Uneori se întâmplă să facem confuzie între palate și castele. Deși unele obiective turistice care sunt castele se pot numi și palate, se pare că există totuși o diferență între ele. Cum putem face deosebirea și care sunt cele mai faimoase palate și castele din România aflați în articolul de mai jos!
Cuvântul „castel” provine din cuvântul francez anglo-normand „castel ”, care în sine derivă din cuvântul latin care înseamnă „fort”. Un castel este o locuință fortificată. Cu alte cuvinte există multe tipuri de fortificații construite pentru apărare, dar un castel este folosit în mod special ca reședință, de asemenea. În epoca medievală, castelele erau de obicei ocupate de un lord, un cavaler sau un monarh.
Termenul „palat” provine de la Dealul Palatin din Roma, unde bogații și faimoșii și-au construit casele somptuoase în vremea romanilor. Când ne întrebăm care este diferența dintre un castel și un palat, cea mai importantă diferență este că un palat nu este fortificat.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Castelele, așa cum le cunoaștem, au început să fie construite în secolele al XI-lea și al XII-lea, deși adesea erau bazate pe fortificații existente. Deoarece au fost construite pentru apărare, castelele sunt de obicei construite din piatră. Sunt amplasate acolo unde pot fi apărate cu ușurință, cum ar fi pe un deal înalt sau protejate de un râu pentru a preveni invazia inamicului. Sunt concepute pentru a face intrarea extrem de dificilă.
Castelele erau adesea înconjurate de un șanț pentru a face imposibilă săparea tunelului în timpul unui asediu. Pe acoperiș existau adesea alei pe care soldații le puteau patrula, iar ferestrele sunt înguste pentru a permite arcașilor să tragă în inamic fără a-și risca propria siguranță.
Poarta principală este puternic apărată, adesea cu un pod mobil. Și poarta principală ducea într-o curte interioară unde trupele care intrau puteau fi prinse.
Scările în spirală au fost concepute special pentru a șerpui în sensul acelor de ceasornic permițând apărătorilor să-și folosească liber brațul drept forțând atacatorii să folosească brațul stâng fiind mai slab.
Într-un cuvânt, lux. Palatele au fost adesea menite să arate bogăția și opulența locuitorilor, așa că au fost construite pentru a impresiona. De exemplu, Palatul Versailles din Franța are 2.300 de camere, în timp ce Palatul Buckingham are „doar” 800.
Palatele erau de obicei impunătoare și adesea umplute cu lucrări de artă, mobilier și alte accesorii de neprețuit, care, de asemenea, subliniau bogăția locuitorilor. Pe lângă clădirea în sine, palatele erau adesea renumite pentru grădinile lor frumoase.
Se crede că cel mai vechi palat care a supraviețuit este Palatul Knossos din Creta, care datează din jurul anului 1950 î.Hr., făcându-l vechi de aproape 4.000 de ani!