Home » Life & Style » Cât valorează 30 de arginți în zilele noastre. Suma pentru care Iuda l-a vândut pe Iisus

Cât valorează 30 de arginți în zilele noastre. Suma pentru care Iuda l-a vândut pe Iisus

Voicu Costin / 26.04.2022, 13:09
Cât valorează 30 de arginți în zilele noastre. Suma pentru care Iuda l-a vândut pe Iisus

Iuda a fost unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului, și cel care l-a vândut pe Iisus pentru suma de 30 de monede de argint. Conform istoriei, în acele vremuri se utilizau în Iudeea mai multe tipuri de monede de argint: shekelul tyrian, tetradrahmă greacă și dinarul roman. Nu se știe exact ce fel de monede a primit Iuda, dar câteva calcule au fost făcute pentru a determina suma de bani reprezentată de arginți, în zilele noastre. Care este suma de bani primită de Iuda?

Cine a fost Iuda

Iuda Iscarioteanul a fost, conform evangheliilor din Noul Testament, unul din cei doisprezece apostoli aleși de Isus să domnească în Împărăția lui Dumnezeu (Matei 19:28). Numele de „Iscariot” (Ioan 6:71) ar indica fie proveniența sa din satul Karioth (aprox. 25 km sud-est de Hebron), fie apartenența sa la grupul revoluționar al sicarilor. El este, în general, un simbol al trădării.

Trădarea lui Iuda

Conform Evangheliei după Matei, Iuda l-a trădat pe Isus pentru 30 monede de argint. După răstignirea lui Isus, regretând fapta, a aruncat cele 30 monede în incinta Templului lui Irod din Ierusalim (Matei 27:5), după care s-ar fi spânzurat de un copac numit de atunci „copacul lui Iuda”. Oamenii Marelui Preot Caiafa ar fi cumpărat cu acei bani hotarul de pământ „Hakeldama”, folosit ca cimitir pentru străinii decedați in Ierusalim (terenul ar fi fost situat la sud de Valea Hinnom și de vechea cetate a Ierusalimului).

Iuda Îl vinde pe Hristos nu doar din cauza pierderii credinței, ci și pentru iubirea de arginți. Primește de la sinderiu suma de treizeci de arginți, pentru că sinedriul credea că prin acest act împlinește porunca lui Moise, care spunea că cel care va ucide fără voie un sclav aparținând unui iudeu, să-și răscumpere greșeala achitând stăpânului păgubit prin fapta sa treizeci de arginți (Exod XXI, 32).

Vinderea lui Hristos are loc miercuri spre seară, când Iuda părăsește casa lui Simon Leprosul, în care se află Mântuitorul cu ceilalți ucenici și vine în casa arhiereului Caiafa spunând: „Ce-mi veți da mie, și eu îl voi da pe El vouă? Iar ei i-au dat treizeci de arginți. Și de atunci (Iuda) caută prilej să-L predea” (Matei XXVI, 15-16).

Mântuitorul știa cine îl va vinde. Acest lucru reiese din cuvintele Evanghelistului Matei: „Adevăr grăiesc vouă: Unul din voi Mă va vinde” (Matei 26, 20-21). Nu-i spune numele, că prin această tăinuire să-i ofere un nou prilej de pocăință.

Suma de bani obținută de Iuda în zilele noastre

Cel mai probabil, Iuda ar fi primit 30 de tetradrahme pentru trădarea sa. Cum o zi de muncă în vie, la vremea respectivă, era plătită cu un dinar, iar un dinar însemna 30 de tetradrahme, înseamnă că 30 de tetradrahme valorau cam 90 de zile de muncă.

În România, în anul 2014, salariul mediu brut pentru un lucrător din viticultură, pe lună, a fost de 3198 lei, aproximativ 152 lei pe zi. Astfel, 90 de zile de muncă înseamnă 13.680 lei.

Ce a făcut Iuda cu banii?

Se pare că după vânzarea lui Iisus pentru cei 30 de arginți, Iuda a regretat gestul și s-ar fi dus să înapoieze banii. Gestul său a venit cu întârziere, întrucât fariseii își doreau să-l captureze pe Iisus. Se pare că, fiind cuprins de regrete, Iuda a aruncat cei 30 de arginți în templul fariseilor și apoi s-a spânzurat. Unele surse istorice spun că banii restituiți de Iuda, au fost folosiți de marii preoți pentru a cumpără un teren care a devenit ulterior cimitir pentru oamenii fără căpătai.