Home » Life & Style » Care sunt și cum arată cele mai spectaculoase 5 șosele din Europa. FOTO

Care sunt și cum arată cele mai spectaculoase 5 șosele din Europa. FOTO

Voicu Costin / 17.05.2022, 14:20

Cele mai frumoase țări din lume sunt și mai frumos de vizitat cu mașina. Anumite strâmtori, pasuri și poduri pot fi admirate în deplinătatea superbităţii lor cu ajutorul autoturismelor. Fie că vă deplasaţi cu propria maşină, fie că închiriaţi din țara de unde veți călători, nu ratați una dintre obiectivele următoare. Care sunt unele dintre cele mai frumoase drumuri din lume?

Top drumuri din lume ce trebuie neapărat văzute!

Transfăgărășan (România)

Transfăgărășanul este cel mai înalt și frumos drum din România. Acesta a fost inaugurat ca drumul naţional la data de 20 septembrie 1974 și cuprinde cel mai lung tunel rutier din România, măsurând nu mai puțin de 887 de metri. Celebrul drum este situat la o altitudine de 2.045 de metri și este vizitat în fiecare an de mii de turiști. Însă, puțini sunt cei care știu că Nicolae Ceaușescu nu și-a dorit un obiectiv turistic.

Șoseaua măsoară 91 de kilometri, iar construcția tunelului Capra – Bâlea, cel mai lung din România, are o  lungime de 887 de metri. Nicolae Ceauşescu nu a vrut să rupă gura târgului și să construiască cel mai spectaculos obiectiv turistic, ci să asigure un drum strategic peste munţi. Ceaușescu se temea de o posibilă invazie a URSS, deoarece în anul 1968, România era o ţintă în vizorul armatei roşii.

Invazia URSS nu a mai avut loc, iar dictatorul s-a ales cu un drum impresionant, cu un peisaj de o frumusețe rar întâlnită, construit prin eforturi greu de imaginat

Transalpina (România)

Transalpina este una dintre cele mai fascinante șosele din țara noastră și din întreg sud-estul Europei. Poate fi, totodată, un excelent obiectiv turistic atât pentru străini, cât și pentru români. Povestea șoselei Transalpina a început în urmă cu mai bine de 100 de ani și nu există șofer care să nu-și dorească să se aventureze pe spectaculosul drum.

Aceasta face legătura între regiunile istorice Oltenia și Transilvania, traversând Munții Parâng de la N la S și fiind paralelă cu Valea Oltului și Valea Jiului, între care se află. Totodată, punctul cel mai înalt al șoselei este Pasul Urdele, aflat la 2.145 de metri altitudine.

Șoseaua alpină „Großglockner” (Austria)

Șoseaua alpină Grossglockner, inaugurată în anul 1935, te invită să te bucuri de drumul până la altitudinea de 2369 m, la platoul Franz-Josefs-Höhe, unde poți explora expoziția la altitudine. Șoseaua cu o lungime de aproximativ 50 km conectează landurile Salzburg și Carintia și se numără printre cele mai frumoase șosele panoramice din Europa.

Fiecare curbă parcursă te duce mai aproape de priveliștea grandioasă. De-o parte și de alta a șoselei te urmăresc munții cu altitudinea de peste 3000 m, pentru ca la final să ajungi la cel mai înalt munte din Austria, Großglockner, cu o altitudine de 3798 m.

Există nouă expoziții cu intrare liberă, trasee de drumeție perfecte pentru familii, cascade și puncte foto. Șoseaua alpină Großglockner este deschisă de la începutul lunii mai până la începutul lunii noiembrie și o poți parcurge cu mașina. Bilete pentru accesul pe șosea se pot achiziționa online sau de la ghișeele locale. Te poți bucura de acest drum, dar și de mai multe informații dacă alegi să mergi cu autobuzul Glocknerbus. Acesta pornește din orașul Salzburg și Zell am See și ajunge până la Franz-Josefs-Höhe.

Defileul Verdonului / Gorges du Verdon (Franța)

Cheile Verdon (Cheile du Verdon) este cea mai frumoasa vale din Franța și una dintre cele mai spectaculoase locuri din țară. Uneori, adâncimea sa ajunge la peste 700 de metri! Partea cea mai spectaculoasa, Grand Canyon Provence, este situat între satele Castellane și Moustiers-Sainte-Marie.

Râul Verdon. Sursa râului Verdon se află la o altitudine de 2.150 m, în Alpii de sud-vest, în apropierea colțului Allos. Râul curge spre sud-vest, în direcția Allos, Colmars, St. André les Alpes, apoi trece prin Castellane și ajunge la canion, cea mai frumoasă și spectaculoasă parte a Cheilor Verdon. După aproximativ 175 km, se îmbină cu râul Durance la Vinon sur Verdon.

Marele Canion du Verdon. Râul Verdon este cel mai bine cunoscut pentru cel mai spectaculos defileu de-a lungul albiei, Grand Canyon du Verdon. Acest canion de calcar de 21 de kilometri și până la 700 de metri adâncime, este unic în Europa și una dintre cele mai populare și cele mai impresionante obiective turistice din Provence. Fără îndoială, acesta este un loc uluitor!

Acest canion imens magnific trece prin teritoriul Var și Alpes de Haute Provence. Rocile gigant sunt rezultatul eroziunii râului Verdon.

Drumul Atlanticului / Atlanterhavsvegen (Norvegia)

Un efort al ingineriei norvegiene este un drum spectaculos, cu poduri a căror înălțime depășește 23 de metri deasupra nivelului mării. Drumul principal către arhipelagul Eide era planificat să fie folosit ca linie de cale ferată, dar la începutul secolului XX această idee a fost abandonată din cauza complexității așezării pistelor.

În 1989, se construia un nou drum, Atlanterhavsvegen (Atlantic Road), recunoscut ca fiind cel mai pitoresc din lume. O autostradă lungă de-a lungul țărmului vestic se desfășoară mai mult de opt kilometri de-a lungul numeroaselor insule ale oceanului situate între așezări. Drumul Atlantic (Norvegia) este o întindere a unei autostrăzi cu două benzi şi are un design neobișnuit.