Home » Life & Style » Care este pluralul cuvântului soare. Puțini cunosc răspunsul corect

Care este pluralul cuvântului soare. Puțini cunosc răspunsul corect

Ileana Mladinoiu / 07.08.2022, 12:39
Care este pluralul cuvântului soare. Puțini cunosc răspunsul corect

Se spune un soare-doi sori? Sau soare nu are plural? Ce parte de vorbire este soare? Iată întrebări de la care plecăm pentru a afla răspunsul corect pe care ni-l solicită tema actuală. Cuvântul soare este compus din 5 litere, fiind astfel de dimensiune medie. Începe cu o consoană, anume „s”, și se termină cu vocala „e”. Încă o dată ne punem întrebarea dacă substantivul soare este defectiv de plural sau de singular şi răspunsul vine imediat. Nu este defectiv nici de singular, nici de plural. Cum se explică afirmaţia.

Care este pluralul lui soare. Ce e bine să știi

Soarele este corp ceresc principal al sistemului nostru planetar, și cea mai apropiată stea, în jurul căruia gravitează Pământul și celelalte planete. Din punct de vedere gramatical, soare face parte din clasa substantivelor a căror semnificație se referă la obiectele cele mai uzuale/de bază ale vocabularului, cum ar fi: viețuitoare, grade de rudenie, îmbrăcăminte, fenomene din natură (ploaie, fulger trăsnet, vânt, soare). Termenul soare intră în lexicul de bază al limbii române sau altfel spus în fondul principal de cuvinte.

Este moștenit din latină ca un cuvânt concret, pentru că nu denumește o noțiune formată prin abstractizare ca substantivele: mișcare, analiză, proprietate, raționament, etc. Referitor la genul lui soare, acesta este asemenător cu cel al cuvintelor: fagure, iepure, vierme, de exemplu. Un fagure-doi faguri, un vierme-doi viermi. Deci, ambele sunt de genul masculin. Aşa va fi şi cu soare: un soare-doi sori, cu terminația „e” la singular şi „i” la plural.

În această situaţie, pluralul lui soare are o silabă mai puțin decât singularul. Despărţind în silabe, vom avea: soa-re şi sori (care este monosilabic). Opoziția de număr este marcată și prin alternanțe consonantice și vocalice în rădăcina substantivului soare/sori sau castravete/castraveți.

Trecut prin cazuri, adică declinat, soare şi sori vor arăta asfel: nearticulat=soare, la plural=sori; articulat=soarele, la plural=sorii. Pentru nominativ şi acuzativ. La dativ, soare determină un verb şi va face la plural nearticulat sori, iar articulat sorilor.

Cum spunem la plural

În concluzie, scriem la plural sori, cu mențiunea că vine din latinescul solem. Deși sistemul solar are un singur soare, majoritatea stelelor precum Soarele Pământului sunt binare. Astronomii continuă să descoperă sisteme planetare.

Ca atare, vă întrebaţi dacă o planetă poate să aibă doi sori. O planetă circumbinară este acea planetă care orbitează două stele în loc de una. Sunt cunoscute planete aflate pe orbite stabile în jurul uneia dintre cele două stele dintr-un sistem binar. Noi studii au arătat că există un indiciu puternic că planeta și stelele provin de pe un singur disc.

Există planete cu 4 sori?

Planetele cu patru sori pe cer pot fi mai comune decât se credea anterior, după cum sugerează un nou studiu. Astronomii au observat o a patra stea într-un sistem planetar numit 30 Ari, ducând la două numărul de planete cunoscute care adăpostesc sisteme cu patru sori.

Există o țară cu 5 sori?

Cinci sori sunt văzuți strălucind pe cer în Mongolia Interioară a Chinei. Explicația științifică a fenomenului este citată ca o iluzie optică elaborată care necesită temperaturi de -20 de grade.