islamice. Este în a douăsprezecea lună a calendarului islamic, Dhul- Hijjah și este, de asemenea, în a doua zi de Hajj.  Musulmanii consideră că este cea mai bună zi din an. Această zi este evenimentul culminant pentru musulmanii aflați în pelerinaj la Mecca, în Arabia Saudită, care se adună pe câmpia montană Arafah pentru a se ruga și a implora iertarea.

Pelerinajul este cel de-al cincilea pilon al islamului, astfel că Ziua de Arafah are o mare greutate pentru musulmani.  Ziua de Arafah este cunoscută ca fiind ziua în care, dacă este căutată, milioane de păcate ale musulmanilor sunt iertate de Allah.  Arafah este cunoscută ca fiind ziua în care Allah a desăvârșit religia islamului. Este, de asemenea, importantă pentru că a fost ziua în care a fost revelat un verset important din Coran, Surah al Maa’idah 5:3. În Emiratele Arabe Unite, Ziua lui Arafah este sărbătorită ca zi de sărbătoare.

Eid al-Adha

Eid al-Adha (română – Sărbătoarea Sacrificiului) este una dintre cele mai importante sărbători musulmane, alături de Sărbătoarea Ruperii Postului (în limba arabă: Eid al-Fitr). Sărbătoarea are loc anual în luna Dhu’l-Hijjah, ultima lună a calendarului islamic și durează patru zile. Ea reprezintă punctul culminant al festivităților legate de Hajj, marele pelerinaj anual organizat la Mecca, Arabia Saudită.

Termenul de Kurban își are originea din limba arabă, de la rădăcina cuvântului Kurb, ce se traduce prin „apropiere”, cuvânt utilizat și pentru animalul ce urmează a fi sacrificat. Un alt nume al sărbătorii este Eid al-Kabir (Sărbătoarea Mare), aflat în opoziție cu Eid al-Fitr numit și Eid al-Saghir (Sărbătoarea mică).

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128