Home » Când, unde, cum » Cine a construit Turnul Eiffel. Românul care a avut un rol major în realizarea celebrului simbol al Parisului

Cine a construit Turnul Eiffel. Românul care a avut un rol major în realizarea celebrului simbol al Parisului

Alexandru Cazacu / 15.03.2022, 16:32
Cine a construit Turnul Eiffel. Românul care a avut un rol major în realizarea celebrului simbol al Parisului

Cu siguranță, toată lumea a auzit de Turnul Eiffel, celebrul simbol al Parisului. Cu toate acestea, nu mulți știu că un român a avut un rol foarte important la realizarea impresionantei construcții metalice. Află în continuarea acestui articol, cine este priceputul inginerul român care a ajutat la construcția Turnului Eiffel.

Cine a construit Turnul Eiffel și cine este românul care a ajutat la realizarea celebrei construcții

Într-o lucrare despre Turnul Eiffel publicată în 1889, la Paris, Gustave Eiffel făcea o dezvăluire incredibilă despre un inginer român. Potrivit acestuia, simbolul capitalei Franței nu ar fi putut ridicat în doar doi ani și câteva luni, dacă priceputul român nu ar fi realizat cu 10 ani înainte de inaugurarea acestuia un proiect revoluționar.

În studiul amintit este menționat faptul că Turnul Eiffel a fost construit cu ajutorul unui sistem inventat de Gheorghe Pănculescu. În 1869, Vasile Alecsandri i l-a recomandat lui Gustave Eiffle pe Pănculescu. Acesta din urmă era inginer absolvent al Politehnicii din Zurich. Inițial, românul a fost angajat în întreprinderea lui Eiffel, făcându-se remarcat prin experiența sa cu privire la calcule, dimensionări și rezistența materialelor.

Ulterior, Pănculescu a fost detașat în România. Inginerul a intrat și mai mult în atenția lui Eiffel după ce a realizat planurile pentru realizarea drumului feroviar Predeal-Pitești. Românul  a inventat atunci pentru un asociat a lui Gustave Eiffel un sistem care folosea o nouă metodă de montare a șinelor. Ei bine cu ajutorul acestui sistem, realizarea liniei de tren s-a făcut în mai puțin de un an.

Românul care a avut un rol major în realizarea faimosului Turn Eiffel din capitala Franței
Românul care a avut un rol major în realizarea faimosului Turn Eiffel din Paris

Gustave Eiffel i-a dezvăluit lui Gheorghe Pănculescu planul său de a ridica celebrul simbol al Parisului

Sistemul lui Pănculescu l-a făcut pe francez să vină în țara noastră pentru a afla cum a fost aplicat acesta. Acela a fost și momentul când Eiffel a vorbit cu Gheorghe Pănculescu pentru prima oară despre planul său de a realiza un turn nemaivăzut până la acea vreme, adică Turnul Eiffel.

Așadar, Gustave i-a mărturisit românului că ar putea folosi ideea sa de confecționa subansamble metalice la sol, iar apoi să le monteze sus. Unele voci susțin că Pănculescu iar fi demonstrat tehnica sa chiar la fața locului.

Proiectul lui Gheorghe Pănculescu a jucat un rol important la realizarea Turnului Eiffel

Se pare că pus în aplicare, sistemul inițiat de inginerul român a dus la realizarea impresionantei construcții metalice din capitala Franței. Mulți experți au rămas uimiți de viteza cu care se desfășurau lucrările. Mai exact, într-un timp record de doar 11 luni, 300 de muncitori au reușit să monteze nu mai puțin de 12.000 de subansamble. Ei bine, la vremea respectivă acest lucru era cu adevărat senzațional.

Așadar, ingeniozitatea unui român a dus la crearea tehnologiei care avea să fie folosită la construcția Turnul Eiffel, faimosul simbol al Parisului.

Ulterior, Gheorghe Pănculescu a fost numit în funcția de inspector general al Căilor Ferate Române. Trebuie să menționăm și faptul că sorta a făcut ca Pănculescu și Gustave Eiffel să treacă în neființă în același an, adică în 1922, potrivit jurnalul.ro.