Home » Când, unde, cum » Cum a devenit și de ce semiluna un simbol al islamului

Cum a devenit și de ce semiluna un simbol al islamului

Cojocaru Cristian / 05.01.2022, 13:50
Cum a devenit și de ce semiluna un simbol al islamului

La scară largă, se crede că semiluna și steaua sunt un simbol recunoscut internațional al islamului. La urma urmei, acest simbol este prezent pe steagurile mai multor țări musulmane și chiar face parte din emblema oficială a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilunii Roșii. Află cum a ajuns aceasta să fie simbol religios.

De ce este semiluna un simbol al islamului

Așa cum creștinii au crucea, evreii au Steaua lui David și musulmanii au luna în semilună care simbol al religiei lor. Cu toate acestea, adevărul însă este puțin mai complicat. Utilizarea semilunii și a stelei ca simboluri este de fapt anterioară islamului cu câteva mii de ani.

Informațiile despre originile simbolului sunt dificil de confirmat, dar majoritatea surselor sunt de acord că aceste simboluri cerești antice au fost folosite de popoarele din Asia Centrală și Siberia în închinarea zeilor soarelui, lunii și cerului. Există, de asemenea, rapoarte că semiluna și steaua au fost folosite pentru a reprezenta zeița cartagineză Tanit sau zeița greacă Diana.

Orașul Bizanț, cunoscut mai târziu sub numele de Constantinopol și Istanbul a adoptat ca simbol semiluna. Potrivit unor dovezi, l-au ales în onoarea zeiței Diana. Alte surse indică faptul că datează de la o bătălie în care romanii i-au învins pe goți în prima zi a unei luni în semilună. În orice caz, semiluna a fost prezentată pe steagul orașului chiar înainte de nașterea lui Hristos.

Prima comunitate musulmană nu avea cu adevărat un simbol recunoscut. Pe vremea profetului Muhammad, armatele și caravanele islamice fluturau steaguri simple de culoare solidă, în general negru, verde sau alb, în scopuri de identificare. În generațiile ulterioare, liderii musulmani au continuat să folosească un steag simplu negru, alb sau verde, fără marcaje, scriere sau simbolism de niciun fel.

semiluna simbol islamului
Se pare ca acest simbol ar fi fost adoptat in perioada Imperiului Otoman

Semiluna apare în perioada Imperiului Otoman

Abia în Imperiul Otoman, semiluna și steaua au devenit afiliate lumii musulmane. Când turcii au cucerit Constantinopolul (Istanbul) în 1453 d.Hr., au adoptat steagul și simbolul existent al orașului. Legenda spune că fondatorul Imperiului Otoman, Osman, a avut un vis în care semiluna se întindea de la un capăt la altul al pământului.

Luând acest lucru drept un semn bun, el a ales să păstreze semiluna și să o facă simbolul dinastiei sale. Există speculații că cele cinci puncte de pe stele reprezintă cei cinci stâlpi ai islamului, dar aceasta este o presupunere pură. Cele cinci puncte nu erau standard pe steagurile otomane și încă nu sunt standard pe steagurile folosite în lumea musulmană de astăzi.

Timp de sute de ani, Imperiul Otoman a condus asupra lumii musulmane. După secole de luptă cu Europa creștină, este de înțeles cum simbolurile acestui imperiu au devenit legate în mintea oamenilor de credința islamului în ansamblu. Moștenirea simbolurilor, totuși, se bazează într-adevăr pe legături cu Imperiul Otoman, nu pe credința islamului în sine.

Pe baza acestei istorii, mulți musulmani resping utilizarea semilunii ca simbol al islamului. Credința islamului nu a avut din punct de vedere istoric niciun simbol și mulți musulmani refuză să accepte ceea ce ei văd ca fiind în esență o veche icoană păgână. Alții preferă să folosească Ka’aba, scrierea caligrafiei arabe sau o simplă icoană a moscheii ca simboluri ale credinței.