Home » Life & Style » Cane Corso – rasa de câini cu origini italiane. Tot ce trebuie să știi despre temperamentul acestui patruped. FOTO

Cane Corso – rasa de câini cu origini italiane. Tot ce trebuie să știi despre temperamentul acestui patruped. FOTO

Voicu Costin / 03.12.2021, 11:47
Cane Corso – rasa de câini cu origini italiane. Tot ce trebuie să știi despre temperamentul acestui patruped. FOTO

Iubitorii de animale de companie ar descrie rasa Cane Corso Italiano ca încrezătoare și calmă. Avându-și originile în sudul Italiei, patrupedul este cunoscut neoficial și ca „Mastifful Italian” sau „Cane di Macellaio”. Tot mai des oamenii preferă această rasă pentru că are o construcție atletică, iar patrupedul poate fi dresat cu ușurință de către cunoscători.

Originile rasei Cane Corso

Cel mai probabil, la originea apariției rasei a stat masivul câine de război folosit de trupele romane (un urmaș al Moloss-ului de Epir). Având o construcţie atletică, musculoși, determinați și cu un nivel ridicat al agresivității, aceștia erau utilizați și în luptele dintre animale. Izvoarele istorice descoperă rasa în secolul XIV, țară de provenienţă fiind Italia.

Datorită taliei înalte și puterii erau folosiți de către agricultori la muncile câmpului și treburile gospodăreșți. Mulți se bazau pe acest patruped, pe care îl considerau drept un paznic vigilent al turmelor de animale ce lupta fără frică cu prădătorii. Asista chiar și la vânătorile de mistreți, urși lupi sau cerbi.

Câinele Cane Corso este cu adevărat o părticică din istoria civilizației rural-pastorale din sudul Italiei. Rasa, aproape dispărută în a două jumătate a secolului XX, a fost „readusă la viață” de un grup de entuziaști care a colectat câteva dintre ultimele exemplare de rasă pură rămase în regiunile Puglia, Lucania și Sannio.

Eforturile acestora au debutat în 1974 și au prins roade la finalul secolului trecut, în 1994.  A primit recunoașterea oficială  FCI în 2007, iar în 2009, recunoaștere oficială AKC.

Aspectul fizic

Câine Cane Corso
Câine Cane Corso

Cane Corso este un câine mare și puternic. Masculii pot ajunge la o înălțime de 68 cm până la umeri, iar femelele la 64 cm. Pot cântării maxim 50 kg și ar trebui, conform standardului, să aibă o lungime un pic mai mare decât înălțimea.

Sub aspectul frunții proeminente și a arcadelor pentru sprâncene, Cane Corso pare mereu că „se gândește la ceva”. Capul este lat și are urechi triunghiulare care atârnă. Mulți crescători ai rasei preferă să le taie coada, dar acest lucru este interzis în unele țări.

Blana scurtă și lucioasă este foarte deasă, cu un pic de subpăr și poate fi neagră, gri, cafenie sau roșie, deși sunt posibile și alte combinații de culori.

Caracteristicile câinelui

Dacă sunt dresați de stăpâni sau de persoanele autorizate cu experiență, Cane Corso pot avea foarte multe trăsături bune de caracter: docili, jucăuși, iubesc copii și sunt loiali. Fiind câini buni de pază, ei nu tolerează străinii pe teritoriul lor, fie că este vorba de oameni sau animale.

În afară acestuia, sunt relativ rezervați. Familia reprezintă o prioritate și o apără în caz de urgențe. Un Cane Corso nu este niciodată agresiv fără motiv, dar este dispus să își apere teritoriul și pe cei dragi fără nici un compromis.

Instinctul puternic de protecție a familiei poate desemna această rasă că fiind una periculoasă în unele țări, iar cei care dețin un asemenea exemplar trebuie să îndeplinească unele condiții. Însă, prin dresaj, Cane Corso devine un prieten de nădejde.

Îngrijirea lui

E suficient să perii câinele o dată la câteva zile, pentru a îndepărta firele de păr în plus. Poți să-l și tunzi în perioada în care își schimbă blana. Câinii nu au nevoie să fie spălați de obicei dacă se murdăresc și nu poți să rezolvi asta prin pieptănare. îl poți spăla cu un șampon special.

Având în vedere că „Mastifful Italian” are piele fermă în zona fălcii și a botului, acesta nu prea lasă bale. Este recomandat să îi dai gustări speciale pentru îngrijirea dinților sau produse uscate de ros.

Despre dresaj

Dresaj Cane Corso
Dresaj Cane Corso

Are nevoie de multă îngrijire și este nevoie de multă răbdare pentru a-ți face prieten un asemenea exemplar. Nu ar trebui să ajungă pe mâinile unui începător, pentru că dacă nu e dresat corect, va fi greu de controlat, din cauza instinctului său de protecție și a mărimii sale.

Dresajul corect al unui Cane Corso presupune responsabilitate și poate fi realizat cu succes doar de către persoanele cu experiență, dresori de câini autorizați sau crescători ai acestei rase.