Home » Life & Style » Timp liber » Tunelurile secrete de sub orașul Cluj-Napoca, între mit și realitate. Ce dezvăluie cercetătorii

Tunelurile secrete de sub orașul Cluj-Napoca, între mit și realitate. Ce dezvăluie cercetătorii

Alexandru Cazacu / 10.08.2021, 08:59
Tunelurile secrete de sub orașul Cluj-Napoca, între mit și realitate. Ce dezvăluie cercetătorii

De-a lungul vremii mai multe legende urbane au luat naștere în jurul orașului Cluj-Napoca. Ei bine, printre acestea se află și cea care spune că sub oraș ar exista o rețea de tuneluri secrete care datează chiar din perioada medievală.

Există sau nu tuneluri secrete sub orașul Cluj-Napoca

Potrivit istoricilor, în Evul mediu tunelurile subterane erau realizate pentru a oferi locuitorilor unei cetăți posibilitatea de a scăpa dacă aceasta era asediată. Cu toate acestea, pentru a preveni ca posibilii inamici să afle unde sunt, intrările și ieșirile din aceste tuneluri subterane erau ținute secrete.

Una dintre cele mai cunoscute legende urbane în legătură cu orașul Cluj-Napoca spune că sub oraș ar exista o rețea de tuneluri, care duce din centrul orașului, până la periferie. Ei bine, în anii ’60, o echipă de cercetători a făcut o serie de investigații arheologice pentru a descoperi și documenta eventualele ieșiri ale tunelurilor secrete de sub orașul Cluj-Napoca.

De unde porneau tunelurile secrete de sub Cluj-Napoca

Istoricii sunt de părere că ar fi existat câteva tuneluri de mari dimensiuni, care ar lega centrul orașului de biserica din Mănăștur, de cetatea de la Florești sau de fortificația austriacă de pe Cetățuie. Totodată, se vorbește despre un tunel subteran care ar fi plecat de la Biserica reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu și ar avea ieșirea în zona cimitirului Hajongard, dar și despre o rețea de tunele folosite de Securitate, care ar lega mai multe puncte din centrul Clujului.

Tunelurile secrete de sub orașul Cluj-Napoca, între mit și realitate
Tunelurile secrete de sub orașul Cluj-Napoca, între mit și realitate. Ce spun cercetătorii despre existența acestora

Cu toate aceste care o fi realitatea cu privire la aceste tuneluri secrete de sub Cluj-Napoca? Ei bine, potrivit istoricului Tudor Sălăgean, în urmă cu mai mult timp, Clujul era un important centru comercial. Așadar, sub clădirile din centru se aflau mai multe pivnițe cu încăperi secrete, care erau utilizate pentru depozitarea unor bunuri sau ca refugii în caz de pericol.

”În ceea ce privește tunelurile lungi de câțiva kilometri, care ar lega Clujul medieval de diferite puncte situate în afara acestuia, ele reprezintă o aberație tehnică, fiind, foarte probabil, unul dintre produsele sedimentate de-a lungul secolelor ale imaginarului colectiv”, spune istoricul clujean Tudor Sălăgean în cartea ”Mituri și legende din tradiția multimilenară a Clujului”.

Misterele din subsolurile bisericii Sfântul Mihail din centrul orașului

Cel mai probabil, mulți dintre clujeni au auzit și legendele despre misterioasele subsoluri ale bisericii Sfântul Mihail din centrul orașului Cluj. Pentru o bună perioadă de timp, acestea nu au fost accesibile cercetătorilor. Cu toate acestea, istoricii se întreabă dacă toate aceste lucruri sunt suficiente pentru a presupune existența unor posibile ieșiri secrete, care să ofere locuitorilor posibilitatea de a scăpa în caz de pericol.

Ei bine, acum rămâne de văzut dacă se va face o nouă investigație care să ateste sau să infirme existența unei astfel de rețele subterane de tuneluri subterane și încăperi din perioada medievală. Însă deocamdată, legendele acestora conferă orașului Cluj-Napoca un oarecare mister, permițându-ne să ne imaginăm un altfel de Cluj, potrivit monitorulcj.ro.