Home » Life & Style » Care este cel mai mare animal din lume. 7 viețuitoare uriașe din istoria Pământului

Care este cel mai mare animal din lume. 7 viețuitoare uriașe din istoria Pământului

Voicu Costin / 22.02.2022, 09:17

Chiar dacă unele dintre cele mai mari animale ce au cutreierat Pământul au fost dinozaurii, multe alte animale au ajuns să aibă dimenisuni record și în zilele noastre. Descoperirile arheologilor și studiile au estimat dimensiunile multor animale, însă, există posibilitatea că alte creaturi și mai mari să fi existat acum zeci de milioane de ani. Multe din viețuitoare au trăit în epoca preistorică, însă, cel mai mare animal din istorie încă trăiește și astăzi. Care au fost cele mai mari animale din lume?

7 viețuitoare uriașe din istoria Pământului

Kronozaur

A fost un fel de pliozaur carnivor mare care trăiește la începutul Cretacicului, acum 112 milioane de ani. Prima localizare a acestei reptile, care conține cele mai multe exemplare fosile, a fost găsită în Queensland, Australia, în 1889. Din 1977 s-au găsit și descoperit la Villa de Leyva, Columbia, care au furnizat cel mai complet schelet al animalului. A fost una dintre cele mai mari reptile marine din istoria Pământului. Lungimea corpului său aerodinamic era de aproximativ 9 metri, cu o greutate corporală de aproximativ 10 tone.

Numele „Kronosaurus” a fost dat în 1924 de Heber Longman, care a descris specia Kronosaurus queenslandicus.

Palaeoloxodon namadicus

Palaeoloxodon namadicus sau elefantul asiatic cu colți drepți, a fost o specie de elefant preistoric cunoscută din Pleistocenul mijlociu și al subcontinentului indian și posibil și în altă parte a Asiei.

Este considerat a fi o subspecie a lui Palaeoloxodon antiquus, elefantul european cu colți drepți, din cauza asemănărilor extreme ale colților. Structura craniului lor era, de asemenea, diferită de cea a unui elefant modern. Gruparea acestui gen este susținută de sinapomorfii craniene cu alte specii de Palaeoloxodon.

Se crede că Palaeoloxodon namadicus a dispărut în Pleistocenul târziu, ceea ce îl face una dintre cele patru specii megafaunale cunoscute originare din India despre care se știe că au dispărut în Pleistocenul târziu. O înregistrare târzie de aproximativ 56.000 de ani înainte de prezent este cunoscută de pe malurile râului Dhasan de pe câmpia Ganga din Uttar Pradesh. În 2015, un studiu bazat pe cercetări extinse ale fosilelor fragmentare ale oaselor picioarelor a sugerat că P. namadicus ar fi putut fi cel mai mare mamifer terestru care a existat vreodată.

Shastazaur

Cea mai mare reptilă marină cântărea peste 36 de tone și putea crește până la o lungime de peste 20 m. Dimensiunile îi permiteau să se scufunde până la adâncimi impresionante și oamenii de știință cred că animalul se hrănea prin înghițirea tuturor creaturilor mici pe care le găsea, pentru că gură lui nu era dotată cu dinți.

Megalodon

Este o specie extinctă de rechini, care a trăit acum aproximativ 23 – 3,6 milioane de ani în urmă, în timpul Miocenului timpuriu până în Pliocen. Conform studiului, cele mai vechi fosile plasează apariția speciei în urmă cu aproximativ 15,9 milioane de ani, Carcharocles megalodon trăind de la jumătatea Miocenului până în Pliocen, în urmă cu cca. 2,6 milioane de ani.

Megalodonul este considerat unul dintre cei mai mari și mai puternici prădători din istoria vertebratelor și a avut un impact considerabil asupra structurii vieții marine. Fosilele rămase, indică faptul că acest rechin gigant atingea o lungime de până la 14–18 m. Savanții sugerează că arăta ca o versiune mai mare de rechin alb, Carcharodon carcharias.

Spinozaur

Spinosaurus este un dinozaur theropod biped care a trăit la mijlocul perioadei Cretacicului, ceea ce este acum Africa de Nord, cu aproximativ 99 până la 93,5  milioane de ani în urmă. A fost descoperit în 1910 de paleontologul german Ernst Stromer. Rămășitele sale originale (primele fosile descoperite) au fost distruse în al Doilea Război Mondial. Este cel mai înalt dinozaur carnivor, mai lung decât Tyrannosaurus rex sau Giganotosaurus, ajungând până la 16–18 metri și 7–9 tone în greutate.

Argentinozaur

Argentinosaurus a fost un dinozaur care a trăit în America de Sud în perioada cretacică, descoperit pentru prima dată de Guillermo Heredia în Argentina. Numele generic se referă la țara în care a fost descoperit, Argentina. Dinozaurul a trăit pe continentul (atunci insula) America de Sud cândva între 97 și 94 de milioane de ani în urmă, pe la mijlocul perioadei Cretacicului.

Argentinosaurus este unul dintre cele mai mari animale terestre cunoscute din toate timpurile, poate cel mai mare, cu o lungime estimată între 30 și 39,7 metri și greutate estimată între 50 și 100 de tone.

Balena albastră

Este un mamifer marin din subordinul balenelor cu fanoane. Balena albastră este cel mai mare animal cunoscut care ar fi trăit vreodată, cu o lungime de 30 m și cu o masă corporală de peste 170 tone. Cel mai mare dinozaur cunoscut al erei mezozoice a fost Argentinosaurus, despre care se estimează că ar fi cântărit până la 90 tone. Ca și în cazul celorlalte balene, hrana sa o constituie, aproape exclusiv, mici crustacei denumiți krill.

Până la începutul secolului al XX-lea balenele albastre erau abundente în aproape toate oceanele de pe Pământ. Vânătorii de balene le-au vânat timp de peste o sută de ani până au ajuns aproape de dispariție și au fost protejate de comunitatea internațională în 1966. Un raport din 2002 estima că mai există între 5.000 și 12.000 de balene albastre în toată lumea.