Home » Life & Style » Cât măsoară, în 2022, Turnul Eiffel. Nu este prima dată când își modifică înălțimea

Cât măsoară, în 2022, Turnul Eiffel. Nu este prima dată când își modifică înălțimea

Voicu Costin / 28.03.2022, 08:00
Cât măsoară, în 2022, Turnul Eiffel. Nu este prima dată când își modifică înălțimea

Turnul Eiffel este fără îndoială una dintre cele mai faimoase construcții din lume. Uimitoarea capodoperă este vizitată anual de milioane de oameni, care aleg să își petreacă vacanța în Orașul Iubirii, Paris. Din anul 1889, de când a fost terminat, turnul și-a modificat înălțimea de 4 ori. Cum este posibil acest lucru și ce înălțime măsoară în momentul de față?

Grandoarea Turnului Eiffel

Turnul Eiffel este o construcție faimoasă din Paris ce măsoară 324 m înălțime. Turnul a devenit simbolul Franței, după ce a fost construit. A fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel și Co. Gustave Eiffel, inițial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susținător al său și a cumpărat brevetul. Turnul, care poartă numele creatorului său, este una dintre principalele destinații turistice ale Parisului, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual.

Structura a fost construită între anii 1887-1889. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oțel.

La începuturile sale, publicul a întâmpinat cu multă reticență această construcție, considerând-o inestetică. Astăzi însă, este considerat drept simbolul orașului și una dintre cele mai frapante piese de artă arhitecturală din lume.

Turnul are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, și are o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit, era cea mai înaltă clădire din lume. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel își schimbă înălțimea cu câțiva centimetri datorită contracției și dilatării aliajului de metale.

Construcția are 3 niveluri. Accesul publicului se poate face la primul și al doilea nivel, atât pe scări, cât și cu liftul, în schimb, accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.

Pentru a patra oară în istoria sa, Turnul Eiffel a crescut în înălţime

La finalul anului 2021, măsura 300 de metri în înălţime (excluzând antena din vârf). Anul acesta a crescut cu încă 6 metri. Totul se datorează unei antene care a fost instalată în vârful turnului, cu elicopterul.

Acesta a crescut treptat, încă de trei ori, de la realizarea sa, prin diferite mijloace. În plus, în fiecare vară, structura sa devine mai înaltă, odată ce temperaturile cresc. Din cauza expansiunii termice, temperaturile ridicate cresc volumul său, ceea ce înseamnă că Turnul Eiffel devine, cel puţin din punct de vedere tehnic, mai înalt, cu câţiva centimetri.

Se pare că modificările aduse turnului celebru nu se opresc aici. Se doreşte ca în 2024, Turnul Eiffel să fie vopsit în culoarea aurie, pentru Jocurile Olimpice. Aceasta ar fi fost culoarea pe care inginerul Gustave Eiffel şi-ar fi dorit-o iniţial, atunci când a creat unul dintre cele mai faimoase construcții din lume.

Turnul Eiffel a fost vopsit de 18 ori, de la construcţia sa inițială și până în prezent. Întreținerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani.