Home » Când, unde, cum » Povestea neștiută a Castelului Banffy de la Bonțida, „Versailles-ul Transilvaniei”. Legenda înfricoșătoare care circulă despre acest castel

Povestea neștiută a Castelului Banffy de la Bonțida, „Versailles-ul Transilvaniei”. Legenda înfricoșătoare care circulă despre acest castel

Manolică Anca / 07.09.2021, 14:52
Povestea neștiută a Castelului Banffy de la Bonțida, „Versailles-ul Transilvaniei”. Legenda înfricoșătoare care circulă despre acest castel

Castelul Banffy de la Bonțida este unul din cele mai populare obiective turistice din județul Cluj. În ultimii ani, locația a devenit cunoscută și datorită festivalului de muzică Electric Castle, organizat anual, începând din 2013. Află povestea neștiută a Castelului Banffy de la Bonțida, locul unde se desfășoară unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri de muzică din România.

Povestea Castelului Banffy de la Bonțida

Castelul Banffy este cunoscut și ca Versailles-ul Transilvaniei, fiind un întreg ansamblu arhitectonic ale cărui baze au fost puse de o familie pe nume Banffy, din comuna Bonțida, județul Cluj. Dacă, la început, castelul a fost construit într-un stil renascentist, în urma modificărilor din secolul al XVIII-lea el a ajuns să fie în stilul baroc și din secolul al XIX-lea, în stil romantic.

Castelul a fost construit între anii 1437 şi 1543, membrii familiei Banffy locuind aici până în anul 1944, când au fost evacuaţi de germani. Aceștia căutau să trans­forme castelul în spital militar, lucru care s-a şi întâm­plat, palatul funcţionând ca spital militar, până la termi­narea celui de-Al Doilea Război Mondial. În această perioadă, mulți militari au murit în incinta castelului, fie din cauza rănilor, fie din cauza bo­lilor de care sufereau.

Ulterior, după ce trupele germane au început să se retragă, ele au jefuit, atacat și incendiat întreg ansamblul. Mobila a fost distrută în totalitate, la fel și galeria de portrete și biblioteca. După stingerea războiului, într-o parte a castelului a început să funcţioneze o cooperativă agricolă, după care construcția a ser­vit ca depozit pen­tru diverse ma­teriale.

Castelul Banffy de la Bonțida
Castelul Banffy de la Bonțida

Legenda înfricoșătoare care circulă despre acest castel

Castelul Banffy din judeţul Cluj a devenit și mai cunoscut datorită legendelor  sale care spun că pe acolo bântuie mai multe fantome. Se spune că fantoma unui tânăr care lucra la castel şi a fost ucis apare din când în când în părți diferite ale complexului.

Prezența germanilor la castel a inspirat ani de zile jocurile co­piilor din sat, care mergeau seara acolo și se jucau de-a soldații. Băieţii, tri­mişi de părinţi cu oile la păscut, duceau animalele la un etaj al castelului, de unde ele nu puteau să coboare, în acest timp ei inventând fel și fel de jocuri de război. Involuntar, în toiul „lup­telor”, mulţi dintre ei au spus că au fost mar­torii unor în­tâmplări bizare, la locul încăierării apărând nişte făpturi transparente, îmbrăcate în uniforme de soldaţi.

O altă poveste este cea a două fete din Bonţida, Maria şi Ionela, care descoperiseră, pe când aveau doar 10 ani, un tunel subteran se­cret, care lega Castelul Banffy de Bise­rica Greco-catolică din localitate. Acesta a devenit rapid un nou loc de joacă al copiilor din sat, aceștia descoperind în el şi ceva care semăna foarte mult cu un mijloc de transport care fusese folosit, s-ar părea, pentru a-i trans­porta în se­cret pe cei din castel, la biserică.

Când părinții copiilor au aflat despre tunel, l-au astupat imediat, pentru a evitua o tragedie. Însă, înainte de asta, un grup de băieţi care intrase să se joace în subsol a fost luat prin surprindere de zeci de lilieci care apăruseră parcă de nicăieri. Nimeni nu mai văzuse până atunci lilieci în tunel.

Din acest motiv, toți oamenii din zonă consideră castelul și împrejurimile a fi bântuite. De-a lungul timpului, unii martori oculari au raportat numeroase apariţii de fantome bănuite a fi ale soldaților germani care au murit în timpul războiului. Mulţi spun au văzut siluete oameni în cârje apărând, dis­părând sau plimbându-se printre zidurile castelului.

Castelul Banffy de la Bonțida a suferit serioare avarii după al Doilea Război Mondial
Castelul Banffy de la Bonțida a suferit serioare avarii după al Doilea Război Mondial

Lidl investește 150.000 lei în renovarea castelului

După ce recent, fun­da­ţia „Tran­sylvania Trust” a alo­cat două milioane de euro pentru a restaurarea unei aripi a castelului şi capela. În prezent, cas­telul Banffy este re­no­vat în proporţie de 20%, fiind nevoie de circa șapte milioane de euro pentru o restaurare totală.

Lidl se implică și el, pentru al treila an consecutiv, în renovarea castelului Banffy de la Bonțida. În 2021, retailerul și-a propus ca, pentru pentru fiecare recipient PET sau doză de aluminiu care este colectat la EC_Special, să doneze câte 1 leu pentru restaurarea monumentului. Chiar dacă pe timpul celor 10 zile de festival Electric Castle, participanții au colectat aproximativ 5.000 de recipiente, Lidl a donat 150.000 lei.

Suma urmează a fi investită în restaurarea unor porți și uși aferente clădirii principale și de la grajduri, precum și în dezvoltarea infrastructurii pentru a facilita accesul turiștilor. Din 2019, Lidl a investit peste 340.000 lei pentru ca povestea castelului Banffy de la Bonțida să meargă mai departe.