Home » Auto » Ce înseamnă de fapt literele P, R, N, D la cutiile de viteze automate. Semnificația pentru fiecare în parte

Ce înseamnă de fapt literele P, R, N, D la cutiile de viteze automate. Semnificația pentru fiecare în parte

Voicu Costin / 15.12.2021, 10:06
Ce înseamnă de fapt literele P, R, N, D la cutiile de viteze automate. Semnificația pentru fiecare în parte

Românii sunt adepții schimbărilor, de aceea când vine vorba de alegerea unei mașini, vor să aibă tot confortul. Cutia de viteze automată este o opțiune pentru mulți dintre noi, oferind o experiență mai plăcută la condus. Sunt însă și șoferi care nu știu ce reprezintă literele P, R, N și D, care apar însemnate pe schimbător.

Avantajul cutiei de viteze automate

Agreată de toți participanții care petrec câteva ore în trafic pe zi, de obicei locuitorii orașelor aglomerate din România, cutia de viteze automată a devenit o necesitate. Opțiunea de a renunţa la folosirea schimbătorului de viteze manual a început să fie căutată de cât mai mulți români în ultimii ani.

Drumurile lungi sau traficul infernal ori condițiile oferite de infrastructură au reușit să convingă oamenii să se îndrepte spre alegerea mașinilor automate, ca urmare ei aleg ca mașina să fie dotată cu sisteme de atenționare privind traficul și eventualele pericole de pe carosabil.

Literele inscripționate pe cutia de viteză automată poate sunt încă o enigmă pentru câțiva șoferi, de aceea vom explica pe rând ce reprezintă și la ce folosește fiecare setare.

Ce înseamnă literele P, R, N și D de pe schimbătorul cutiilor automate?

Potrivit mecanicilor auto, fiecare literă de pe schimbătorul de viteze automate reprezintă o setare individuală a vitezei sau o sarcină unică pentru transmisie.

Ce reprezintă litera P?

Litera P reprezintă setarea PARK a cutiei de viteze. Tradus din limba engleză, șoferii folosesc această setare atunci când vor să parcheze autoturismul. Atunci când schimbătorul de viteze este în poziția PARK, treptele transmisiei sunt blocate, ceea ce împiedică roțile să se rotească înainte sau înapoi. Cu toate acestea, majoritatea vehiculelor echipate cu transmisii automate necesită ca, la pornirea mașinii, transmisia să se afle în setarea PARK.

Ce reprezintă litera R?

Litera R vine de la cuvântul REVERSE. Tradus din limba engleză, șoferii folosesc această setare când vor să se deplaseze cu spatele. „A băga în marșarier” este o propoziție pe care mulți șoferi o cunosc. Atunci când schimbați maneta de viteze din setarea P în setarea R este cuplată treapta de viteză a transmisiei care permite roților motoare să se rotească în marșarier. O mașină nu poate fi pornită dacă este selectat modul R, ci doar în P.

Ce reprezintă litera N?

Litera N reprezintă setarea NEUTRAL. Tradus din limba engleză, șoferii folosesc acest mod când vor ca transmisia automată să fie în poziția neutru. Această setare eliberează angrenajele și permite roților să se rotească liber. Majoritatea posesorilor de mașini cu transmisie automată nu folosesc setarea N decât dacă motorul mașinii nu pornește. Unii șoferi folosesc setarea N a cutiei automate atunci când așteaptă la semafor ca să nu mai folosească piciorul pentru pedala de frână.

Ce reprezintă litera D?

Litera D vine de la cuvântul DRIVE. Tradus din limba engleză, șoferii folosesc această setare pentru a conduce autoturismul în mod normal. Odată selectată această setare, treapta de viteză va transmite putere roților și va urca în treptele superioare de viteză pe măsură ce rotațiile motorului vor atinge nivelul optim. Astfel autoturismul va funcţiona în mod normal, schimbând vitezele după modul de condus.