Home » Life & Style » Cât timp poate rezista un brad în casă. Idei și trucuri utile pentru a păstra bradul de Crăciun proaspăt vreme lungă

Cât timp poate rezista un brad în casă. Idei și trucuri utile pentru a păstra bradul de Crăciun proaspăt vreme lungă

Ileana Mladinoiu / 01.12.2022, 17:35
Cât timp poate rezista un brad în casă. Idei și trucuri utile pentru a păstra bradul de Crăciun proaspăt vreme lungă

Sărbătorile de Crăciun reprezintă o perioadă specială a anului în care tineri și bătrâni se adună în jurul maiestuosului brad. Înainte de a pune steaua în vârful bradului, va trebui să alegeți între mai multe specii de pomi naturali, cu toate că și cei artificiali sau aranjați în ghivece pot fi o opțiune. Mulți brazi sunt tăiați cu câteva săptămâni înainte de a fi scoși la vânzare. De aceea, dacă veți cumpăra un copac pretăiat, cereți-i  vânzătorului data când s-a făcut recoltarea și adăugați cel puțin o săptămână sau două în plus de la această etapă. Faceți un calcul, astfel încât să nu fi trecut 3-4 săptămâni de când bradul a fost tăiat, ca să aveți timp să-l achiziționați din altă parte.

Cât timp poate rezista un brad în casă. Idei și sfaturi utile

Înainte de a-l cumpăra dintr-un loc special, inspectați copacul atingându-i acele. Ele trebuie să fie flexibile și să se mențină ferm pe loc. În cazul în care acele sunt deja uscate și fragile, bradul nu va rezista în perioada sărbătorilor. Cu cât acele vor fi mai proaspete, cu atât mai bine. Un test rapid vă ajută să verificați prospețimea copacului. Ridicați-l la circa 15 cm și lăsați baza trunchiului să cadă înapoi la pământ. Dacă prea multe ace cad, bradul nu este proaspăt. Se înțelege că cel mai bun mod de a vă asigura că aveți un copac proaspăt care va rezista mult timp este să-l tăiați singuri la o pepinieră locală. Un brad natural bun miroase plăcut, nu-și va pierde acele sub greutatea globurilor și a ghirlandelor și va fi rezistent la căldură.

Recomandări şi trucuri utile pentru a păstra bradul de Crăciun proaspăt mai mult timp

După ce v-ați cumpărat bradul, nu vă grăbiți să-l instalați în casă. Lăsați-l în garaj/pe balcon/sub o prelată (24-48 de ore), pană când v-ați propus să îl decorați. Odată adus în casă, îndepărtați rapid plasa în care a fost ambalat. Într-adevăr, ramurile trebuie să îi ia locul. Această manevră ajută și la prevenirea supraîncălzirii copacului.

Scurtă baie în apă

Este recomandat să tăiați ușor baza copacului și să o scufundați câteva ore în apă. De asemenea, suportul pe care îl folosiți pentru a instala bradul trebuie să permită completarea cu apă ori de câte ori este nevoie. „Acesta este secretul pentru ca bradul să reziste cât mai mult timp. La fel ca florile, el are nevoie de apă și poate absorbi până la 2-3 litri în câteva zile, dacă vorbim despre un brad mare”, scrie impact.ro.

Ținerea bradului departe de sursele de căldură

Un brad instalat lângă un foc de horn este o imagine în mișcare, dar nu trebuie reprodusă. Orice sursă de căldură, cum ar fi un radiator, un șemineu, un iluminat puternic, un televizor va usca arborele, decolorându-l și făcându-l să-și piardă acele. Totodată, poate lua foc, așa că evitaţi pericolul.

Alegerea locului de instalare a bradului

Gândiți bine unde îl așezați, ca să nu vă împiedice când e nevoie să treceţi prin camera aleasă. Bradului nu-i place curentul şi nici să vă frecați de el. Răsplata va fi căderea acelor.

Pulverizarea bradului cu apă

Înainte de a decora bradul, este indicat să-l pulverizați cu apă la temperatura camerei.

Folosirea găleţii cu nisip

Trebuie avut grijă să păstrați piciorul bradului într-o găleată cu nisip umed. Acesta trebuie udat din nou la 1-2 zile.

Fără zăpadă artificială

Zăpada artificială nu va face altceva decât să usuce ramurile copacului.

Furnizați suficientă apă

Baza copacului nu trebuie să se usuce niciodată. Un brad de Crăciun cu diametrul de 10 cm absoarbe aproximativ 4 litri de apă pe zi. Asigurați-vă că suportul dumneavoastră are o capacitate de cel puțin 4 litri. Unii oameni folosesc o pâlnie cu o țeavă sau un tub lung de un metru pentru a facilita umplerea vasului în care îl pun. Alţii folosesc sirop de porumb, pachete de flori tăiate etc. în apă pentru a păstra prospețimea arborelui lor. Experții spun că acești aditivi nu sunt necesari, dar nici nu dăunează copacului.

Monitorizați umiditatea

Dacă nivelul de umiditate este scăzut în casă, așa cum se întâmplă adesea în decembrie, folosirea unui dezumidificator ar fi benefic pentru arborele vostru. Pulverizarea copacului ocazional poate ajuta la păstrarea prospețimii acestuia.

Țineți bradul departe de banane

Bananele degajă gazul numit etilenă, un hormon al plantelor care accelerează coacerea și maturarea altor fructe/legume care se află in apropiere. Etilena afectează și bradul de Crăciun, grăbind căderea acelor.

Folosiți un cocktail din vodcă și limonadă

Alcoolul va ajuta la distrugerea bacteriilor din apă. Adăugați un capac plin în apa în care țineți bradul, la fiecare doua zile, poate chiar la trei zile.

Tabletele de aspirină

Câteva tablete de aspirină dizolvate în apa unde se află bradul de Crăciun vor oferi acestuia un impuls spre a se păstra la fel de verde ca în ziua când l-ați achiziționat. Vor ține și bacteriile departe de el.

Monedele de cupru

Ar fi o variantă mai puţin nocivă și cu proprietăţi antimicrobiene.

Hrană pentru pom

Se face un amestec din 4 linguriţe de oţet alb, o ceaşcă de zahăr alb şi 4,5 litri de apă pentru a hrăni pomul.

Împodobirea cu prudență a bradului

Un brad prea ornat, cu globuri grele, plin de beculeţe sau leduri calde ale instalaţiei va sfârși prin uscarea rapidă a acelor brăduțului și prin lăsarea crengilor.

Păstrarea pomului de Crăciun proaspăt pe tot parcursul sărbătorilor vă va face să vă bucurați de mirosul său natural și de culoarea verde pentru mai mult timp. Ca să nu mai spunem că veți descoperi mai puține ace pe podea.

Urmând aceste sugestii, bradul dvs. vă va încânta tot sezonul sărbătorilor.

Crăciun fericit!