Home » Life & Style » Timp liber » Trecutul neștiut al Palatului Mogoșoaia. Cine l-a construit, când a fost inaugurat, de unde provine numele și ce poți vedea de fapt aici

Trecutul neștiut al Palatului Mogoșoaia. Cine l-a construit, când a fost inaugurat, de unde provine numele și ce poți vedea de fapt aici

Alexandru Cazacu / 21.09.2021, 10:15
Trecutul neștiut al Palatului Mogoșoaia. Cine l-a construit, când a fost inaugurat, de unde provine numele și ce poți vedea de fapt aici

Situat la aproximativ 15 kilometri distanță de centrul Capitalei, Palatul Mogoșoaia este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din zonă. Cu o istorie impresionantă, palatul care a aparținut vreme de aproape 120 familiei Brâncoveanu, este vizitat anual de foarte mulți turiști și poate fi alegerea perfectă pentru o minivacanță de weekend.

Cine a construit Palatul Mogoșoaia, când a fost inaugurat și de unde provine numele acestuia

Palatul Mogoșoaia a fost ridicat la porunca voievodului Constantin Brâncoveanu, pe malul stâng al râului Colentina. Inaugurată la data de 20 septembrie 1702, clădirea a fost construită în stil brâncovenesc, stil care a mai fost folosit anterior la un alt palat al domnitorului. Deși se știe data la care s-au finalizat lucrările, nu există informații certe despre data începerii lucrărilor la palat. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că Brâncoveanu a început să cumpere teren în acea zonă din 1681, de la boierul Mogoș. Se pare că numele palatului vine chiar de la văduva boierului.

Din nefericire, în 1714, Constantin Brâncoveanu și fii săi au fost duși la Constantinopol și executați, iar toate bunurile familiei au fost confiscate de otomani. După ce palatul a fost deposedat de toate bogățiile, turcii l-au transformat în han. Ulterior, clădirea a fost răscumpărată de Ștefan Cantacuzino și returnat marelui ban Constantin Brâncoveanu, nepotul domnitorului. Așadar, Palatul Mogoșoaia a rămas în posesia familiei până la începutul secolului al XIX-lea.

Istoria Palatului Mogoșoaia

De-a lungul vremii, Palatul Mogoșoaia a fost restaurat de mai multe ori, după ce a suferit distrugeri în repetate rânduri. Clădirea a fost devastată de otomani în perioada războiului ruso-turc *1768 – 1774), pentru că Nicolae Brâncoveanu a fost de partea rușilor. De asemenea, o altă distrugere semnificativă a Palatului Mogoșoaia a avut loc în timpul Revoluției de la 1821. La vremea respectivă, Grigore Brâncoveanu (ultimul urmaș al Brâncovenilor) a fugit la Brașov, iar palatul a ajuns pe mâna pandurilor.

După moartea ultimului urmaș al Brâncovenilor, Palatul Mogoșoaia a fost moștenit de fiica adoptivă a acestuia, Zoe Mavrocordat. În urma căsătoriei lui Zoe cu Gheorghe Bibescu, palatul a trecut în familia acestuia, fiind restaurat între 1860 și 1880.

Cine a construit Palatul Mogoșoaia și când a fost inaugurat
Cine a construit Palatul Mogoșoaia și când a fost inaugurat

Ce poți să vezi la Palatul Mogoșoaia

În zilele noastre, una dintre principalele atracții turistice din Palatul Mogoșoaia este Muzeul de Artă Brâncovenească.

De asemenea, dacă ajungi aici, trebuie neapărat să vizitezi principala clădire a complexului. Mai exact, este vorba despre Palatul construit de Constantin Brâncoveanu unde, la primul etaj puteți găsi apartamentele familiei princiare. La parterul Palatului se află camerele servitorilor, iar la subsol o pivniță.

Printre principalele atracții turistice de la Palatul Mogoșoaia se numără și Capela Gheorghe Bibescu. Aceasta a fost construită după 1880 și adăpostește mormintele prinților Mihai și Gheorghe Basarab-Brâncoveanu.

Cuhnia sau bucătăria este situată în curtea Palatului Mogoșoaia și are patru turnuri de aerisire. Turnul porții se află la intrarea în complex, iar în acesta se poate urca pe o scară exterioară. Atât cuhnia, cât și turnul porții au fost renovate între 1922 și 1930 de către Martha Bibescu.

Lângă turnul porții se află Biserica Sfântul Gheorghe. Lăcașul de cult a fost ctitorit de Constantin Brâncoveanu și a fost finalizată în anul 1688. Aici puteți găsi mormântul lui George-Valentin Bibescu. Biserica adăpostește și tabloul în care este ilustrat Constantin Brâncoveanu alături de cei patru fii ai săi.