Home » Când, unde, cum » Câte trepte are și ce scrie pe Turnul Eiffel, simbolul Parisului. Detalii mai puțin știute

Câte trepte are și ce scrie pe Turnul Eiffel, simbolul Parisului. Detalii mai puțin știute

Alexandru Cazacu / 06.11.2021, 17:55
Câte trepte are și ce scrie pe Turnul Eiffel, simbolul Parisului. Detalii mai puțin știute

Un simbol al Parisului, Turnul Eiffel se află în topul celor mai populare obiective turistice ale Franței. Acesta este vizitat anual de un număr extrem de mare de turiști (peste 7 milioane de persoane). Cu toate acestea, oare câte trepte are Turnul Eiffel? Ei bine, acest lucru îl veți afla în continuarea acestui articol, pe lângă alte detalii mai puțin știute despre celebrul turn din Capitala Franței.

Detalii mai puțin știute despre Turnul Eiffel, simbolul Parisului

Contracția Turnului Eiffel a început la data de 28 ianuarie, în anul 1887. Lucrările au durat doi ani de zile, iar la construcția celebrului turn din Paris au participat nu mai puțin de 50 de ingineri, 100 de muncitori ai fierului și 121 de muncitori în construcții. Antreprenor a fost Gustave Eiffel, Maurice Koechlin și Emile Nouguier (ingineri), iar Stephen Sauvestre a fost arhitectul impresionantului proiect.

Nu mulți sunt cei care știu că pentru construirea Turnului Eiffel au fost folosite 18.038 de piese, care au fost prinse prin aproximativ 2,5 milioane de nituri, iar pe toată durata lucrărilor, doar un singur muncitor și-a pierdut viața. Componentele faimosului turn au fost aduse și modelate la fața locului, însă cele care nu se potriveau la asamblare erau trimise înapoi în fabrică pentru a fi modificate.

Intervenția unui inginer român la construcția Turnului Eiffel

Un alt aspect interesant despre Turnul Eiffel este faptul că, lucrările ar fi durat mult mai mult de doi ani fără intervenția inginerului român, Gheorghe Pănculescu. Acesta avea să revoluționeze construcțiile metalice, prin sistemul de montare a șinei de traverse în afara spațiului căii ferate. Sistemul inițiat de Pănculescu presupunea ca ansamblele de metal să fie construite la sol, iar mai apoi erau montate sus.

Turnul Eiffel își schimbă înălțimea

Fără antena din vârf, Turnul Eiffel are o înălțime de 300 de metri. Cu toate acestea, în fiecare an, celebrul simbol al Parisului își schimbă înălțime cu aproximativ 4 centimetri. Cum este posibil acest lucru? Ei bine, asta se întâmplă din cauza dilatării și a contracției metalelor din care este construit. Însă, turnul revine mereu la înălțime inițială.

Totodată, Turnul Eiffel are o greutate de 10.000 de tone, iar pe vremea când a fost construit era considerat ca fiind cea mai mare clădire din lume. O dată la fiecare 7 ani, pentru întreținerea acestuia se folosesc aproximativ 50 de tone de vopsea.

Câte trepte are și ce scrie pe Turnul Eiffel
Câte trepte are și ce este inscripționat pe Turnul Eiffel

Câte trepte are Turnul Eiffel și ce scrie pe acesta

În caz că nu știați deja acest lucru, Turnul Eiffel are nu mai puțin de 1.655 de trepte, adică echivalentul unui bloc mai mult de 100 de etaje. De asemenea, pentru iluminatul acestuia se folosesc 36 de proiectoare și 20.000 de becuri (câte 5.000 de becuri pe fiecare latură). Interesant este faptul că, instalația electrică a Turnului Eiffel este alcătuită din aproximativ 40 de kilometri de cabluri., iar luminile se aprind în fiecare vreme de 5 minute, din oră în oră.

De-a lungul timpului, au luat naștere mai multe mituri în jurul celebrului Turn Eiffel. Potrivit uneia dintre aceste povești, pe plăcuțele Turnului Eiffel ar scrie ”Made în Reșița, România”. Ei bine, miturile rămân mituri, iar în realitate singura inscripție cu privire la adevărații furnizori ai materialului este “Forges et Usines de Pompey, Fould-Dupont Fournisseur, Des Fers de la Tour”.