Home » Life & Style » Cine a fost Geta Brătescu, artista româncă celebrată de Google

Cine a fost Geta Brătescu, artista româncă celebrată de Google

Violeta Badea / 04.05.2021, 14:39
Cine a fost Geta Brătescu, artista româncă celebrată de Google

Cine a fost Geta Brătescu, artista româncă celebrată de Google. Pe data de 4 mai, Google România sărbătorește 95 de ani de la nașterea Getei Brătescu. Deși motorul de căutare i-a alocat un spațiu special, puțin sunt cei care știu cine a fost artista. În acest material vă vom prezenta povestea de viață a Getei Brătescu. 

Cine a fost Geta Brătescu

Cine a fost Geta Bratescu
Cine a fost Geta Bratescu

Geta Brătescu s-a născut pe data de 4 mai 1926 la Ploiești și a devenit un important artist plastic. De-a lungul timpului, femeia s-a remarcat și ca fotograf, eseistă și scriitoare. A studiat la Facultatea de Litere a Universității din București , în perioada 1945-1949, și i-a avut ca profesori pe renumiții George Călinescu și Tudor Vianu. Apoi, Geta Brătescu a urmat, între anii 1969-1971, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București.

Artista și-a început cariera în anul 1946, la Salonul Oficial de Alb-Negru, Sala Dalles, București, cu un desen în cărbune. După un an, a urmat prima expoziție personală la galeria Căminul Artei din București. În anul 1950, a lucrat ca ilustratoare de carte pentru copii, iar mai târziu în anii 50, Geta Brătescu a făcut parte din Uniunea Artiștilor Plastici, o organizație de stat prin care a călătorit în țară pentru a schița românii în viața lor de zi cu zi.

Artista a avut o activitate impresionantă și a conceput lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie şi ilustraţie de carte. Lucrările sale au fost expuse la Galerie im Taxispalais în Innsbruck, Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, A Foundation din Liverpool, Index Foundation din Stockholm, e-Flux New York, Istanbul Biennale, MACBA Barcelona, Mumok Vienna, Kalmar Museum din Suedia și multe altele. În anii 60, a fost numită director artistic al prestigioasei reviste literare Secolul 20.

Artista româncă celebrată de Google

Geta Bratescu doodle
Geta Bratescu doodle

Din cauza comunismului, multe lucrări și opere ale Getei Brătescu au fost cenzurate. Din această cauză, artista s-a văzut nevoită să se retragă în propriul atelier de creație, de unde nu multe opere îndrăznețe au ajuns să fie expuse. Una dintre importantele sale lucrări s-a numit „Autoportret Cenzurat” și a apărut în anul 1978.

În această serie de fotografii, Geta Brătescu apare cu ochii și gura acoperite cu benzi de hârtie, arătând imposibilitatea de a comunica liber în societatea de la avea vreme. În 2017, spre finalul carierei de șapte decenii, artista a primit onoarea de a reprezenta România la prestigioasa Bienală de la Veneția, iar în același an i s-a acordat Ordinul Național „Steaua României”, cea mai înaltă onoare civilă a țării. Din păcate, pe data de 19 septembrie 2018, Geta Brătescu a decedat.

Geta Bratescu
Geta Bratescu

De-a lungul carierei, Geta Brătescu s-a dovedit a fi un artist desăvârșit și este considerată una dintre cele mai importante prezențe ale artei contemporane românești. Cei de la Google nu au uitat-o pe cea care a fost Geta Brătescu și i-au dedicat un doodle realizat de Irina Șelaru.

Am fost inspirată mai ales de ilustrațiile făcute de Geta Brătescu și de formele folosite de aceasta. Pe măsură ce le admiram, au început să-mi pară familiare și așa am reușit să le transform în formele de care aveam nevoie pentru a integra «Google». Am urmărit, de asemenea, interviuri cu Geta Brătescu pentru a înțelege ce tip de personalitate avea”, explică Irina cum a creat această ilustrație.