Home » Life & Style » Câte tipuri de diabet sunt. Ce schimbări produce această boală în corpul nostru

Câte tipuri de diabet sunt. Ce schimbări produce această boală în corpul nostru

Manolică Anca / 31.03.2021, 10:30
Câte tipuri de diabet sunt. Ce schimbări produce această boală în corpul nostru

Diabetul este o boală de metabolism, care cauzează prezența în exces a glucozei în sânge. Din păcate, această boală este incurabilă și, odată diagnosticată, necesită tratament toata viața. Iată câte tipuri de diabet sunt și ce schimbări produce în corpul nostru.

Câte tipuri de diabet sunt

Diabetul este considerată de medici o adevărată epidemie a timpurilor moderne, milioane de persoane îmbolnăvindu-se anual la nivel mondial. Afecţiunea medicală este caracterizată prin creştere nivelului glucozei în sânge, ca urmare a deficitului de insulină, a funcţionării improprii a acesteia sau ambele.

Nedepistat la timp şi netratat, boala poate duce la complicaţii serioase precum orbire, boli de rinichi, boli cardiovasculare, amputaţi de membre sau moarte prematură. Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial, numărul persoanelor cu diabet a crescut de patru ori faţă de anul 1980, ajungând la 422 de milioane de persoane îmbolnăvite. Numai în SUA sunt peste 30 de milioane de bolnavi de diabet, adică peste 9% din totalul populaţiei. Se estimează că există alte 7 milioane de oameni nediagnosticaţi.

Diabetul este una dintre cele mai periculoase boli ale secolului
Diabetul este una dintre cele mai periculoase boli ale secolului

Diabetul de tip 1 nu se poate preveni

Câte tipuri de diabet sunt? Ei bine, există mai multe. Cele mai cunoscute sunt diabetul de tip 1 şi diabetul de tip 2. Primul apare din cauză că sistemul imunitar distruge celulele beta ale pancreasului, singurele care produc insulină. Această formă apare în special la copii şi adolescenţi. Aproximativ 5-10% dintre bolnavi au acest tip de diabet. Factorii de risc în cazul diabetului de tip 1 pot fi genetici, de mediu sau legați de bolile autoimune. Din păcate, încă nu s-a găsit nicio cale de prevenție a acestui tip de diabet.

Diabetul de tip 2 este precedat la cei mai mulţi pacienţi de prediabet, adică faza în care nivelul glucozei din sânge este mai mare decât normalul, însă nu suficient de mare încât să se poată pună diagnosticul de diabet de tip 2. Conform studiilor, multe dintre modificările de substanţă aferente diabetului apar în prediabet.

Acest tip de diabet apare atunci când organismul nu poate să producă suficientă insulină sau celulele nu o pot utiliza aşa cum trebuie. Se întâlnește cel mai frecvent la persoanele adulte, între 90 şi 95% din totalul cazurilor diagnosticate. Se asociază, în majoritatea cazurilor, cu obezitatea, înaintarea în vârstă, istoricul familial şi inactivitatea fizică. În cazul copiilor și adolecenților, diabetul de tip 2 se întâlnește mai rar. Spre deosebire de diabetul de tip 1, acesta poate fi prevenit dacă avem un stil de viață sănătos, o alimentație sănătoasă, facem multă mișcare, renunțăm la fumat şi la consumul excesiv de alcool.

Ce este diabetul gestațional

O altă formă de diabet este diabetul gestaţional. Acesta afectează circa 4% din gravide, însă nu înseamnă că femeia a avut boala înainte de a rămâne însărcinată sau că va rămâne cu această afecţiune și după ce va naşte. Este doar o formă de intoleranţă la glucoză. Alte tipuri de diabet pot apărea în urma unor tratamente medicamentoase, intervenţii chirurgicale, infecţii sau alte boli. Acestea se regăsesc la 1-5% din cazurile diagnosticate.

Printre simptomele pe care le poate da diabetul se numără: urinare frecventă, sete şi foame excesive, deteriorarea vederii, amorţeală a membrelor, oboseală, răni care se vindecă greu, piele uscată, infecţii frecvente.