Cine a fost Johannes Gutenberg, Tătăl Cărților, și ce rol important joacă în istoria tiparului. Invenții care au schimbat lumea. Cărțile reprezintă cel mai la îndemână instrument de cunoaștere, te ajută să te dezvolți mental, emoțional și psihologic, dar nimic nu ar fi fost posibil fără un singur om. Cine a fost Johannes Gutenberg, cel supranumit „Tatăl Cărților” veți afla din materialul următor.
Johannes Gutenberg s-a născut între anii 1394 și 1404 în orașul Mainz, Germania. Nu se știe exact ziua sa de naștere, dar data de 24 iunie 1400 a fost aleasă oficial în cadrul Festivalului Gutenberg de 500 de ani, care a avut loc la Mainz în anul 1900.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Johannes s-a născut în sânul unei familii bogate și influente, fiind al doilea dintre cei trei copii ai negustorului patrician Friele Gensfleisch zur Laden și a doua soție a sa, Else Wyrich, fiica unui negustor. Mai mulți istorici susțin că tatăl lui Johannes a fost membru al aristocrației și a lucrat ca aurar pentru episcopul de la Mainz în moneda ecleziastică catolică.
Din păcate, nu se cunosc foarte multe detalii despre viața și educația lui Gutenberg. Informațiile oficiale arată că acesta a fost multă vreme ucenic, iar apoi a studiat la Universitatea din Erfurt. Astfel, Gutenberg a învățat să citească și să scrie atât în germană, cât și în latină, limba cărturarilor și a oamenilor bisericii. Nu s-a știut niciodată dacă Gutenberg a fost căsătorit sau dacă a avut copii. Singurele dovezi rămân dosarele instanțelor din 1436 și 1437. Acestea arată faptul că s-ar fi căsători cu o femeie din Strasbourg, pe nume Ennelin.
În anii 1400, oamenii foloseau o tehnologie foarte primitivă, dar revoluționară pentru acele vremuri. Aceștia își alegeau o scândură de lemn pe care sculptau toate literele și cuvintele unui text. Pentru a ieși în evidență, acestea erau pictate cu cerneală. Apoi, placa era presată pe o bucata de hârtie și astfel textul era gata! Pare destul de dificil, nu-i așa? Ei bine, de aceeași părere era și Johannes Gutenberg care s-a gândit la o nouă soluție cu adevărat revoluționară.
Acesta a început să facă mai multe cercetări în secret, fiind intimidat de climatul politic şi social de atunci. Gutenberg și-a deschis un mic atelier în orașul Strasbourg. Acolo muncea de dimineață până seara, experimentând tot felul de proiecte şi prototipuri care să-l ducă spre rezultatul mult așteptat de toată omenirea. Însă, succesul nu a venit imediat și a fost nevoit să se întoarcă în oraşul său natal, Mainz.
Lipsit de fonduri și demoralizat, Gutenberg l-a întâlnit pe Johann Fust, un bogat bijutier şi avocat local. Johannes i-a dezvăluit acestuia planul său de a crea o mașinărie cu ajutorul căreia să tipărească cărţi. Fust nu a stat prea mult pe gânduri și l-a împrumutat pe acesta cu suma de 800 guldeni. Gutenberg s-a gândit să sculpteze litere detaşabile, dar să creeze și niște matriţe sub forma cuvintelor şi semnelor de punctuaţie cele mai folosite. Aceste litere de tipar puteau fi uşor fixate în placa de imprimare, astfel procesul creării paginilor nu mai dura atât demult.
Problema era că literele şi matriţele din lemn nu reuşeau să imprime destul de bine cerneala pe hârtie, aşa că Gutenberg a ales să folosească metalul, iar mașinăria funcționa de minune. Johannes a început să tipărească prima Biblie în oraşul Bamberg.
Cartea a fost scrisă în limba latină, a apărut în două volume, fiecare alcătuite din 300 de pagini, iar fiecare pagină avea aproximativ 42 de pasaje. Cartea a avut un real succes, iar vestea despre primele cărţi tipărite au circulat rapid în toată lumea. Au fost înființate ateliere de tipărit în marile oraşe ale Europei Occidentale. Între perioada 1450-1455, Biblia Gutenberg era completă.
Johannes Gutenberg a fost omagiat de Google pe data de 14 aprilie cu un nou Doodle. A fost aleasă special această zi, deoarece marchează a 21-a aniversare a lansării unei expoziții despre viața sa la Muzeul Gutenburg din Mainz.