Home » Când, unde, cum » Regele Carol I – 18 lucruri interesante. Care a fost numele său complet și ce s-a găsit la căpătâiul său în dimineața în care s-a constatat decesul

Regele Carol I – 18 lucruri interesante. Care a fost numele său complet și ce s-a găsit la căpătâiul său în dimineața în care s-a constatat decesul

Manolică Anca / 10.05.2021, 16:11
Regele Carol I – 18 lucruri interesante. Care a fost numele său complet și ce s-a găsit la căpătâiul său în dimineața în care s-a constatat decesul

Regele Carol I, unul dintre cei mai mari și mai importanți conducători pe care poporul român i-a avut vreodată. A scris istoria modernă a României, domnind 48 de ani într-o țară străină, dar pe care a îndrăgit-o ca pe țara natală. Iată de ce ziua de 10 mai are o semnificație aparte pentru români.

Regele Carol I, una dintre cele mai importante figuri din istoria țării noastre

Regele Carol I de Hohenzollern s-a născut la 20 aprilie 1839, la Sigmaringen în Germania, fiind al doilea fiu al Prinţului Carol-Anton de Hohenzollern şi al Josephinei, fiica Marelui Duce de Baden, deci într-o familie nobilă. După finalizarea studiilor elementare la Dresda, s-a înscris la școala de cadeți din Münster, devenind sublocotenent de dragoni.

Pe 1 ianuarie 1857 a fost numit locotenent secund în suita unui regiment de artilerie, în acelați an finalizându-și și studiile în cadrul Școlii de Artilerie și Geniu din Berlin. În anul 1864 s-a înscris ca voluntar în armata Prusiei, la Al Doilea Război al Schleswigului, mai ales la asaltul citadelelor Fredericia și Dybbøl, experiență care avea să îi fie folos mai târziu în Războiul ruso-turc. În 1866 a fost înaintat la gradul de căpitan.

După detronarea lui Cuza, Carol de Hohenzollern ajunge cu mare dificultate la conducerea românilor. În urma unui plebiscit, Carol este ales domn în anul 1866, sub numele de Carol I. Avea numai 27 de ani când pe 10 mai a fost numit domn constituțional. Timp de 15 ani a domnit asupra Principatelor Române (1866-1881) și 33 de ani a ocupat, cu deminitate, scaunul regal. 48 de ani de domnie într-o țară străină, dar pe care a ajuns so o iubească că pe țara natală. De altfel, ziua de 10 mai este considerată ziua regalității în România.

Regele Carol I
Regele Carol I

Care a fost numele său complet

În cei 48 de ani de domnie, de altfel, cea mai lungă din istorie, Carol I a obținut independența țării, datorită căreia i-a și crescut prestigiul, a redresat economia, a dotat România cu instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii. Iată doar câteva dintre lucrurile interesante despre regele Carol I:

  1. Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen a fost mai întâi domnitor al Principatelor Române, după care, după abdicarea lui Cuza, a devenit rege al României, pe 10 mai 1866. Familia sa, Hohenzollern-Sigmaringen, avea strămoși comuni cu Napoleon al III-lea.
  2. Regele Carol I și Regina Elisabeta ai României, născută Neuwied, s-au căsătorit pe 3 noiembrie 1869 și au avut un copil care s-a născut în anul 1870. Din păcate, fiica lor, Principesa Maria, a decedat 4 ani mai târziu, eveniment trist care a adus o răcire în relația celor doi, ramânând doar prieteni până la sfârșitul vieții.
  3. Călătoria să pe pământ românesc a fost una cu peripeții. Tânăr, în vârstă de 27 de ani, a călătorit sub o identitate ascunsă, Karl Hettingen, pe ruta Dusseldorf-Bonn-Freiburg-Zurich-Viena-Budapesta. Primii pașiîn România i-a făcut la Drobeta-Turnu Severin, iar Brătianu l-a însoțit. A trecut prin Horezu, Râmnicu-Vâlcea, Curtea de Argeș, Câmpulung și Târgoviște, drum rămas în memoria tuturor ca fiind „Drumul lui Carol”.
  4. Pe 31 octombrie 1869 s-a inaugurat oficial linia de cale ferată Bucureşti-Giurgiu, respectiv prima gară din București, Gara Filaret. De altfel, pe timpul domniei sale s-au realizat 3.800 de kilometri de cale ferată, dar și Podul Anghel Saligny.
  5. Pe 25 septembrie 1872 s-a înființat Gara de Nord din Bucureşti (numită, până în anul 1888, „Gara Târgoviştii”).
  6. Pe 26 decembrie 1872 a fost introdus tramvaiul cu cai.
  7. Pe 1875 s-a înfiinţat Fabrica de ulei vegetal din Bucureşti.
  8. Pe 15 decembrie 1875 și-a început activitatea „Banca de Bucureşti” (cu capital francez).
  9. Pe 16 iulie 1876 s-a creat la Bucureşti „Societatea Naţională de Cruce Roşie a României“.

Ce s-a găsit la căpătâiul lui Regele Carol I în dimineața în care s-a constatat decesul

  1. Independența României – 9 mai 1877 de sub „papucul” Imperiului Otoman, dovedindu-se un lider activ pe câmpul de luptă.
  2. Pe 8 iunie 1897 s-a pune piatra fundamentală a Palatului „Casei de Depuneri, Consemnaţiuni şi Economie” (C.E.C), în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta. Palatul a fost inaugurat în anul 1900.
  3. Pe 17 ianuarie 1906 a fost promulgată prima „Lege a Brevetelor de Invenţie” şi a fost înfiinţat „Biroul Brevetelor”, denumit astăzi Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Anterior, în anul 1879, România a produs prima „Lege a mărcilor”.
  4. În vremea Regelui Carol I s-a bătut primul leu românesc. A fost creată prima Constituție a României și a fost fondată Academia Română.
  5. În anul 1908 s-a înfiinţat „Observatorul Astronomic” cu planetariu (“Observatorul Popular”).
  6. Sub domnia lui Carol I s-au construit, în anul 1906, 40 de spitale rurale, dintre care unele mai funcționează chiar și astăzi.
  7. Sub conducerea lui s-au fondat multe universităţi şi colegii naţionale, clădiri importante din patrimoniul artistic al României pe întreg cuprinsul ţării, care functionează până în ziua de astăzi.
  8. În dimineața în care i s-a constatat decesul, pe noptiera de lângă patul regelui Carol I s-au găsit doar un pahar cu apă din Munții Carpați și un biscuite pesmet dintre cei care se fabricau pentru soldații armatei. Așadar, firea modestă și cumpătată a regelui s-a văzut până în ultima sa clipă de viață. Un rege care a dat țării atât de mult, a luat cu el atât de puțin.