Home » Life & Style » Top 10 cele mai frumoase monumente istorice din România. Ce reprezintă fiecare dintre ele

Top 10 cele mai frumoase monumente istorice din România. Ce reprezintă fiecare dintre ele

Manolică Anca / 11.05.2021, 12:34

România are numeroase monumente istorice care merită vizitate cel puțin o dată în viață. Chiar dacă este destul de dificil să faci un top, pentru că lista este extrem de lungă, în acest articol vom vorbi despre cele mai frumoase monumente istorice din România care au renume și la nivel internațional.

1. Cele mai frumoase monumente istorice din România. Ateneul Român

Ateneul Român
Ateneul Român

Este unul dintre cele mai frumoase și cunoscute monumente ale Bucureștiului. Pentru construirea lui s-a organizat, la sfârșitul secolului al XIX-lea, o campanie publică de strângere de fonduri, ce avea sloganul „Dați un leu pentru Ateneu!”. Operă a arhitectului francez Albert Galleron, Ateneul impresionează prin stilul neoclasic și eclectic, dar și prin pictura interioară. Bazele contrucției au fost puse în anul 1886 și a fost finalizată în februarie 1888.

2. Palatul Cantacuzino din București

Palatul Cantacuzino din București
Palatul Cantacuzino din București

Astăzi cunoscut ca Muzeul „George Enescu”, este opera marelui arhitect Ion D. Berindey. Finalizat în 1902, palatul a fost construit pentru Gheorghe Cantacuzino, zis „Nababul”, în stilul baroc francez. Clădirea impresionează atât prin arhitectura exterioară, cât și cea interioară, la care au lucrat marii artiști ai vremii: picturi murale realizate de Nicolae Vermont, Arthur Verona sau sculpturi de Emil Wilhelm Becker. Începând din anul 2007, Palatul Cantacuzino a fost inclus pe lista monumentelor Patrimoniului European.

3. Cele mai frumoase monumente istorice din România. Mănăstirea Voroneț

Mănăstirea Voroneț
Mănăstirea Voroneț

Supranumită, datorită frumuseții sale aparte, „Capela Sixtină a Estului”, Mănăstirea Voroneț impresionează prin arhitectura sa specială. Ctitorie a lui Ștefan cel Mare, mănăstirea a fost ridicată în anul 1488 într-un timp record: doar trei luni și trei săptămâni. Mănăstirea este recunoscută pentru picturile sale: cea interioară datează chiar de pe vremea domnitorului Ștefan, fiind realizată în 1496, iar cea exterioară – cu renumitul „Albastru de Voroneț” cunoscut în lumea întreagă – din perioada lui Petru Rareș.

4. Palatul Culturii din Iași

Cele mai frumoase monumente istorice din România. Palatul Culturii din Iași
Cele mai frumoase monumente istorice din România. Palatul Culturii din Iași

Mândria orașului de pe șapte coline a fost construită pe locul vechii Curți Domnești. Bazele au fost puse în anul 1906, însă lucrările au fost suspendate în perioada Primului Război Mondial, fiind finalizată în 1925 (cu inaugurarea în 1926). Proiectul a fost realizat de arhitectul Ion D. Berindey în colaborare cu A.D. Xenopol și Grigore Cerchez. Clădirea fascinează prin stilul neogotic rar întâlnit în spațiul românesc.

5. Cazinoul din Constanța

Cazinoul din Constanța
Cazinoul din Constanța

Inițial, trebuia să fie opera arhitectului Petre Antonescu, care voia să construiască o clădire cu arhitectură de inspirație românească. Însă, planurile au fost schimbate la cerința Primăriei, realizarea noului proiect revenind în mâinile arhitectului Daniel Renard, care a abordat un stil art nouveau, specific cazinourilor europene ale vremii. Cazinoul a fost terminat și inaugurat în anul 1912.

6. Podul Minciunilor

Cele mai frumoase monumente istorice din România. Podul Minciunilor
Cele mai frumoase monumente istorice din România. Podul Minciunilor

Este unul dintre cele mai cunoscute obiective ale Sibiului. Construit în anul 1859, podul metalic cu pasarelă pietonală face legătura dintre Orașul de jos și Orașul de Sus, sau între Piața Mică și Piața Huet. A fost al doilea pod din Europa făcut din fontă turnată și primul din spațiul românesc.

7. Cele mai frumoase monumente istorice din România. Coloana Infinitului

Coloana Infinitului
Coloana Infinitului

Este una dintre cele mai cunoscute și mai de preț opere ale sculptorului Constantin Brâncuși. Parte a Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, alături de Poarta Sărutului și Masa Tăcerii, Coloana Infinitului a fost inaugurată în octombrie 1938. Construcția, înaltă de 29 de metri, a fost dedicată soldaților români căzuți în pe fronturile de luptă de pe Jiu în Primul Război Mondial. Inițial, aceasta se numea „Coloana recunoștinței fără sfârșit”.

8. Biserica fortificată din Viscri

Biserica fortificată din Viscri
Biserica fortificată din Viscri

A fost ridicată pe locul unei vechi bazilici romane, în secolul al XIII-lea. Monumentul, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, include clădirea bisericii, incinta fortificată, touă turnuri și două bastioane, precum și un turn de poartă.

9. Biserica Neagră din Brașov

Biserica Neagră din Brașov 
Biserica Neagră din Brașov

Este, de departe, una dintre cele mai impresionante construcții gotice din România. Pe locul unei vechi biserici romanice a început, în anul 1383, construcția unei catedrale gotice. Lucările au fost oprite în 1421 din cauza unei invazii otomane, iar cinci decenii mai târziu, din cauza unui cutremur, au fost schimbate planurile, renunțându-se la înălțarea turnului  sudic. Construcția a fost terminată în anul 1477.

10. Cele mai frumoase monumente istorice din România. Castelul Peleș

Castelul Peleș
Castelul Peleș

A fost ridicat la dorința primului rege al României, Carol I. Proiectul a început în anul 1973, renumiți arhitecți, precum Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, lucrând la el. Construcția a durat zece ani, palatul fiind inaugurat în 1883, la doi ani după proclamarea Regatului României. De-a lungul vremii, construcția a suferit mai multe modificări și extinderi, forma pe care o vedem astăzi fiind gata în 1914, chiar anul morții lui Carol I.