Home » Când, unde, cum » Prima zi de Paște. Ce este bine să faci astăzi ca să ai un an împlinit

Prima zi de Paște. Ce este bine să faci astăzi ca să ai un an împlinit

Violeta Badea / 02.05.2021, 08:00
Prima zi de Paște. Ce este bine să faci astăzi ca să ai un an împlinit

Prima zi de Paște. Ce este bine să faci astăzi ca să ai un an împlinit. Duminică, 2 mai, creștinii celebrează Învierea Domnului Iisus Hristos. La fel ca orice altă mare Sărbătoare, și aceasta vine cu serie de tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă cu strictețe. În acest material vei afla ce este bine să faci astăzi ca să ai parte de un an împlinit.

Prima zi de Paște

Și anul acesta sărbătoarea de Paște a venit la pachet cu o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, dar enoriașii s-au bucurat pentru că au putut participa la slujba de Înviere. De asemenea, aceștia au avut timp suficient și pentru a-și achiziționa diverse produse din magazine.

În schimb, oamenii care locuiesc la sate sunt obișnuiți să-și prepare în casă cozonacii, drobul de miel sau ouăle roșii. În Bucovina, gospodinele încondeiază ouăle roşii, iar culoarea semnifică sângele vărsat de Mântuitorul Hristos pentru a salva omenirea. De asemenea, se spune că fetele merg în noaptea de Înviere la clopotnița bisericii pentru a spală limba clopotului cu apă rece adusă de la fântână. Ulterior, acestea se spală pe față cu apa rămasă pentru a-și găsi partenerii.

Tradiția spune că nu trebuie să te împiedici în timp ce te îndrepți spre slujba de Înviere, deoarece vei avea parte de necazuri pe tot parcursul anului. Duminică dimineață, oamenii din zona Bucovinei ciocnesc ouăle înroşite, pentru a le merge bine tot anul. Cojile nu se aruncă, ci se duc la o apă curgătoare. Se spue că acestea le vor da de veste Blajinilor că au sosit Sfintele Paşti. Blajinii sunt considerați primii oameni de pe pământ şi stâlpii pământului, iar fără aceștia omenirea n-ar putea exista.

Obiceiuri si traditii de Paste
Obiceiuri si traditii de Paste

Ce este bine să faci astăzi ca să ai un an împlinit

În Maramureș, credincioșii merg și duminică la biserică, dar nu înainte de a se îmbrăca în straie noi și de a se spală pe faţă cu apă rece, în care se pune un ou roşu şi un bănuţ de argint cu scopul de a ține departe relele din anul acesta şi de a fi sănătoşi. Copiilor li se unge obrazul cu oul roşu, iar ultimul care se spală mănâncă oul şi ia bănuţul de argint.

O altă tradiție spune că ouăle se ciocnesc doar cap în cap, rostind „Hristos a înviat!‟, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!‟. Cei care ciocnesc primii sunt soţii mai în vârstă, iar apoi, copiii. În a doua zi de Paşti, ouăle roşii sunt ciocnite şi cu dosul, iar din a treia zi, doar dos în dos.

În popor se spune că în prima zi de Paşte, toţi membrii familiei adunaţi în jurul mesei primesc mai întâi o linguriţă de vin şi pâine care au fost sfinţite la biserică, apoi pot consuma celelalte preparate de pe masă. În unele regiuni, se merge la horă în mijlocul satelor sau în faţa bisericilor.

În Dobrogea, oamenii așează pe masa de Paște preparatele tradiționale, dar mai adaugă peşte şi brânză sfinţite la biserică. Se spune că vor avea tenul alb și vor trece fără probleme de anul acesta.