Home » Life & Style » Când va fi gata renovarea Cazinoului din Constanța și ce activități se vor desfășura acolo 

Când va fi gata renovarea Cazinoului din Constanța și ce activități se vor desfășura acolo 

Ileana Mladinoiu / 28.10.2021, 16:07
Când va fi gata renovarea Cazinoului din Constanța și ce activități se vor desfășura acolo 

Orice turist care a mers pe litoralul românesc a vizitat măcar o dată Cazinoul din Constanța, o clădire impunătoare ce încă emană aerul perioadei sale de glorie și care veghează țărmul Mării Negre de peste 100 de ani.

Când a fost construit Cazinoul din Constanța

Considerat simbol al oraşului Constanţa, deoarece nu a mai existat vreun alt edificiu reprezentativ pentru stilul Art Nouveau în România, Cazinoul a fost construit între 1907-1908, din ordinul regelui Carol I, terminat şi inaugurat în 15 august 1910, în prezenţa Prinicipelui Ferdinand. Anterior, în acelaşi loc a existat deja o construcţie din lemn, numită “cazină”.

Aprobat de către liberalii aflați la putere, proiectul noului Cazino a fost contestat de o parte din opinia publică și mai ales de partidele politice din opoziție, stârnind  controverse puternice.

Inițial, arhitectul Daniel Renard a fost numit să se ocupe de construcţia cazinoului,   dar, când guvernul liberal a ieşit de la putere, conservatoriştii noului guvern l-au desemnat pe Petre Antonescu. Acesta a schimbat designul și a pus un al doilea set de baze.

Odată cu revenirea liberalilor la putere, Renard a fost iarăşi numit și a fost nevoit să pună un al treilea set de baze pentru a continua lucrările cu designul său original. Iată de ce cazinoul este unic prin cele trei seturi de fundații sub el.

Criticat pentru durata lucrării și rezultatul final de către presa de atunci, Renard a reușit să făcă din cazinou o destinație atractivă pentru turiști și mulți rezidenți. În jurul lui a fost proiectată o zonă pietonală foarte populară în rândul cuplurilor datorită atmosferei sale romantice.

Cazinoul din Constanța
Cazinoul din Constanța

A supraviețuit celor două războaie mondiale

Clădirea a supraviețuit și în timpul celor două războaie mondiale. După Primul Război Mondial, în 1934, cazinoul a fost renovat din nou după proiectul lui Renard, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost folosită ca spital militar. Apoi a devenit restaurant în timpul regimului comunist postbelic.

O restaurare majoră a fost efectuată abia în 1988. Pentru a menține și a restabili structura complexă a cazinoului, erau necesare investiții financiare considerabile. Clădirea a început să se deterioreze, pentru ca în 1990 să se închidă publicului.

Autoritățile locale nu au putut găsi finanțarea necesară pentru reconstrucție, deşi s-au organizat licitații, toate fără succes.

Astfel, Cazinoul din Constanța a fost inclus pe lista celor mai vulnerabile șapte site-uri ale Europei în 2018, chiar dacă a fost catalogat ca monument istoric de către Ministerul Culturii și Identității Naționale al României.

Când va fi gata renovarea Cazinoului din Constanța

Pe 4 august 2021, Compania Naţională de Investiţii anunţase  modificarea contractului de reabilitare a Cazinoului din Constanța, încheiat în decembrie, în sensul majorării acestuia, după cum aflăm de pe cazino-constanta.ro

Totodată, ni se reaminteşte că „lucrările de reabilitare a Cazinoului Constanța au fost începute în 2020, după ce, pe 20 decembrie 2019 a fost semnat contractul cu asocierea Aedifica Carpați SA- Remon Proiect SRL- Profesional Construct Proiectare SRL- Tehnoinstal SRL, cu o durată de 30 de luni”.

De pe pagina de Facebook a cazinoului, desprindem informații utile: “Lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța continuă. Pentru că vremea încă ține cu constructorul, se lucrează intens mai mult la exterior pentru a se pregăti clădirea cât mai bine având în vedere că se apropie sezonul rece”.

Potrivit news.ro, Cazinoul din Constanţa ar putea fi deschis în mai 2022. Înainte de demitere, aşa preconiza premierul Ludovic Orban, care declarase că „obiectivul Guvernului este să redea constănţenilor clădirea Cazinoului, în termenul stabilit, care este luna mai a anului 2022”.

Ce activități se vor desfășura acolo

Un termen mai aproape de realitate este dat tot pe pagina de facebook, anume 2023-2024.

Iar când se va întâmpla acest lucru, Cazinoul din Constanţa „va putea redeveni un centru cultural şi de divertisment de anvergură internaţională, care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii, beneficiind de o sală multifuncţională de 200 de locuri şi de o sală de festivităţi cu o capacitate de 150 de locuri”, scrie economica.net.