Home » Life & Style » Care sunt cele mai bune ghivece pentru flori. Din plastic sau din lut? Iată ce trebuie să știi

Care sunt cele mai bune ghivece pentru flori. Din plastic sau din lut? Iată ce trebuie să știi

Voicu Costin / 13.02.2022, 14:40
Care sunt cele mai bune ghivece pentru flori. Din plastic sau din lut? Iată ce trebuie să știi

Plantele pe care le cumpărăm sunt cultivate în ghivece din plastic, fiind mai ușor de manevrat și transportat. Ghivecele din plastic oferă anumite beneficii, dar nu reprezintă opțiunea cea mai bună în unele cazuri. Care sunt cele mai bune ghivece pentru flori. Din plastic sau din lut? Cum alegem corect?

Când folosim ghivece din plastic

Când vorbim de ghivecele din plastic putem spune că față de cele de lut sau din ceramică, ele au un singur avantaj. Pot păstra mai mult timp pământul umed. De aceea, ghivecele din plastic sunt recomandate în special pentru plantele iubitoare de umiditate: ficușii, orhideele, ciclamele sau crinii de apartament.

Un alt avantaj al ghivecelor din plastic îl constituie și prețul. Față de cele din lut sau ceramică, vasele din plastic destinate plantelor sunt mai ieftine. Fiind un material maleabil, plasticul poate căpăta diferite forme și culori, de aceea veți vedea în comerț mai multe tipuri de ghivece din plastic decât din alte materiale.

Ghivecele din plastic rețin mai bine umezeală, dar pot fi ușor perforate la bază astfel încât apa în exces să se scurgă rapid și rădăcinile plantelor să nu mucegăiască. Un dezavantaj al ghivecelor din plastic este rezistența lor redusă în timp. Indiferent de duritatea lor, acestea pot crăpa în timp, de la surplusul de apă sau greutatea excesivă a pământului.

Și soarele sau lumina excesivă pot duce la deteriorarea ghivecelor în timp. Trebuie să țineti cont de faptul că ghivecele din plastic nu lasă pământul și rădăcinile să se aerisească foarte bine și nici nu sunt biodegradabile.

Beneficiile ghivecelor din lut

Fiind făcute din lut sau ceramică ele vor fi întotdeauna mai frumos decorate și mai elegante față de cele din plastic. Unele au aspect rustic și se pot încadra foarte frumos într-un peisaj de același fel sau pot decora foarte frumos un colț al casei. În funcție de aspectul florilor și de mediul înconjurător, ghivecele pot da și ele un strop de culoare. Cel mai mare avantaj al lor este că oferă plantelor un mediu mai prielnic decât plasticul.

Lutul lasă pământul să respire și lasă apa să se evapore într-un mod natural. Ghivecele de lut oferă o senzație plăcută tuturor plantelor, cu atât mai mult cele cărora le place apa, dar nu suportă umezeala în exces. Mușcatele sau violetele africane sunt două dintre aceste tipuri de flori.

Pe lângă faptul că lasă pământul să respire și lasă apa să se evapore rezistă bine la soare și sunt recomandate pentru plantele care au nevoie să stea în locuri însorite pentru a înflori. De reținut că apa se evaporă mai repede și plantele trebuie udate des, mai ales în timpul verii, când temperaturile cresc simțitor. Plantele crescute în casă, în ghivece de lut, le puteți poziționa în locuri răcoroase și umbroase pe timp de zi, cel puțin, până soarele nu mai dogoreşte atât de puternic.