Home » Life & Style » Când sunt Floriile 2022. Data din calendar când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim

Când sunt Floriile 2022. Data din calendar când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim

Voicu Costin / 22.02.2022, 20:00
Când sunt Floriile 2022. Data din calendar când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim

În curând va începe postul Paștelui, mai exact pe data de 2 martie. În cel mai lung post al anului, considerat și cel mai greu, se vor celebra două sărbători. Prima va avea loc pe 25 martie și se va serba Buna Vestire, iar cea de-a doua sărbătoare va fi comemorată de creștinii ortodocși cu o săptămână înainte de Paște. Când pică Floriile în acest an și ce sărbătorim de fapt?

Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile

Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare care se celebrează cu o săptămână înainte de Sfintele Paști. Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii – intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Duminica Floriilor marchează prima zi din Săptămâna Mare.

În acest an, Floriile se sărbătoresc pe 17 aprilie, într-o zi de duminică, ca în fiecare an. Sărbătoarea Învierii Domnului sau Sfintele Paști vor avea loc pe data de 24 aprilie 2022, pentru creștinii ortodocși.

Duminica Floriilor este sărbătorită prin binecuvântarea și distribuirea ramurilor de salcie (sau ramurile altor copaci), reprezentând ramurile de salcie pe care mulțimea le-a împrăștiat în fața lui Hristos în timp ce acesta intra în Ierusalim. În afară de salcie, oamenii mai folosesc și ramuri de măslini sau palmier. Creștinii iau aceste ramuri, care sunt binecuvântate de preoți, la casele lor, unde le atârnă lângă icoane sau cruce.

Potrivit Evangheliilor, Iisus Hristos a călărit pe un măgar în Ierusalim, iar oamenii de acolo și-au așezat mantalele și ramurile de copaci în fața lui, cântând o parte din Psalm.

„Venirea împăratului Sionului – Iată, împăratul tău vine la tine, drept și biruitor, smerit și călare pe un măgar”. Aceasta sugerează că Iisus declara că este regele lui Israel.

Simbolismul măgarului se poate referi la tradiția răsăriteană care arată faptul că este un animal al păcii, spre deosebire de cal, reprezentând animalul războiului. Un rege ar fi călărit pe un cal atunci când era aplecat spre război și ar fi călărit un măgar pentru a simboliza sosirea lui în pace. Intrarea lui Iisus la Ierusalim ar fi simbolizat astfel intrarea lui că Prinț al Păcii, nu ca un rege care aduce războiul.

Dezlegare la peşte de Florii

Postul Paștelui sau Postul Mare, cum mai este numit de credincioșii ortodocși, începe pe 2 martie și se va încheia pe 23 aprilie.

În Postul Paștelui va avea loc sărbătoarea Bunei Vestiri pe 25 martie și sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, pe 17 aprilie 2022. Învierea Domnului sau Sfintele Paști vor fi sărbătorite la data de 24 aprilie 2022, iar în a doua zi de Paște este prăznuit Sfântul Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință.

Postul Paștelui este cel mai aspru post de peste an. Spre deosebire de Postul Crăciunului, în Postul Mare al Paștilor sunt mult mai puține zile în care se dă dezlegare la pește:

25 martie – sărbătoarea Bunei Vestiri

17 aprilie – sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile