Home » Life & Style » Care este cel mai periculos aliment pe care îl mâncăm

Care este cel mai periculos aliment pe care îl mâncăm

Cojocaru Cristian / 22.03.2022, 15:43
Care este cel mai periculos aliment pe care îl mâncăm

Toxiinfecțiile alimentare se produc atunci când oamenii consumă alimente care conțin bacterii dăunătoare, paraziți, viruși sau toxine. Foarte multe dintre alimentele pe care le consumi zilnic te pot trimite la medic de urgență dacă nu ești atent în ce stadiu se află. Află care este cel mai periculos aliment pe care îl consumi zilnic.

Cel mai periculos aliment care îți dăunează foarte mult

O toxiinfecție alimentară îți poate provoca crampe la stomac, diaree, vărsături, greață și pierderea poftei de mâncare. Foarte multe alimente au o perioadă de valabilitate, iar dacă sunt consumate după ce aceasta expiră, atunci organismul tău se va afla în pericol. Află care sunt aceste alimente, dar și care este cel mai periculos aliment pe care îl utilizăm zilnic fără a ne da seama cât de mult ne afectează.

Carnea de pui

Carnea de pui, dacă este insuficient de gătită, poate reprezenta un risc major de a provoca o toxiinfecție alimentară. Cele mai frecvente două tipuri de bacterii se regăsesc în intestinele păsărilor, fiind vorba despre Salmonella și Campylobacter.

Potrivit unui studiu efectuat în Marea Britanie, 41-84% din carnea de pui crudă vândută în supermarketuri a fost contaminată cu Campylobacter, în timp ce 4-5% a fost contaminată cu Salmonella. Vestea bună este că aceste bacterii sunt complet eliminate atunci când carnea este gătită bine.

Legumele și verdeață cu frunze

Legumele și verdețurile pot, de asemenea, provoca o toxiinfecție alimentară, mai ales dacă sunt consumate crude. Printre principalele legume care pot provoca asta se numără salata verde, spanacul, varza, țelina și roșiile. Pentru a evita această neplăcere, spală întotdeauna legumele înainte de a le consuma. Evită de asemenea salatele pregătite anterior și care au fost păstrate la temperatura camerei.

Peștele și scoicile

Peștele și fructele de mare se află și ele printre aceste alimente. În cazul în care peștele nu a fost depozitat la temperatura potrivită, el poate fi contaminat cu histamina, o toxină produsă de bacteriile din pește. Histamina nu este distrusă de temperaturile normale de gătit și are ca rezultat un tip de toxiinfecție alimentară cunoscută sub numele de intoxicație cu scombroid.

Algele care sunt consumate de crustacee produc multe toxine, iar acestea se pot acumula în carnea de crustacee, prezentând un pericol pentru oameni atunci când consumă crustacee. Pentru a reduce acest risc, cumpără fructe de mare din magazin și asigură-te că le păstrezi la frigider înainte de a le găti.

aliment periculos
Pestele si fructele de mare pot fi o sursa a unei toxiinfectii alimentare

Orezul

Orezul este unul dintre cele mai vechi cereale și un aliment de bază pentru mai mult de jumătate din populația lumii. Cu toate acestea, este un aliment cu risc ridicat atunci când vine vorba de toxiinfecții alimentare. Orezul negătit poate fi contaminat cu spori de Bacillus cereus, o bacterie care produce toxine care provoacă toxiinfecții alimentare.

Cu cât orezul este lăsat mai mult timp la temperatura camerei, cu atât este mai probabil să fie nesigur de mâncat. Pentru a reduce riscul, servește orezul imediat ce a fost gătit.

Lactatele nepasteurizate

Pasteurizarea este procesul de încălzire a unui lichid sau a unui aliment pentru a ucide microorganismele dăunătoare. Producătorii de alimente pasteurizează produsele lactate, inclusiv laptele și brânza, pentru a le face sigure pentru consum. Pasteurizarea ucide bacteriile și paraziții dăunători, cum ar fi Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria și Salmonella. Cu toate acestea, laptele nepasteurizat are de 150 de ori mai multe șanse de a provoca intoxicații alimentare. Pentru a minimiza acest risc, cumpără doar produse nepasteurizate.

Ouăle

Cu toate că ouăle reprezintă unul dintre cele mai hrănitoare și versatile alimente, pot fi totodată și o sursă de intoxicație alimentară dacă sunt consumate crude sau sunt gătite insuficient. Ouăle pot conține Salmonella care poate contamina atât coaja cât și interiorul oului. Pentru a reduce riscul unei astfel de intoxicații, se recomandă să nu fie consumate ouăle cu coaja crăpată sau murdare.

Germenii

Cu toate că germenii sunt tot mai utilizați în bucătăria din prezent, ei sunt considerați a avea un risc crescut de a provoca toxiinfecții alimentare. Acest lucru se datorează prezenței bacteriilor precum Salmonella, E.coli și Listeria.

Semințele necesită condiții calde, umede și bogate în nutrienți pentru ca mugurii să crească. Aceste condiții sunt ideale pentru creșterea rapidă a bacteriilor. Din fericire, gătirea mugurilor ajută la uciderea oricăror microorganisme dăunătoare și reduce riscul de intoxicație alimentară, potrivit healthline.com.

Zahărul, cel mai periculos aliment

Cu toate acestea, pe primul loc în topul celor mai periculoase alimente se află zahărul. În locul zahărului poți folosi mierea, care este un substituent mult mai sănătos.