Home » Life & Style » Cât a durat cel mai scurt război din istorie. Motivul absurd al conflictului

Cât a durat cel mai scurt război din istorie. Motivul absurd al conflictului

Voicu Costin / 26.02.2022, 07:30
Cât a durat cel mai scurt război din istorie. Motivul absurd al conflictului

Cele Două Războaie Mondiale s-au întins pe durata a 10 ani și s-au soldat cu milioane de victime din întreaga lume. Acestea sunt cele mai cunoscute războaie din lumea modernă care au schimbat granițele țărilor și au format noi state și puteri în lume. Dar cel mai scurt război din lume a durat doar 45 de minute. Cum este posibil să fi durat atât de puțin și despre ce război este vorba?

Războiul de 45 de minute

Războiul Anglo-Zanzibar a fost un conflict militar purtat între Regatul Unit și Sultanatul Zanzibarului la 27 august 1896. Conflictul a durat între 38 și 45 de minute, marcându-l drept cel mai scurt război înregistrat din istorie.

În urma tratatului Heligoland – Zanzibar semnat între Marea Britanie şi Germania, cele două ţări şi-au împărţit sferele de influenţă în Africa de Est. Mai exact, arhipelagul Zanzibar a fost controlat de britanici, iar Tanzania de către germani. După ce au obţinut controlul asupra Zanzibarului, britanicii l-au însărcinat pe Hamad bin Thuwaini să se ocupe de regiune. Acesta a murit pe 25 august 1896, iar la scurt timp, vărul său, Khalid bin Barghash, s-a instalat în palatul lui Thuwaini şi s-a autoproclamat sultan, fără aprobarea britanicilor.

Lui Khalid bin Barghash i s-a dat un ultimatum. Mai exact, i s-a transmis să părăsească palatul până pe 27 august, ora 09.00. Pentru că a refuzat acest lucru, palatul în care se afla a fost atacat, deşi era securizat cu aproape 3.000 de soldaţi. Majoritatea au fost recrutați din populația civilă, dar au inclus și paza palatului sultanului și câteva sute de servitori și sclavi ai acestuia. Apărătorii aveau mai multe piese de artilerie și mitraliere, care au fost așezate în fața palatului.

La 09.02, palatul a fost bombardat. După mai puţin de 45 de minute, războiul a luat sfârşit. Deşi a avut o durată atât de mică, au existat peste 500 de victime (persoane ucise sau rănite) din armata lui Khalid. De partea britanicilor, un ofiţer s-a ales cu multiple leziuni. A avut loc o mică acțiune navală, britanicii scufundând iahtul regal Zanzibari HHS Glasgow și două nave mai mici.

În ciuda rapoartelor inițiale că a fost capturat și urma să fie exilat în India, sultanul Khalid a scăpat din palat. Un corespondent de știri a relatat că sultanul „a fugit la prima lovitură cu toți arabii, care și-au lăsat sclavii și adepții să continue lupta”, dar alte surse afirmă că a rămas în palat mai mult timp. Bombardamentul a încetat în jurul orei 09:40, moment în care palatul și haremul luaseră foc, iar artileria sultanului fusese distrusă.

De asemenea, unele focuri de armă au fost trase ineficient asupra trupelor pro-britanice din Zanzibar, în timp ce se apropiau de palat. Steagul de la palat a fost doborât și focul a încetat la 09:46.

Suprimarea războiului

Deși majoritatea orășenilor din Zanzibar au fost de partea britanicilor, cartierul indian al orașului a suferit din cauza jafurilor oportuniste, iar aproximativ douăzeci de locuitori și-au pierdut viața în haos. Pentru a restabili ordinea, 150 de britanici au fost transferaţi la Mombasa pentru a patrula pe străzi. Marinari au fost debarcați pentru a forma o brigadă de pompieri care să stingă focul, ce se extinsese de la palat la magazii vamale din apropiere.

A existat o oarecare îngrijorare cu privire la incendiul din magaziile vamale, deoarece acestea conțineau un depozit considerabil de explozibili, dar nu a avut loc nicio explozie. Nu au mai existat rebeliuni împotriva influenței britanice în timp rămânând 67 de ani sub protectorat.