Home » Știri » Ce sunt de fapt “paștile” primite în Noapte de Înviere. Semnificații și importanță

Ce sunt de fapt “paștile” primite în Noapte de Înviere. Semnificații și importanță

Violeta Badea / 01.05.2021, 13:24
Ce sunt de fapt “paștile” primite în Noapte de Înviere. Semnificații și importanță

Ce sunt de fapt “paștile” primite în Noapte de Înviere. Semnificații și importanță. Creștinii merg la biserică în noaptea de Înviere și  primesc sfintele paşti sau anafora. Însă, puțini sunt cei care știu ce reprezintă aceste bucăți de pâine înmuiate în vin. De unde a plecat această credință și care sunt semnificațiile veți afla din materialul următor.

Ce sunt de fapt “paștile” primite în Noapte de Înviere

În Sâmbăta Mare, mii de credincioși sunt așteptați la biserică ca să asculte slujba Sfintei Liturghii, ca să se împărtășească cu Sfintele Taine și ca să ia pâine și vin sau „paștile”. Tradiția spune că anafura se consumă neapărat înainte de masa de Paște, deoarece are o semnificație profundă. Vorbim despre trupul și sângele Mântuitorului. Se spune că trupul lui Iisus Hristos a fost, conform Sfintei Scripturi, sfințit cu picăturile de sânge ce au curs din coasta Domnului atunci când a fost răstignit pe Sfânta Cruce.

Din popor a pornit ideea conform căreia masa de Paște nu trebuie să înceapă înainte de a fi consumat paștile. De aceea, credincioșii îl mânâncă duminică dimineața, înainte de micul dejun, după ce se rostește „Tatăl Nostru”. În popor se spune că prin consumarea acestei pâini, credinioșii vor mărturisi moartea Mântuitorului și vor vesti Învierea Lui.

Mulți oameni o mănâncă în dimineața Paștelui, dar omit să postească și să se spovedească. Corect ar fi să se țină postul, să se urmeze spovedania la părintele duhovnic și după ce se ia dezlegare, să se facă împărtășania mai întâi cu Trupul și Sângele Mântuitorului, adică să se ia Sfânta Împărtășanie, și apoi să se consume „paștile”. Acestea se mănâncă și în Săptămâna Luminată, dimineața.

Termenul de „paști” vine de la Sărbătoarea Sfintelor Paști și a fost folosit pentru prima dată în Vechiul Testament pe vremea lui Moise. În seara dinaintea ieșirii din robia egipteană, au petrecut în tăcere faptul că vor traversa Marea Roșie spre Pământul Făgăduinței, „unde curge lapte și miere”, sărbătoarea purta denumirea de pesah.

Ce semnifica pastile
Ce semnifica pastile

Semnificații și importanță

Așa cum spuneam și mai sus, creștinii vin la biserică pentru a lua paștele în noaptea de Înviere. Însă, înainte de acest lucru, creștinii  trebuie să se spele cu apă dintr-un recipient în care s-a pus un ou roşu. Acest lucru semnifică faptul că faţa le va fi fină şi roşie ca şi coaja oului. De asemenea, se spune că vor avea parte de sănătate și de lucruri bune.

O altă tradiție spune că membrul cel mai în vârstă din familie trebuie să ia o bucată de anafură în mână și să spună „Hristos a Înviat!”, iar cel care primește anafura va răspunde cu „Adevărat a Înviat!” și își va face sfânta cruce. Aceasta procedură se va repeta de trei ori, apoi se va mânca paștile. Înainte de a ajunge la credincioși, pâinea este sfințită, după ce a fost stropită cu vin roșu. De asemenea, se rostește o rugăciune specială.

„Dumnezeule cel atotputernic și Doamne atotțiitorule, Care ai poruncit robului Tău Moise, la ieșirea lui Israel din Egipt și la eliberarea poporului Tău din robia cea amară a lui faraon, să junghie mielul, care închipuia mai dinainte pe Mielul, Cel ce de bunăvoie pentru noi s-a junghiat pe Cruce, luând asupra Sa păcatele a toată lumea, pe iubitul Tău Fiu, Domnul nostru Iisus Hristos, pe Tine și acum cu smerenie Te rugăm, caută spre pâinea aceasta și o binecuvântează și o sfințește pe ea.

Căci și noi robii Tăi pe aceasta am pus-o acum înaintea slavei Tale în această preastrălucită, preamărită și mântuitoare zi a Paștilor, spre cinstea și slava și spre aducerea aminte de slăvita Înviere a Aceluiași Fiu al Tău, a Domnului nostru Iisus Hristos, prin care din veșnica robie a vrăjmașului și din legăturile nedezlegate ale iadului am aflat dezlegare, liberare și ieșire.

Deci și pe noi, care am adus-o și o sărutăm și din ea vom gusta, fă-ne a fi părtași binecuvântării Tale celei cerești și alungă de la noi, cu puterea Ta, toată boala și neputința, dându-ne la toți sănătate. Că tu ești izvorul binecuvântării și Dătătorul vindecărilor, și Ție, Părintelui celui fără de început, slavă înălțăm, împreună și Unuia-Născut Fiului Tău și Preasfântului și bunului și de viață-făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”