Home » Life & Style » Cât costă să închiriezi un ATV la munte și ce e bine să știi înainte de prima ta cursă

Cât costă să închiriezi un ATV la munte și ce e bine să știi înainte de prima ta cursă

Voicu Costin / 17.03.2022, 08:36
Cât costă să închiriezi un ATV la munte și ce e bine să știi înainte de prima ta cursă

All Terrain Vehicle sau ATV, cum este cunoscut de majoritatea persoanelor, este un vehicul folosit în special pe drumurile montane. Fie că este utilizat pentru deplasare, fie că este folosit pentru salvarea oamenilor de către salvamont, acest mijloc de transport este foarte popular în rândul oamenilor. Cum se conduce un ATV, de ce documente ai nevoie și cât costă să închiriezi unul?

Cum folosim un ATV

Cu o masă de doar câteva sute de kilograme și cu un motor a cărui putere variază între 20 și 50 CP, dar care poate ajunge chiar și aproape de 150 CP, acest mijloc de transport se întâlnește cel mai des în zona de munte.

Sunt multe roluri pe care un astfel de vehicul le poate îndeplini, dar cele mai multe se leagă de exploatarea acestuia în teren accidentat. Astfel, vei găsi în mod frecvent ATV-uri în dotarea serviciilor de Salvamont, a Jandarmeriei și a Poliției.

Pentru a conduce un ATV este nevoie de o minimă cunoaștere a modului în care acesta poate fi condus. Chiar dacă deții o mașină sau o motocicletă, acestea sunt diferite din punctul de vedere al comenzilor și  în ceea ce privește dinamica din timpul condusului.

Cum folosești corect ATV-ul

Pentru o manevrare corectă a unui ATV, trebuie respectați pașii:

  • pornește motorul și așteaptă până când atinge temperatura optimă.
  • cuplează frâna de spate și transmisia.
  • eliberează frâna de mână și frâna de spate, concomitent cu acționarea accelerației.
  • acționează delicat ambreiajul, pentru a evita smuciturile.
  • eliberează maneta de accelerație la schimbarea treptelor de viteză.
  • acționează în mod egal frâna spate și frâna frontală.
  • nu frâna în curbe și la parcurgerea suprafețelor umede.
  • în viraje, transferă-ți centrul de greutate către interiorul virajului.

Cine poate conduce un astfel de vehicul

Conform OUG nr. 195 din 12 decembrie 2002 aplicată Codului Rutier, poți conduce un cvadriciclu cu o greutate de maximum 400 kg, dacă ai o vârstă de minimum 16 ani. Pentru aceasta, ai nevoie de un permis de conducere de tip B1, iar puterea motorului nu trebuie să fie mai mare de 15 kW. În cazul vehiculelor destinate transportului de mărfuri, masa maximă a vehiculului este de 550 kg.

Indiferent de utilizarea sa, dacă ATV-ul este electric, limita aplicată masei totale va exclude greutatea bateriei. În cazul în care îți dorești un ATV ale cărui caracteristici tehnice sunt superioare, este nevoie să fii titularul unui permis de conducere de categoria B. Tot Codul Rutier spune că ai obligația de a purta cască de protecție și vestă reflectorizantă, ceea ce este valabil și în cazul pasagerului.

Ce trebuie să faci înainte de prima cursă

Dacă vrei să ai parte de o experiență frumoasă, trebuie să te asiguri că aceasta se va desfășura în siguranță. Ce trebuie să faci înainte de a porni motorul ATV-ului?

  • alege un drum forestier de dificultate ușoară pentru a putea anticipa reacțiile vehiculului.
  • nu conduce pe drum asfaltat, unde ATV-ul poate avea reacții greu de controlat, mai ales pe frânare și în curbe.
  • solicită un mic instructaj din partea unui conducător experimentat și parcurge câțiva kilometri cu el ca pasager.
  • poartă o ținută lejeră care să îți permită să faci mișcări ample cu ușurință.
  • alege un ATV dotat cu o cutie de viteze automată pentru mai multă ușurință în condus.
  • poartă cască de protecție și ochelari cross.

Preţuri pentru închiriere ATV

În România, în stațiunile montane, prețurile pentru închirierea unui ATV diferă. Un criteriu în acest sens este durata, dar și locația unde urmează a fi folosit.

  • 200 lei pe oră – preț de închiriere pentru 1 oră – Minim 2 ATV-uri. Pentru grupurile mai mari de 8 persoane, prețurile pot diferenția și pot ajunge să fie mai mici. Acesta este anunţul unei companii care oferă spre închiriere ATV-uri.

Alte companii oferă posibilitatea de a închiria și un singur ATV pentru minim o oră, la prețul de 100 de lei. Prețurile pot diferenția în funcție de zonă și stațiune.