Home » Când, unde, cum » Restricții Paște 2021. În ce condiții și în ce interval este permisă circulația. Ce alte măsuri au fost anunțate pentru români

Restricții Paște 2021. În ce condiții și în ce interval este permisă circulația. Ce alte măsuri au fost anunțate pentru români

Violeta Badea / 30.04.2021, 17:30
Restricții Paște 2021. În ce condiții și în ce interval este permisă circulația. Ce alte măsuri au fost anunțate pentru români

Restricții Paște 2021. În ce condiții și în ce interval este permisă circulația. În minivacanța de Paște, românii au primit o veste excelentă! Spre deosebire de anul trecut, credincioșii vor putea să participe la slujba de Înviere, iar magazinele vor fi deschise până la  ora 20:00. Cu toate acestea, cetățenii vor trebui să respecte mai multe măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului. Care sunt acestea veți afla din materialul următor.

Restricții Paște 2021

Ce masuri au fost anuntate pentru minivacanta de Paste
Ce masuri au fost anuntate pentru minivacanta de Paste
  • Cetățenii vor putea circula în intervalul 20:00-05:00 în Noaptea de Înviere

Autoritățile au hotărât că în noaptea de Înviere putem circula fără restricții până la 5 dimineața, iar în Vinerea Mare, magazinele vor fi deschise până la 20:00, față de ora 18:00 cum era stabilit inițial. Astfel, credincioșii se vor putea bucura liniștiți de slujbă. Totuși, în celelalte zile în afara Nopţii de Înviere, circulaţia în toate localităţilor este interzisă în intervalul 22:00-05:00. În cazul unei urgențe se poate ieși din casă doar în baza unei declarații pe propria răspundere.

Pentru localitățile în care rata de infectare este mai mare de 4, dar mai mică de 7,5 la mia de locuitori, deplasarea cetăţenilor este interzisă este în intervalul orar 20:00-05:00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în restul săptămânii carantina de noapte începe la ora 22:00. În timp ce în localităţile cu o rată de infectare de peste 7,5, circulaţia persoanelor este interzisă toată săptămână în intervalul 20:00-05:00.

  • Petrecerile sunt interzise

V-ați gândit că puteți da și o petrecere până la 5 dimineața? Ei bine, nu este cazul. Cluburi, discotecile şi barurile rămân închise pe tot teritoriul țării, dar și petrecerile private sunt interzise.

  • Terasele și cafenelele sunt deschise

O vestă bună au primit și cei care vor să se relaxeze la terase sau cafenele. Acestea vor rămâne deschise, în funcție de rata de infectare. Astfel, în cazul zonelor cu o rată de infectare de peste 4 la mia de locuitori, dar până în 7,5, aceşti operatori pot funcţiona în intervalul 05:00-18:00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. În rest, acestea sunt deschise până la ora 20:00.

În timp ce în localităţile cu incidenţă de peste 7,5 la sută, aceşti operatori îşi opresc activitatea la ora 18:00, în toate zilele săptămânii. În localităţile cu o rată de incidenţă de sub 4 la mia de locuitori, terasele şi cafenele pot fi deschise până la ora 22:00, când începe carantina de noapte.

Menționăm că restaurantele şi cafenelele aflate în incinta hotelurilor deservesc doar clienţii care sunt cazaţi acolo, nu şi pe cei din exterior.

  • Nu scăpăm de masca de protecție

Indiferent de rata de infectare, masca de protecție rămâne valabilă atât în spațiile interioare, cât și în cele exterioare. De asemenea, cetățenii trebuie să o poarte astfel încât nasul și gura să fie complet acoperite.

  • Nu sunt permise grupurile mai mari de șase persoane

Autoritățiile au avertizat cetățenii să nu se adune în grupuri mai mari de șase persoane. De asemenea, oficialii au anunțat că poliţiştii, jandarmii şi forţele de păstrare a liniştii publice vor face controale în zona lăcaşurilor de cult sau staţiunilor de pe litoral şi de la munte.