Câteodată mă întreb de ce numeralul este una dintre părțile de vorbire contestate. Aș alege un răspuns care poate fi la rându-i contestat de către lingviști sau de către oricine pare a fi interesat de acest aspect. Uneori, numeralul are rol de adjectiv, alteori de substantiv, de adverb, de pronume și, în felul acesta, nu ar merita să fie acceptat ca o clasă distinctă.
Însă, la concluzia că trebuie menținută clasa numeralului, ajung pe baza altor considerente lingviști de renume, chiar dacă sunt din vremuri mai vechi, cum e cazul Sandei Golopenția-Eretescu (profesor emerit la Brown University din Providente SUA) și Viorica Florea (dr.în științe pedagocice), citați de Alexandru Graur în “Gramatica azi”.
Faptul că numeralele dau informații cantitative și se leagă de mai multe părți de vorbire, având caracteristici comune între ele, credem că este suficient să le apreciem o clasă aparte.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Mai mult, numeralele al căror scop este de a da pur și simplu informații asupra cantității exemplarelor se numesc cardinale. Nu încape îndoială că de la 1 până la 10 ele sunt cuvinte simple și că de la 10 până la 19 le găsim ca numerale compuse din zece, precedate de numeralele unu, doi, trei etc., între cele două intercalându-se prepoziția simplă spre. Așa rezultă unsprezece, doisprezece, optsprezece (nu optisprezece). Le urmează douăzeci, treizeci, patruzeci ș.a.m.d., unde nu mai regăsim prepoziția spre,
Pentru că tot am pomenit de numeralele compuse și cu ajutorul lui spre, ne vom opri asupra a două dintre ele aflate la îndemâna vorbitorilor de toate vâstele, respectiv doisprezece și douăsprezece.
Lucru cert, veți dori să știți care dintre cele două este varianta corectă sau când folosim doisprezece, când douăsprezece.
De la bun început precizăm că ambele forme sunt corecte, numai că va trebui să ținem cont de genul substantivelor cu care intră în legătură.
Exemplificări:
Au trecut doisprezece ani de când nu ne-am văzut. Numeralul cardinal compus prin sudare stă în fața substantivului de genul masculin ani (un an-doi ani). Acum, vom înlocui ani cu un substantiv de genul feminin și cu un altul de genul neutru. Vom vedea ce se întâmplă.
Au trecut douăsprezece zile de când nu ne-am văzut. Este limpede, zile este substantiv de genul feminin și atunci nu putem spune ori scrie doisprezece zile. Am ieși din normele gramaticale impuse.
Hoții au umblat prin douăsprezece sertare, unde sertare este de genul neutru. Ar fi greșit să spunem că hoții au umblat prin doisprezece sertare.
Alte exemple mai simple: Sunt doisprezece elevi în clasă și Sunt douăsprezece eleve în clasă. Observați diferențele de gen ale celor două substantive. Ar suna complet aiurea să scriem: Sunt doisprezece eleve în clasă.
Întrebuințarea eronată a acestor numerale cardinale se produce atunci când nu ne gândim la genul substantivelor pe care le acompaniază. Din nefericire, greșelile apar și la oamenii care au trecut printr-o școală chiar superioară.
Auzim la radio, televiziune, vedem scris pe rețelele de socializare, oriunde ni se oferă ocazia cum cele două numerale cardinale creează probleme. Nu de puține ori am auzit propoziții ca aceasta: La ședință au participat doar doisprezece persoane, uitându-se că persoane este de genul feminin și că ar fi meritat să fie precedat de numeralul douăsprezece.
O altă greșeală este renunțarea la doisprezece, ca să fie înlocuit cu doișpe. Pe la țară, bătrânii folosesc des aceste forme: doișpe, treișpe, paișpe etc. Dar nici orașul nu este străin de ele.
Lucrurile nu stau bine nici în cazul orei, minutului și a datelor calendaristice. Se spune: Este ora doisprezece și nu Este ora douăsprezece. În minutul doisprezece s-a stins lumina și nu În minutul douăsprezece s-a stins lumina (minutul este de genul neutru). S-a născut pe doisprezece iunie și nu cum ar trebui. S-a născut pe douăsprezece iunie (luna este de genul feminin).
Și la folosirea numeralului ordinal se comit greșeli. Un singur exemplu vă poate lămuri pe deplin. Este elev în clasa a doisprezecea în loc de Este elev în clasa a douăsprezecea.
Încheiem, nu înainte de a-l aminti pe reputatul jurnalist, scriitor, profesor Radu Paraschivescu, care, în “Pastila de limbă”, găzduită de Digi 24, concluziona: „chiar dacă pare greu de crezut (se referea la doisprezece partide în loc de douăsprezece partide), o asemenea greșeală e aproape la fel de gravă ca un dezacord (dădea exemplu lui ei merge în loc de ei merg), nu de număr, ci de gen”.