Home » Life & Style » Monumente din Franța. 5 atracții turistice și poveștile lor uimitoare pe care merită să le cunoști

Monumente din Franța. 5 atracții turistice și poveștile lor uimitoare pe care merită să le cunoști

Ileana Mladinoiu / 15.01.2022, 13:41
Monumente din Franța. 5 atracții turistice și poveștile lor uimitoare pe care merită să le cunoști

Principală țară turistică din lume, Franța primește peste 800 de milioane de vizitatori în fiecare an. Țara uimește prin frumusețea și diversitatea peisajelor sale, prin numeroasele monumente de renume mondial pline de istorie și cultură. Când vorbim despre Franța se poate spune că vorbim despre Hexagon, pentru că forma sa se înscrie într-un hexagon regulat cu șase laturi și șase vârfuri. Într-adevăr, dacă trasăm linii pe harta Franței Metropolitane, obținem un Hexagon.

Franța, numită și Hexagon

Mai mult, acest poligon are trei laturi terestre și trei laturi maritime. Numele este destul de vechi. Cu toate acestea, în secolul al XIX-lea a devenit actual. Din acel moment, este folosit în școli pentru a ușura predarea și memorarea. Un motiv în plus pentru care Franța este numită Hexagonul.

Monumente din Franța. 5 atracții turistice și poveștile lor uimitoare pe care merită să le cunoști

1. Turnul Eiffel

Parisul, capitala Franței, „orașul luminilor”, are monumente celebre ce au un loc rezervat în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Proiectarea Turnului Eiffel a fost inițiată de Maurice Koechlin și Émile Nouguier, doi ingineri care au lucrat pentru Compagnie des Etablissements Eiffel. Îndoielnic la început, inginerul francez Gustave Eiffel, unul dintre cei mai buni specialiști mondiali ai construcțiilor metalice, a cumpărat drepturile pe care le dețineau cei doi colaboratori asupra brevetului.

Gustave Bonickausen, numit Eiffel, apoi Gustave, era cunoscut pentru construirea de poduri, viaducte, cum este Garabit, dar și cel care a pus osatura statuii Libertății din New York.

În 1885. Gustave și-a prezentat turnul,  terminând pe locul 3 în competiție și a semnat un acord cu guvernul care îi permite construirea lui.

Lucrările fundației au început la 28 ianuarie 1887. Peste 300 de muncitori s-au ocupat de asamblarea structurii. O lucrare care necesita un grad ridicat de precizie, în special pentru nituirea grinzilor, ridicată datorită unui proces în trei pași dezvoltat de Eiffel. Pentru a simplifica, Turnul Eiffel a fost făcut ca un robot uriaș.

Critici la adresa Turnului Eiffel

Foarte mulți oameni s-au întrebat despre estetica și utilitatea acestui turn. La rândul ei, presa s-a îndoit de soliditatea clădirii și a pariat pe eșecul acesteia cu titluri senzaționale precum „Sinuciderea Eiffel”, imediat ce un eveniment a întârziat construcția. În cele din urmă, locuitorii cartierului Champ de Mars, speriați de ideea că turnul ar putea cădea peste ei, vor merge până acolo încât să introducă un proces împotriva statului.

Punctul culminant va fi scrisoarea deschisă împotriva Turnului Eiffel, publicată în ziarul „Le Temps” la 14 februarie 1887 și semnată de nume mari precum Joris-Karl Huysmans, Guy de Maupassant, Alexandre Dumas Fils sau Charles Garnier: „Venim, scriitori, pictori, sculptori, arhitecți, amatori pasionați de frumos, până acum intacte, de la Paris, să protestăm cu toată puterea, cu toată indignarea, în numele gustului francez nerecunoscut, în numele artei și al francezului. Suntem împotriva ridicării, chiar în inima capitalei noastre, a inutilului și monstruosului Turn Eiffel, pe care publicul l-a botezat deja „Turnul Babel” (un extras din scrisoare)

Turnul Eiffel
Turnul Eiffel

Inaugurarea Turnului Eiffel

La 31 martie 1889, Turnul Eiffel a fost inaugurat după doi ani și două luni de lucrări. Ceea ce era atunci cea mai înaltă clădire construită de om din lume urma să fie monumentul emblematic al Expoziției Universale din 1889, a cărei temă era Revoluția Franceză.

Turnul Eiffel a avut un succes imediat, un monument care a știut să se impună în ciuda controverselor, devenit acum cel mai faimos din lume.

Vânzarea falsă a Turnului Eiffel

În timp ce Primăria Parisului, care a devenit proprietara monumentului după concesionare,  plănuia să distrugă turnul. Succesul acestuia, dar mai ales cadrul său unic pentru efectuarea experimentelor științifice a întârziat distrugerea lui.

Citind un articol din presa vremii, care urmărea dificultățile financiare de menținere a structurii și ipoteza vânzării monumentului, Victor Lustig, cel mai mare escroc al Americii, își imaginează un plan machiavelic. Cu ajutorul unui complice, obține antet fals de la orașul Paris, precum și un card de acces fals la turn. După ce a găsit mari dealeri de fier vechi din regiune, le-a trimis o invitație pentru o întâlnire la hotelul Crillon.

În aprilie 1925, cinci oameni de afaceri au răspuns apelului. În saloanele hotelului Crillon,  Primăria Parisului, prezintă proiectul: uriașa turlă metalică este prea scumpă de întreținut, iar statul a decis să scape de ea.

Pentru a-și face escrocheria credibilă, Victor Lustig le dă ocazia celor cinci bărbați să viziteze turnul, urcând la etajul 3, de unde dealerii de fier vechi pot contempla Parisul. Printre ei, André Poisson este ținta aleasă. Cu acest tânăr antreprenor din provincie se întâlnește la Crillon, pentru a finaliza contractul. Victor Lustig cere mită în plus față de cecul ce i-a fost dat de dealer-ul de fier vechi și afacerea a fost încheiată. Când André Poisson își dă seama de înșelătorie, era deja prea târziu. Victor Lustig și complicele lui au încasat cecul și au plecat în Austria.

Câțiva ani mai târziu Lustig va încerca din nou. De data aceasta, cumpărătorul a fost prea suspicios și l-a denunțat la poliție. Victor a fost nevoit să fugă în Statele Unite, unde și-a continuat activitățile preferate. Arestat de Serviciul Secret american, a fost trimis la închisoarea Alcatraz în 1935 și a murit în spatele gratiilor de pneumonie în 1947.

Turnul Eiffel a intrat în viața de zi cu zi și în inimile francezilor. De atunci a devenit simbolul capitalei și al întregii țări.

Replici în lume

Dacă Turnul Eiffel este cel mai faimos dintre monumentele pariziene, este, fără îndoială, și cel mai faimos dintre monumente din lume. Dovada sunt replicile realizate în cele patru colțuri ale globului. Imitații construite atât în ​​marile capitale, cât și în sate mici, unele dintre ele pe cât de surprinzătoare, pe atât de originale.

Cea mai veche replică a Turnului Eiffel este Turnul Blackpool, în nordul Angliei. Construită în 1894, are 158 de m înălțime. O imitație care va fi urmată câțiva ani mai târziu la Londra de turnul lui Watkin, care nu va vedea niciodată lumina zilei.

Cea mai mare replică (165 de metri), care este și cea mai cunoscută, este cea din Las Vegas. Două orașe americane cu numele „Paris”, în Texas și Tennessee , au și ele replicile Doamnei de Fier.

Există și copii ale Turnului Eiffel în Europa. La  Praga, de exemplu, în vârful dealului Petrin. Sau în România, la Slobozia, în mijlocul peisajului. Dar una dintre cele mai surprinzătoare replici este cea situată în satul Parij, la sud de Munții Urali, în Rusia. Este de fapt o antenă de telecomunicații pentru telefoane mobile, construită în 2005.

O altă replică este cea din Tokyo, construită în 1958 și măsoară 333 de metri, cu 9 mai mult decât vărul parizian. Sau în Pakistan, unde o replică perfectă de 80 de metri înălțime este una dintre atracțiile de top din Lahore, orașul Bahria. Sau în Sucre, Bolivia.

Lucruri neștiute despre Turnul Eiffel

  1. Camera de Comerț din Monza și Brianza (Italia) a estimat în august 2012 valoarea Turnului Eiffel la 434 de miliarde de euro, sau 1/5 din PIB-ul francez.
  2. În 1889, primii vizitatori oficiali ai Turnului Eiffel au fost familia regală britanică și Buffalo Bill.
  3. Din 1925 până în 1934, Citroën și-a oferit o reclamă grandioasă pe Turnul Eiffel în fiecare an (250.000 de becuri și 600 de km de cabluri electrice).
  4. Creat pentru Expoziția Universală din 1889, Turnul Eiffel urma să fie doar o instalație temporară. Repetăm că locuitorii din Champ de Mars au făcut o petiție pentru distrugerea acestuia.
  5. În timpul iernii, Turnul Eiffel se micșorează cu 4 până la 8 centimetri. Când temperaturile cresc, acesta revine la dimensiunea inițială. În timpul temperaturilor ridicate, expansiunea metalului face ca monumentul să se miște, cu o înclinare record de 18 cm în 1976.
  6. Cu 7 milioane de vizitatori pe an în medie, Turnul Eiffel este cel mai vizitat monument plătit din lume .
  7. Există echivalentul a 16 tone de vopsea pe Turnul Eiffel, care a fost revopsit de 18 ori. În fiecare seară, 20.000 de becuri pâlpâie la fiecare oră, timp de cinci minute, până la ora 1 a.m.
  8. Turnul Eiffel nu are suficient spațiu de depozitare. Acolo se transportă zilnic 4 tone de suveniruri și 6 până la 8 tone de mâncare pentru restaurante.
  9. Franz Reichelt, un francez de origine austriacă, a murit pe 4 februarie 1912 în timp ce sărea de la etajul 1 al Turnului Eiffel pentru a testa o parașută pe care o făcuse.

2. Monumente din Franța. Arcul de Triumf

Se impune ca un simbol naţional unde arde flacăra memoriei dedicată soldaţilor căzuţi în Marele Război. Este și un pasaj obligatoriu la toate evenimentele majore republicane, cum ar fi spre exemplu parada de 14 iulie.

Monumente din Franța. Arcul de Triumf
Monumente din Franța. Arcul de Triumf

3. Centrul Georges Pompidou

George Pompidou, care de asemenea este poreclit Beaubourg, găzduieşte anual peste 3 milioane de vizitatori. Născut din voinţa preşedintelui Republicii Georges Pompidou cu scopul creării în inima Parisului a unei instituţii policulturale dedicate în întregime creaţiei moderne şi contemporane, în cele din urmă deschise în 1977.

Centrul de artă şi cultură găzduieşte pentru prima dată în Europa o bibliotecă publică de lectură, galerii de expoziţii temporare, săli de spectacole şi cinema. De asemenea muzeul de Ară Modernă, ce păstrează una din cele trei cele mai importante colecţii din lume ale artei moderne şi contemporane.

Centrul Georges Pompidou
Centrul Georges Pompidou

4. Muzeul Louvre

Muzeul Louvre este unul dintre cele mai mari muzee din lume și din Paris, situat în inima lui, lângă malul drept al Senei. Cândva a fost o cetate construită la sfârșitul secolului al XII-lea sub Filip al II-lea. Rămășițele cetății pot fi văzute în subsolul muzeului. Clădirea a fost extinsă de mai multe ori pentru a forma actualul Palais du Louvre.

În 1682, Ludovic al XIV-lea și-a ales ca locuință Palatul Versailles, lăsând Louvre în primul rând ca loc pentru a expune colecția regală. În timpul Revoluției Franceze, Adunarea Națională a decretat ca Louvre să fie folosit ca muzeu, pentru a expune capodoperele națiunii.

Monumente din Franța. Muzeul Louvre
Monumente din Franța. Muzeul Louvre

Principalele capodopere ale muzeului sunt picturi, sculpturi, obiecte arheologice: Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, Mona Lisa de Leonardo da Vinci sau Libertatea conduce poporul, de Eugene Delacroix sunt cele mai populare lucrări ale muzeului. Este cel mai popular pe Instagram din 2014 și al șaselea cel mai geolocalizat din lume.

5. Monumente din Franța. Opera Garnier

Palatul Garnier este al treisprezecelea teatru care găzduiește Opera din Paris de când regele Ludovic al XIV-lea a fondat-o la sfârșitul anilor 1660. Acest loc somptuos a fost construit la ordinul lui Napoleon al III-lea ca parte a marelui proiect de reconstrucție parizian realizat de baronul Haussmann. A fost numit după arhitectul Charles Garnier.

Palais Garnier a fost inaugurat la 5 ianuarie 1875, după ce a durat cincisprezece ani pentru a fi finalizat și este cunoscut astăzi sub diferite nume, cum ar fi Opera Națională din Paris, Palais Garnier și Opera Garnier de bază. Unul dintre principalele obiective acum sunt spectacolele de balet, deoarece majoritatea operelor sunt interpretate la noua Operă din Paris a Operei Bastille.

Opera Garnier, Franța
Opera Garnier, Franța

După cum reiese din prezentare, majoritatea atracțiilor turistice sunt concentrate în Paris. Însă, orice regiune a Hexagonului nu duce lipsă de monumente şi obiective turistice de valoare: Palatul Rohan din Strasbourg, Catedrala din Reims, Apeductul Pont du Gard din Languedoc etc.

Ileana Mlădinoiu