Home » Utile » Care este cea mai urâtă culoare din lume. Specialiștii Institutului Pantone au explicat motivul din spatele acestei alegeri

Care este cea mai urâtă culoare din lume. Specialiștii Institutului Pantone au explicat motivul din spatele acestei alegeri

Voicu Costin / 01.12.2021, 16:28

Dacă albastrul sau verdele ar crea o stare de relaxare în mintea privitorilor, la polul opus, sunt culori care nu ar face bine ochilor și psihicului la prima vedere. Cum arată cea mai urâtă culoare din lume și cum a ajuns să poarte această titulatură, puteți afla în articolul următor!

Cea mai urâtă culoare din lume. Ce spun specialiștii

Un grup de cercetători a făcut un studiu ca să găsească cea mai urâtă culoare din lume. Imaginea trebuia să devină simbolul pachetului de țigări. Imprimată pe ambalajul acestuia, ar fi avut drept scop  înlăturarea acestui viciu.

Timp de 3 luni, designeri și cercetători de piață au intervievat mii de persoane pentru a găsi astfel cea mai urâtă culoare din lume. Răspunsul a și venit în urma acestui sondajului realizat. Cea mai urâtă culoare din lume s-a dovedit a fi maro-gri Pantone 448 C.

O imagine închisă la culoare având în componenţă nuanțe de maro, negru și gri ar crea dezgust. Cea mai urâtă culoare din lume este asociată cu cuvinte precum „moarte” sau „murdărie”.

Specialiștii Institutului Pantone din Statele Unite ale Americii au descris nuanța 448C drept un „maro închis plictisitor”. Ea este cunoscută în lumea întreagă drept “cea mai urătâ culoare din lume”.

Pantone 448 C,
Pantone 448 C, „cea mai urâtă culoare din lume”

Din anul 2016, culoarea închisă a început să fie folosită pe pachetele de țigări din: Franța, Marea Britanie, Israel, Norvegia, Nouă Zeelandă, Slovenia, Arabia Saudită, Uruguay, Thailanda, Turcia, Belgia și Țările de Jos pentru a împiedica fumătorii să mai cumpere țigări.

Cele mai frumoase culori în 2021

Dacă s-ar face un studiu pe un eșantion de oameni și ar fi întrebați care este culoarea lor preferată sigur în top am găsi culori precum: albastru, bleu (derivată a culorii albastru), roșu, alb, turcoaz (derivată a culorii albastru), mov, galben. Cu siguranță nu mulți ar alege negrul sau maro-ul. Un studiu realizat în zece țări a arătat faptul că cea mai iubita culoare din lume este albastrul, cu toate formele sale de azuriu, indigo sau bleu, arată Metro.

Culorile anului cele mai frumoase  în 2021 au fost declarate tot de cercetătorii de la Pantone. În acest an, Illuminating (Pantone 13-0647) și Ultimate Gray (Pantone 17-5104) sunt cele două nuanțe care vor ghida tendințele de modă din sezonul 2021.

Optimismul oferit de culoarea galbenă, o culoare care ne trimite cu gândul la zilele însorite de vara, lanul de grâu și orice are legătură cu sezonul cald, s-a regăsit printre cele mai utilizate culori în acest an.

Ultimate Gray, la prima vedere, ar crea confuzie în mintea oamenilor. De ce au ales cercetătorii și acestă culoare închisă ca fiind în trending? Președinta Institutului Pantone, Laurie Pressman, și-a argumentat alegerea pentru publicația The New York Times.

„Nicio singură culoare nu putea percepe semnificația momentului. Am realizat cu toții că nu putem face asta singuri. Avem cu toții o înțelegere mai profundă a modului în care avem nevoie unii de alții și de susținere emoțională și de speranță.”

Sursele din fashion spun că, dacă Illuminating era deja de ceva vreme aleasă pe post de culoare a anului 2021, Ultimate Gray a apărut ulterior în atenția caselor de modă. Galbenul era de ceva vreme prezent în ținutele fashionistelor, dar nici tonurile neutre nu se lăsau mai prejos. În concluzie, o ținută ce combină cele două culori, Illuminating și Ultimate Gray, poate atrage privirile oamenilor și ne pot oferi titlul de „fashionist”, președinta Institutului Pantone, Laurie Pressman.