Home » Life & Style » Cum a devenit Parisul orașul romantismului și unde ar trebui să meargă îndrăgostiții care ajung aici. 11 locuri deosebite

Cum a devenit Parisul orașul romantismului și unde ar trebui să meargă îndrăgostiții care ajung aici. 11 locuri deosebite

Ileana Mladinoiu / 19.01.2022, 14:42

Dacă vă veți întreba în jurul cărui oraș este reprezentată dragostea în lume, veți descoperi  că Parisul se află frecvent pe buzele tuturor. Fie că sunteți francez sau un turist străin, acest oraș are un efect incredibil asupra viziunii despre romantism. Monumentele sale, luminile, moda, gastronomia și multe altele sunt motive care fac din Paris orașul iubirii. Potrivit unui clasament recent, 24% dintre oamenii singuri din Europa consideră că Parisul rămâne, pe lângă oraș al luminii, libertății, și orașul romantismului, capitala iubirii.

Capitala Franței, destinația de vis pentru îndrăgostiți

Capitala Franței este o destinație de vis pentru vacanțe romantice și oferă un număr impresionant de experiențe sub semnul iubirii, indiferent de locul unde îndrăgostiții pot sorbi dintr-o cupă de șampanie sau lua cina într-o ambianță confortabilă dintr-un bistrou renumit. Există în Paris de toate pentru toate gusturile.

În secolul al XIX-lea, curentul romantic s-a răspândit în toată Europa, iar Parisul a fost cuprins de fenomen. Apar romancieri și poeți ca Hugo, Lamartine, Chateaubriand și mulți alții. Ani mai târziu, spre sfârșitul secolului, Parisul își păstrează aureola romantică datorită arhitecturii și modului său special de viață.

A vorbi despre Paris înseamnă a te gândi la îndrăgostiții care stau îmbrățișați pe o bancă publică, înseamnă să admiri grădinile pitorești, să descoperi eleganța și distincția franceză.

În ce locuri misterioase din Paris ar trebui să meargă îndrăgostiții

Farmecul și romantismul Parisului se exprimă mai întâi prin monumentele sale, dar și prin acele locuri misterioase, unde oricine se poate bucura de savoarea unui vin roșu la o discuție cu prietenii.

Desigur, Turnul Eiffel seduce, dar sunt și alte locuri mai puțin populare care atrag îndrăgostiți de pe întreaga planetă. De exemplu, în arondismentul 9 se află Muzeul Vieții Romantice.

„Pont des Arts”, numit și „podul îndrăgostiților”, este un loc în care se obișnuiește să vii să-ți pui o dorință cu iubitul și să te săruți. Chiar dacă Robert Doisneau i-a imortalizat pe îndrăgostiți cu celebra sa fotografie „The kiss of the Hôtel de Ville” în 1950, Parisul este plin de locuri pitorești care te proiectează instantaneu într-un romantism ambiental.

Clădirile Haussmann, străduțele pietruite din Marais sau Montmartre, peisajul schimbător de la fiecare colț de stradă înseamnă că există întotdeauna ceva de descoperit pentru doi îndrăgostiți.

Artiștii și scriitorii care au contribuit la reputația romantică a Parisului

În secolul al XIX-lea, cum spuneam, scriitorii francezi au făcut din Paris un oraș celebru. Stilul distins al scriitorilor Alphonse de Lamartine, Victor Hugo, George Sand, Chateaubriand, Lamartine, Alexandre Dumas, Jean Cocteau, Honoré de Balzac, Charles Baudelaire, Alfred de Musset etc. sublimează sentimentul de iubire, așternându-l pe hârtie într-un mod melodios, pasional și melancolic.

Pe vremea aceea, burghezia era îndrăgostită de seri literare în care textele erau citite în versiunea lor originală, chiar și populațiilor străine. Așa a fost limba franceză exportată în multe țări europene. Cuvinte precum „I love you”, „honey”, „love”, „Rendez-vous” sau „Fiancée” au intrat în vocabularul comun al vorbitorilor de engleză sau de limbă română.

Limbajul iubirii la scriitorii romantici francezi

Victor Hugo: „Ne petrecem jumătate din viață așteptând pe cei pe care îi iubim, iar cealaltă jumătate părăsindu-i pe cei pe care îi iubim”. Alexandre Dumas: Prietenia este o stea, pe când dragostea…dragostea nu este decât o lumânare. O să-mi spui că există mai multe tipuri de lumânări, și că printre ele unele sunt mai bune; cea trandafirie e cea mai bună, dar oricât de trandafirie ar fi lumânarea, tot se topește, pe când steaua strălucește mereu”.

Honoré de Balzac: „Dragostea este singura pasiune care nu suferă nici trecutul, nici viitorul. Dragostea nu este doar un sentiment, este și o artă. Un cuvânt simplu, o precauție, un nimic, dezvăluie unei femei marele și sublimul artist care își poate atinge inima fără a o stigmatiza”.

La un moment dat, scriitorii, poeții și artiștii francezi s-au întâlnit în barurile și cafenelele pariziene pentru a discuta despre lume. Între fumul de țigară și un pahar cu alcool, ei și-au invitat la masă pe mulți dintre colegii lor precum Oscar Wilde, Scott Fitzgerald sau Ernest Hémingway.

Locuri romantice din Paris, destinații de vacanță

De-a lungul anilor, Parisul a devenit un „focar” de întâlniri, inspirație și creativitate, hrănindu-și reputația tot mai mare de oraș al luminii și al romantismului.

Colina Montmartre

Dincolo de Basilica Sacré-Coeur ce domină cu mândrie dealul, este întregul cartier Montmartre care întruchipează romantismul parizian prin excelență. Străzile sale mici și pline de viață oferă o priveliște uluitoare asupra acoperișurilor din ardezie ale capitalei. Partea „micului sat parizian” de altădată și posibilitatea de a găsi bucăți din atmosfera Parisului-perioada Belle Epoque- fac din Montmartre unul dintre locurile preferate pentru îndrăgostiți. Acolo vor putea găsi hoteluri fermecătoare, restaurante și cafenele confortabile.

Zidul iubirii din Paris

Ascuns în mica piață Jehan Rictus de lângă stația de metrou Abbesses, zidul „Te iubesc” își propune să împace toate popoarele. Dacă zidurile și granițele au în general funcția de despărțire, la Paris acest zid al iubirii este, dimpotrivă, un loc de împăcare unde doar dragostea își găsește locul. Se pot descifra aici peste 300 de „Te iubesc” în 250 de limbi diferite.

Ponts des Arts și Pont de l’ Archevêché din Paris

Tradiția ar veni din Ungaria sau poate din Köln și a fost importată în Pont des Arts și Pont de l’ Archevêché unde îndrăgostiții din toate categoriile sociale vin să atârne lacăte mai mult sau mai puțin impunătoare, de diverse forme și culori, pe care sunt gravate numele sau iniţialele acestora. Ideea a fost să lase o urmă a dragostei și a trecerii lor prin capitala romantismului.

Din păcate, greutatea lacătelor amenință să strice balustradele de plasă ale podului. De aceea, lacătele au fost scoase în 2015. Cu toate acestea, Pont des Arts și Pont de l’Archevêché rămân locuri emblematice pentru plimbările amoroase și locuri pentru picnicuri în rândul cuplurilor.

Grădina Muzeului Vieții Romantice

Un adevărat mic paradis de pace și liniște, grădina Muzeului Vieții Romantice îi încântă pe îndrăgostiții în căutarea liniștii. Pe vreme rece sau ploioasa, ei se pot refugia sub fermecătoarea seră vitrată. Aici se pot încălzi în timp ce beau un ceai bun. Când soarele strălucește, nimic nu este mai plăcut decât să meargă și să se relaxeze printre frunzișul acestei minunate grădini cu flori magnifice ce parfumează aerul. Deși locul devine din ce în ce mai faimos, grădina este rar aglomerată și rămâne simplu să găsești un loc în care să stai alături de partenerul tău.

Place Dauphine

Place Dauphine este cunoscută a fi cea mai romantică piață din Paris. Situată pe Île de la Cite  și ascunsă de mici clădiri fermecătoare, pare a fi un loc secret. Totuși, este foarte cunoscut pentru că a fost locul de viață al unuia dintre cele mai cunoscute cupluri din oraș: Yves Montand și Simone Signoret, care au stat acolo 15 ani de zile. Înconjurată de clădiri solide care își păstrează liniștea și de mici restaurante cu terase unde te poți relaxa să bei sau să mănânci, piața a rămas, an de an, unul dintre reperele preferate ale îndrăgostiților.

Square du Vert-Galant

Ridicat ca un omagiu adus numeroaselor amante ale lui Henri al IV-lea, locul nu putea fi decât romantic. Situat în vârful Ile de la Cité, Square du Vert Galant este un spațiu verde înconjurat de Sena. Invadat in zilele de vara, rămâne unul dintre locurile preferate de îndrăgostiții care apreciază prezența apei și a copacilor.

Turnul Eiffel

Din vârful celor 324 de metri ai săi, impozanta Doamnă de Fier veghează de mai bine de o sută de ani pe iubitorii care au venit să se sărute pe iarba  grădinii din Champs de Mars. Martor la numeroase cereri în căsătorie, primele sărutări și alte îmbrățișări tandre și pasionale, Turnul Eiffel rămâne un loc de neratat pentru cuplurile în căutare de romantism.

Desigur, creația lui Gustave Eiffel este înainte de toate o performanță arhitecturală care fascinează întreaga lume și al cărei vârf oferă o superbă panoramă, dar există și un loc unde se termină grădina Champ-de-Mars. Acolo îndrăgostiții vor vedea zidul păcii, tot din sticlă alcătuit și inspirat de zidul plângerii Ierusalimului. Ei pot lăsa acolo un mesaj de pace într-unul dintre interstițiile sale.

Cimitirul Pere-Lachaise

Cu cele 43 de hectare ale sale, cimitirul Père-Lachaise este în prezent cel mai mare spațiu verde din capitală, dar și unul dintre cele mai frumoase. Loc al romantismului, aici peste 4.000 de copaci, inclusiv arțari, frasin, cedri și castani pot fi admirați. În Pere-Lachaise, sunt grupate cele mai vechi morminte, unde stau marile figuri ale Primului Imperiu. Frumusețea locului vine din natura luxuriantă care se îmbină cu morminte și capele funerare. Pere- Lachaise fascinează  îndrăgostiți care visează la misterele și secretele pe care le ascunde.

Plimbare pe cheiurile Senei

Cheiurile Senei rămân o necesitate pentru plimbările în doi. Râul parizian este cel mai popular ghid pentru plimbările amoroase. Leagăn al capitalei, malurile Senei trasează istoria orașului și i-au fermecat pe îndrăgostiți de secole. Perfect pentru plimbări în doi, îi atrage pe îndrăgostiții care caută o atmosferă liniștită și mici restaurante gustoase.

Uitați de Netflix și tăvile de masă în fața televizorului și planificați apoi o întâlnire absolut pariziană la „Moulin Rouge” sau la extravagantul „Lido”. Acest cabaret a susținut spectacole uluitoare, pline de farmec și foarte colorate încă din secolul al XIX-lea.

Locurile mitice pariziene de vizitat pentru iubitorii de literatură

Dacă doriți să vă scufundați în Parisul boem al secolelor 18/19/20, atunci va trebui să vizitați bistrourile și cafenelele care i-au inspirat pe iubitorii acestei arte subtile, limbajul iubirii.

Le Café de Flore

Se află pe bulevardul Saint-Germain în cartierul foarte frumos St.Germain des Prés. O cafenea dragă lui Jean-Paul Sartes și Simonei de Beauvoir, care au venit fără bani să-și petreacă ziua la prețul modest al unei cafele. Locul îi va primi și pe Albert Camus, Boris Vian sau Jacques Prévert și multe alte minți, care s-au adunat acolo pentru a participa la dezbaterile din jurul curentelor existențialiste sau progresiste.

Le Procope

Aceasta este una dintre cele mai vechi cafenele din Paris (1686), cunoscută pentru concentrația de mari gânditori care au venit să stea acolo din secolul al XVIII-lea (perioada luminilor-Voltaire, Diderot sau Rousseau) până în secolul al XX-lea (Paul Verlaine, Victor Hugo, Alfred de Musset, sau Honoré de Balzac ).

Filmele franceze care au adus celebritate Parisului

Din 1915 filmele franceze au luat amploare, lungmetrajele care se apropie de 2 ore și se concentrează pe subiectul care fascinează cel mai mult omenirea: dragostea. Unul dintre primele lungmetraje, „L’Enfant de Paris”, de exemplu, înfățișează aventurile lui Bosco care s-a îndrăgostit de micuța Marie-Laure, răpită din familia ei bogată de un bandit abominabil.

Franța, la acea vreme un pionier în domeniu, ar fi unul dintre principalii contributori de filme în lume. Primul Război Mondial va încetini dezvoltarea cinematografiei franceze. Acest lucru va lăsa loc cinematografiei de la Hollywood să se impună și să-și exporte viziunea asupra lumii.

Pentru cinematografia americană, Parisul este sinonim cu eleganța, romantismul, moda și stilul de viață francez. Distribuția în masă a producțiilor sale de la Hollywood, care prezintă Parisul în centrul intrigilor romantice, va contribui la reputația de capitală a iubirii în ochii turiștilor străini.

Moda la Paris

Moda franceză, în general, este renumită în întreaga lume datorită designerilor săi talentați și brandurilor renumite. În 1947, Christian Dior a impus noua tendință pentru care toată lumea se lupta, New Look. Femeile au reluat legătura cu feminitatea lor, iar couturier-ul a lansat apoi noua tendință a anilor ’50.

Designerii francezi au creat cele mai renumite și râvnite mărci. Tânărul Yves Saint Laurent a fost cel care a avut, poate, cel mai mare impact asupra industriei modei la sfârșitul anilor 1960 și în deceniile care au urmat. Saint Laurent nu este doar responsabil pentru trecerea unui număr mare de produse pentru bărbați către o garderobă feminină, precum smokingul, dar este și primul care a produs colecții prêt-à-porter.

Parisul rămâne astăzi o capitală oficială a modei, alături de Milano, New York și Londra. În ciuda concurenței dintre aceste orașe, moda rămâne o componentă majoră a culturii franceze și a influenței internaționale.

La final, venim cu recomandarea, ca, atunci când îndrăgostiții vor trece prin Paris, să cumpere un mic souvenir. El va fi mereu izvor de bucurie, de fericire.